© Pari-daeza

Fruit: Malpighia emarginata, (Acerola)

Algemeen

De   acerola   is   een   niet   winterharde   groenblijvende   boom   of   struik   die   tot   6   meter   hoog   wordt   en   bloeit   met   kleine   trossen   witte,   roze   of   rode   bloemen   gevolgd   door   oranje   tot donkerrode kersachtige vruchten.    Eric Gaba (Sting - fr:Sting), Malpighia glabra blossom and unripe fruits, CC BY-SA 3.0   -    Mateus Hidalgo, Malpighia glabra2, CC BY-SA 2.5      

Opkweken

De   acerola   wordt   hij   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem   en   wat   extra   kalk. Overwinter   de   plant   van   medio   oktober   tot   medio   mei   bij   10   -   15°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen.   Bemesten   van   maart   t/m   augustus   en   eens   per   jaar   een kalkgift. Vermeerdering door stekken, enten en zaaien, het laatste geeft soms slechte resultaten. De rijpende bessen moeten beschermd worden tegen de vogels.  Rassen: ‘B-17’, ‘Dwarf’, ‘Florida Sweet’, ‘Manoa Sweet’ 

Snoeien

De acerola wordt gesnoeid na de oogst, scheuten worden ingekort om meer zijscheuten te verkrijgen. 

Oogsten

De bessen worden geoogst als ze verkleurd zijn. Te vroeg geoogste bessen kunnen narijpen. Veronidae, Malpighia emarginata 2013 002, CC BY-SA 3.0                       

Gebruik

Acerola’s worden vers gegeten. De vruchten kunnen als handfruit worden gebruikt of tot compote worden verwerkt. Ook kan het sap van de acerola door andere vruchtensappen worden vermengd 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Malpighia emarginata, (Acerola)

Algemeen

De   acerola   is   een   niet   winterharde   groenblijvende   boom   of   struik die   tot   6   meter   hoog   wordt   en   bloeit   met   kleine   trossen   witte,   roze of   rode   bloemen   gevolgd   door   oranje   tot   donkerrode   kersachtige vruchten.    Eric Gaba (Sting - fr:Sting), Malpighia glabra blossom and unripe fruits, CC BY-SA 3.0   -    Mateus Hidalgo, Malpighia glabra2, CC BY-SA 2.5      

Opkweken

De   acerola   wordt   hij   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem   en   wat   extra   kalk.   Overwinter   de   plant van   medio   oktober   tot   medio   mei   bij   10   -   15°C.   ’s   Zomers   op   een beschutte    en    zonnige    plek    plaatsen.    Bemesten    van    maart    t/m augustus    en    eens    per    jaar    een    kalkgift.    Vermeerdering    door stekken,   enten   en   zaaien,   het   laatste   geeft   soms   slechte   resultaten. De rijpende bessen moeten beschermd worden tegen de vogels.  Rassen: ‘B-17’, ‘Dwarf’, ‘Florida Sweet’, ‘Manoa Sweet’ 

Snoeien

De   acerola   wordt   gesnoeid   na   de   oogst,   scheuten   worden   ingekort om meer zijscheuten te verkrijgen. 

Oogsten

De   bessen   worden   geoogst   als   ze   verkleurd   zijn.   Te   vroeg   geoogste bessen kunnen narijpen. Veronidae, Malpighia emarginata 2013 002, CC BY-SA 3.0                       

Gebruik

Acerola’s worden vers gegeten. De   vruchten   kunnen   als   handfruit   worden   gebruikt   of   tot   compote worden   verwerkt.   Ook   kan   het   sap   van   de   acerola   door   andere vruchtensappen worden vermengd 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk