© Pari-daeza

Kruiden: Helichrysum italicum (Kerrieplant)

Algemeen

De   kerrieplant   is   een   zonheester,   heeft   zilverachtig   blad,   goudgele   bloemen   en   glanzende,   witte,   cilindervormige   vruchten.   Hoogte:   tot   50   cm,   de   dwerg-kerrieplant   (Helichrysum italicum var. nana) wordt 25 cm hoog. De plant dankt zijn naam aan de naar kerrie geurende bladeren.               Von Ericsteinert aus der deutschsprachigen Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2132635   -   Von Kareha - a photograph taken by myself (Kareha), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1482557   -   Von Júlio Reis - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=968443 

Opkweken

Kerrie verlangt een arme, goed doorlatende, zonnige en beschutte zandgrond. Snoeien na de bloei om een bossige groei te verkrijgen. Vermeerderen door stekken. Niet bemesten.

Oogsten

De takjes en de bladeren worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken. Plukken wanneer benodigd.

Gebruik

De   smaak   is   zoet,   zacht   en   kruidachtig,   wat   iets   weg   heeft   van   kerrie.      Een   takje   wordt   de   laatste   10   min.   meegestoofd      in   rijst   en   vleesschotels,   sauzen   en   soepen.   en   voor   het opdienen verwijderd. Overigens moet het blad van de kerrieplant niet verward worden met "kerrieblad" van de kerrieboom (Murraya koenigii). 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Helichrysum italicum (Kerrieplant)

Algemeen

De   kerrieplant   is   een   zonheester,   heeft   zilverachtig   blad,   goudgele bloemen   en   glanzende,   witte,   cilindervormige   vruchten.   Hoogte: tot   50   cm,   de   dwerg-kerrieplant   (Helichrysum   italicum   var.   nana) wordt   25   cm   hoog.   De   plant   dankt   zijn   naam   aan   de   naar   kerrie geurende bladeren.               Von Ericsteinert aus der deutschsprachigen Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2132635   -   Von Kareha - a photograph taken by myself (Kareha), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1482557   -   Von Júlio Reis - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=968443 

Opkweken

Kerrie   verlangt   een   arme,   goed   doorlatende,   zonnige   en   beschutte zandgrond.   Snoeien   na   de   bloei   om   een   bossige   groei   te   verkrijgen. Vermeerderen door stekken. Niet bemesten.

Oogsten

De   takjes   en   de   bladeren   worden   zowel   vers   als   gedroogd   gebruikt in de keuken. Plukken wanneer benodigd.

Gebruik

De   smaak   is   zoet,   zacht   en   kruidachtig,   wat   iets   weg   heeft   van kerrie.      Een   takje   wordt   de   laatste   10   min.   meegestoofd      in   rijst   en vleesschotels, sauzen en soepen. en voor het opdienen verwijderd. Overigens   moet   het   blad   van   de   kerrieplant   niet   verward   worden met "kerrieblad" van de kerrieboom (Murraya koenigii). 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk