© Pari-daeza

Kruiden: Ruta graveolens (Wijnruit)

Algemeen

De wijnruit is een bijna winterharde  halfheester en wordt tot 1,2 m hoog. De wijnruit bloeit in juli en augustus met gele bloemen.         Von Jörg Hempel, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2383530   -     By Plenuska - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43277225   -      By Plenuska - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43277227 

Opkweken

De plant neemt genoegen met iedere bodem en kan zeer goed tegen hitte en droogte. Bij strenge vorst afdekken. Snoeien om een bossige plant te houden.

Oogsten

De scherpbittere bladeren zijn de hele zomer door te oogsten en soms ook nog in de winter. Vers gebruiken, maar ook de gedroogde bladeren bezitten nog veel aroma.

Gebruik

Wijnruit smaakt erg bitter, daarom met mate gebruiken. De bladeren worden toegepast bij: eieren, kaas en vis en de vruchten bij patrijs; groente, soepen, salades, vlees; sauzen, marinades, mayonaise, kaasgerechten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Ruta graveolens (Wijnruit)

Algemeen

De   wijnruit   is   een   bijna   winterharde      halfheester   en   wordt   tot   1,2 m hoog. De wijnruit bloeit in juli en augustus met gele bloemen.         Von Jörg Hempel, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2383530   -     By Plenuska - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43277225   -      By Plenuska - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43277227 

Opkweken

De   plant   neemt   genoegen   met   iedere   bodem   en   kan   zeer   goed tegen   hitte   en   droogte.   Bij   strenge   vorst   afdekken.   Snoeien   om   een bossige plant te houden.

Oogsten

De   scherpbittere   bladeren   zijn   de   hele   zomer   door   te   oogsten   en soms    ook    nog    in    de    winter.    Vers    gebruiken,    maar    ook    de gedroogde bladeren bezitten nog veel aroma.

Gebruik

Wijnruit    smaakt    erg    bitter,    daarom    met    mate    gebruiken.    De bladeren worden toegepast bij: eieren, kaas en vis en de vruchten bij patrijs; groente, soepen, salades, vlees; sauzen, marinades, mayonaise, kaasgerechten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk