© Pari-daeza

Fruit: Dovyalis hebecarpa syn. Aberia gardneri en

Rumea hebecarpa (Ketembilla)

Algemeen

De   ketembilla   is   een   tropische   tot   subtropische   tweehuizige   en   soms   eenhuizige   boom   of   struik   die   tot   6   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   trossen   (mannelijke)   of   enkelvoudige (vrouwelijke) groen-gele bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen via oranje en rood naar donkerpaars. By Krzysztof Golik - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51506494   -    

Opkweken

De   ketembilla   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien, marcotteren en stekken. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De ketembilla moet veel gesnoeid worden om de struik in toom te houden. Houdt de kroon open om het oogsten tussen de gedoornde takken te vergemakkelijken.

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze volledig verkleurd zijn.       

Gebruik

De vruchten smaken zeer zuur en worden vers (al dan niet met suiker) gegeten of verwerkt tot jam gelei en sap. Er zijn (onbenaamde) variëteiten die minder zuur zijn.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Dovyalis

hebecarpa syn.

Aberia gardneri en

Rumea hebecarpa

(Ketembilla)

Algemeen

De    ketembilla    is    een    tropische    tot    subtropische    tweehuizige    en soms   eenhuizige   boom   of   struik   die   tot   6   meter   hoog   wordt   en   die bloeit    met    trossen    (mannelijke)    of    enkelvoudige    (vrouwelijke) groen-gele   bloemen   gevolgd   door   groene   vruchten   die   rijpen   via oranje en rood naar donkerpaars. By Krzysztof Golik - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51506494   -    

Opkweken

De   ketembilla   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot half   mei   bij   5   -   10°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek plaatsen.    Bemesten    van    mei    t/m    augustus.    Vermeerdering    door zaaien, marcotteren en stekken. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De   ketembilla   moet   veel   gesnoeid   worden   om   de   struik   in   toom   te houden.     Houdt     de     kroon     open     om     het     oogsten     tussen     de gedoornde takken te vergemakkelijken.

Oogsten

De vruchten worden geoogst zodra ze volledig verkleurd zijn.       

Gebruik

De   vruchten   smaken   zeer   zuur   en   worden   vers   (al   dan   niet   met suiker)     gegeten     of     verwerkt     tot     jam     gelei     en     sap.     Er     zijn (onbenaamde) variëteiten die minder zuur zijn.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk