© Pari-daeza

Kruiden: Sedum rupestre, syn. Sedum reflexum (Tripmadam)

Algemeen

Tripmadam  is een zodevormend, overblijvend vetkruid dat in juni tot augustus bloeit met gele bloemen en max. 35 cm. hoog wordt.             By Ghislain118 http://www.fleurs-des-montagnes.net - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12723826   -    By I, Liné1, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2280647   -   By Teun Spaans - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2705753 

Opkweken

Tripmadam  verlangt een droge, voedsel-, en vrij kalkarme bodem, kan ook in een pot worden gekweekt. Vermeerdering door zaaien of scheuren.

Oogsten

De bladeren  en toppen van de takjes worden in de periode maart – mei geoogst.

Gebruik

De blaadjes van deze plant zijn dik en vetachtig en smaken naar peper. Door de zurige smaak is het goed te combineren met citroen. Het is alleen vers te gebruiken in: groente, soepen, salades, vis; sausen,  kruidenkwark, kruidenboter; bij gepofte aardappelen; inmaken in azijn, of in azijn met mosterd.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Sedum rupestre, syn. Sedum

reflexum (Tripmadam)

Algemeen

Tripmadam      is   een   zodevormend,   overblijvend   vetkruid   dat   in   juni tot augustus bloeit met gele bloemen en max. 35 cm. hoog wordt.             By Ghislain118 http://www.fleurs-des-montagnes.net - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12723826   -    By I, Liné1, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2280647   -   By Teun Spaans - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2705753 

Opkweken

Tripmadam      verlangt   een   droge,   voedsel-,   en   vrij   kalkarme   bodem, kan   ook   in   een   pot   worden   gekweekt.   Vermeerdering   door   zaaien of scheuren.

Oogsten

De   bladeren      en   toppen   van   de   takjes   worden   in   de   periode   maart – mei geoogst.

Gebruik

De   blaadjes   van   deze   plant   zijn   dik   en   vetachtig   en   smaken   naar peper.    Door    de    zurige    smaak    is    het    goed    te    combineren    met citroen. Het is alleen vers te gebruiken in: groente, soepen, salades, vis; sausen,  kruidenkwark, kruidenboter; bij gepofte aardappelen; inmaken in azijn, of in azijn met mosterd.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk