© Pari-daeza

Kruiden: Sedum rupestre, syn. Sedum reflexum (Tripmadam)

Algemeen

Tripmadam is een zodevormend, overblijvend vetkruid dat in juni tot augustus bloeit met gele bloemen en max. 35 cm. hoog wordt. By Ghislain118 http://www.fleurs-des-montagnes.net - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12723826 - By I, Liné1, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2280647 - By Teun Spaans - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2705753

Opkweken

Tripmadam verlangt een droge, voedsel-, en vrij kalkarme bodem, kan ook in een pot worden gekweekt. Vermeerdering door zaaien of scheuren.

Oogsten

De bladeren en toppen van de takjes worden in de periode maart – mei geoogst.

Gebruik

De blaadjes van deze plant zijn dik en vetachtig en smaken naar peper. Door de zurige smaak is het goed te combineren met citroen. Het is alleen vers te gebruiken in: groente, soepen, salades, vis; sausen, kruidenkwark, kruidenboter; bij gepofte aardappelen; inmaken in azijn, of in azijn met mosterd.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Sedum rupestre, syn. Sedum

reflexum (Tripmadam)

Algemeen

Tripmadam is een zodevormend, overblijvend vetkruid dat in juni tot augustus bloeit met gele bloemen en max. 35 cm. hoog wordt. By Ghislain118 http://www.fleurs-des-montagnes.net - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12723826 - By I, Liné1, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2280647 - By Teun Spaans - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2705753

Opkweken

Tripmadam verlangt een droge, voedsel-, en vrij kalkarme bodem, kan ook in een pot worden gekweekt. Vermeerdering door zaaien of scheuren.

Oogsten

De bladeren en toppen van de takjes worden in de periode maart – mei geoogst.

Gebruik

De blaadjes van deze plant zijn dik en vetachtig en smaken naar peper. Door de zurige smaak is het goed te combineren met citroen. Het is alleen vers te gebruiken in: groente, soepen, salades, vis; sausen, kruidenkwark, kruidenboter; bij gepofte aardappelen; inmaken in azijn, of in azijn met mosterd.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk