© Pari-daeza

Kruiden: Anethum graveolens (Dille)

Algemeen

Dille is een éénjarig kruid met heel fijn  blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. Het wordt 60 cm. hoog.               Door Tepeyac - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4413610   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=554976   -   Door Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186429 

Opkweken

Dille   zaaien   in   april   –   mei   en   een   2e   keer   in   juni   in   een   vruchtbare,   doorlatende   grond.   Voor   gebruik   door   het   hele   jaar   regelmatig   zaaien   in   potten.   Meestal   zaait   dille   zich   ook vanzelf uit. De rijpe zaden oogsten in augustus september.

Oogsten

Zowel het blad, knoppen als de bloemschermen worden vers gebruikt en hebben een intensieve smaak. Invriezen is ook mogelijk.       Door Reaperman - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2728018   -   Door Atelier Joly - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91830   -   Door cyclonebill - Dildakvavit, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8822626 

Gebruik

De   smaak   van   dille   is   fris   maar   overheersend.   Gedroogde   dille   is   vaak   minder   lekker.   Dillezaad   is   zacht,   zoet   en   kruidig   en   doseer   je   met   mate.   De   fijnste   smaak   zit   in   de   verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Dille pas op het laatst toevoegen, niet meekoken. Gebruik dille: blad  bij zure room, kwark, in de mayonaise, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis; zaad voor zoutarm dieet,  en in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis; in cake of brood, op de appeltaart; zaadhoofden:  onrijpe, groene in azijn, bij ingelegde komkommers en uitjes, in erwten-, bonen- en wortelgerechten bij  aardappelen.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Anethum graveolens (Dille)

Algemeen

Dille   is   een   éénjarig   kruid   met   heel   fijn      blauwgroen,   draadvormig blad.    In    de    zomer    vormt    de    plant    (gele)    bloemschermen.    Het wordt 60 cm. hoog.               Door Tepeyac - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4413610   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=554976   -   Door Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186429 

Opkweken

Dille   zaaien   in   april   –   mei   en   een   2e   keer   in   juni   in   een   vruchtbare, doorlatende    grond.    Voor    gebruik    door    het    hele    jaar    regelmatig zaaien   in   potten.   Meestal   zaait   dille   zich   ook   vanzelf   uit.   De   rijpe zaden oogsten in augustus september.

Oogsten

Zowel    het    blad,    knoppen    als    de    bloemschermen    worden    vers gebruikt    en    hebben    een    intensieve    smaak.    Invriezen    is    ook mogelijk.       Door Reaperman - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2728018   -   Door Atelier Joly - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91830   -   Door cyclonebill - Dildakvavit, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8822626 

Gebruik

De   smaak   van   dille   is   fris   maar   overheersend.   Gedroogde   dille   is vaak   minder   lekker.   Dillezaad   is   zacht,   zoet   en   kruidig   en   doseer   je met    mate.    De    fijnste    smaak    zit    in    de    verse,    onrijpe,    groene zaadhoofden.   Dille   pas   op   het   laatst   toevoegen,   niet   meekoken. Gebruik dille: blad            bij      zure      room,      kwark,      in      de      mayonaise, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis; zaad   voor   zoutarm   dieet,      en   in   groentes,   soepen,   salades, sauzen en gestoofde vis; in cake of brood, op de appeltaart; zaadhoofden:          onrijpe,     groene     in     azijn,     bij     ingelegde komkommers   en   uitjes,   in   erwten-,   bonen-   en   wortelgerechten   bij     aardappelen.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk