© Pari-daeza

Kruiden: Juniperus communis (Jeneverbes)

Algemeen

De   jeneverbes      is   een   conifeer,   die   10   m.   hoog   kan   worden.   De   jeneverbes   is   tweehuizig:   er   zijn   mannelijke   en   vrouwelijke   planten.   De   jeneverbesstruik   bloeit   elk   jaar   met   kleine witte   katjes   (bloemetjes)   die   worden   gevolgd   door   groene   bessen   die   er   drie   jaar   over   doen   om   rijp   en   paars   te   worden.   Aan   de   jeneverbesstruik   zitten   daardoor   tegelijkertijd onrijpe en rijpe bessen.                  Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260474   -   Von Bff - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9932561   -   By Bff - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9932490   -   Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260500   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132672 

Opkweken

De jeneverbes verlangt een goed doorlatende, zanderige bodem.

Oogsten

De bessen zijn eerst groen daarna blauwzwart berijpt. In september en oktober worden de rijpe blauwzwarte bessen geplukt en vervolgens gedroogd. By Bierfaß (talk) - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15418483 

Gebruik

De    gedroogde    bessen    van    de    jeneverbesstruik    smaken    kruidig,    scherp    en    ook    zoetig.    Je    kan    ze    gebruiken    in:    groente,    salades,    vlees,    wild    en        zuurkool,    zure    haring    , stoofgerechten; bij vis,  in marinades. Naast de bessen worden ook de bladeren en de bast gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis en Ardennerham.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Juniperus communis (Jeneverbes)

Algemeen

De   jeneverbes      is   een   conifeer,   die   10   m.   hoog   kan   worden.   De jeneverbes     is     tweehuizig:     er     zijn     mannelijke     en     vrouwelijke planten.   De   jeneverbesstruik   bloeit   elk   jaar   met   kleine   witte   katjes (bloemetjes)   die   worden   gevolgd   door   groene   bessen   die   er   drie jaar     over     doen     om     rijp     en     paars     te     worden.     Aan     de jeneverbesstruik    zitten    daardoor    tegelijkertijd    onrijpe    en    rijpe bessen.                  Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260474   -   Von Bff - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9932561   -   By Bff - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9932490   -   Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3260500   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132672 

Opkweken

De jeneverbes verlangt een goed doorlatende, zanderige bodem.

Oogsten

De     bessen     zijn     eerst     groen     daarna     blauwzwart     berijpt.     In september     en     oktober     worden     de     rijpe     blauwzwarte     bessen geplukt en vervolgens gedroogd. By Bierfaß (talk) - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15418483 

Gebruik

De    gedroogde    bessen    van    de    jeneverbesstruik    smaken    kruidig, scherp   en   ook   zoetig.   Je   kan   ze   gebruiken   in:   groente,   salades, vlees,   wild   en      zuurkool,   zure   haring   ,   stoofgerechten;   bij   vis,      in marinades.   Naast   de   bessen   worden   ook   de   bladeren   en   de   bast gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis en Ardennerham.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk