© Pari-daeza

Kruiden: Cymbopogon citratus (Sereh of citroengras)

Algemeen

Een tropische grasachtige plant die ca. 1 m. hoog wordt. By Judgefloro - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44478358 -

Opkweken

Vanwege zijn afkomst wordt sereh in een pot gekweekt en binnen overwinterd. Citroengras gedijt in de zon en in de halfschaduw. De aarde moet goed bemest en steeds goed vochtig zijn. In mei snoeien, afknippen op 5 cm boven de grond. Vermeerderen door zaaien (binnenshuis) of delen in april - mei.

Oogsten

Het blad kan vers worden gebruikt of worden ingevroren of gedroogd. Het onderste deel van de stelen (10-15 cm) is het sappigst. Citroengras kan voortdurend worden geoogst. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=189917

Gebruik

Citroengras is een kruid dat goed past in vele tropische gerechten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie van de gerechten verwijderd worden. De smaak van citroengras is fris, citroenachtig en wordt gebruikt: in de Indonesische keuken; in de Thaise keuken; bij vis en chutney; bij fruitsalades of compote; als ijsthee. Enkele andere soorten zijn: Cymbopogon nardus, citronellagras, grove grassoort Cymbopogon flexuosus Cymbopogon martini Vervaines des Indes
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Cymbopogon citratus (Sereh

of citroengras)

Algemeen

Een tropische grasachtige plant die ca. 1 m. hoog wordt. By Judgefloro - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44478358 -

Opkweken

Vanwege zijn afkomst wordt sereh in een pot gekweekt en binnen overwinterd. Citroengras gedijt in de zon en in de halfschaduw. De aarde moet goed bemest en steeds goed vochtig zijn. In mei snoeien, afknippen op 5 cm boven de grond. Vermeerderen door zaaien (binnenshuis) of delen in april - mei.

Oogsten

Het blad kan vers worden gebruikt of worden ingevroren of gedroogd. Het onderste deel van de stelen (10-15 cm) is het sappigst. Citroengras kan voortdurend worden geoogst. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=189917

Gebruik

Citroengras is een kruid dat goed past in vele tropische gerechten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie van de gerechten verwijderd worden. De smaak van citroengras is fris, citroenachtig en wordt gebruikt: in de Indonesische keuken; in de Thaise keuken; bij vis en chutney; bij fruitsalades of compote; als ijsthee. Enkele andere soorten zijn: Cymbopogon nardus, citronellagras, grove grassoort Cymbopogon flexuosus Cymbopogon martini Vervaines des Indes
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk