© Pari-daeza

Kruiden: Cymbopogon citratus (Sereh of citroengras)

Algemeen

Een tropische grasachtige plant die  ca. 1 m. hoog wordt.      By Judgefloro - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44478358   -  

Opkweken

Vanwege   zijn   afkomst   wordt   sereh   in   een   pot   gekweekt   en   binnen   overwinterd.   Citroengras   gedijt   in   de   zon   en   in   de   halfschaduw.   De   aarde   moet   goed   bemest   en   steeds   goed vochtig zijn. In mei snoeien, afknippen op 5 cm boven de grond. Vermeerderen door zaaien (binnenshuis) of delen in april - mei.

Oogsten

Het blad kan vers worden gebruikt  of worden ingevroren of gedroogd. Het onderste deel van de stelen (10-15 cm) is het sappigst. Citroengras kan voortdurend worden geoogst. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=189917 

Gebruik

Citroengras   is   een   kruid   dat   goed   past   in   vele   tropische   gerechten.   Doorgaans   worden   stukken   citroengras   meegekookt   of   -gestoofd   in   gerechten,   waaruit   ze   vóór   consumptie   van de gerechten verwijderd worden. De smaak van citroengras is fris, citroenachtig en wordt gebruikt: in de Indonesische keuken; in de Thaise keuken; bij vis en chutney; bij fruitsalades of compote; als ijsthee. Enkele andere soorten zijn: Cymbopogon nardus, citronellagras, grove grassoort Cymbopogon flexuosus Cymbopogon martini Vervaines des Indes
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Cymbopogon citratus (Sereh

of citroengras)

Algemeen

Een tropische grasachtige plant die  ca. 1 m. hoog wordt.      By Judgefloro - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44478358   -  

Opkweken

Vanwege   zijn   afkomst   wordt   sereh   in   een   pot   gekweekt   en   binnen overwinterd.   Citroengras   gedijt   in   de   zon   en   in   de   halfschaduw. De   aarde   moet   goed   bemest   en   steeds   goed   vochtig   zijn.   In   mei snoeien,   afknippen   op   5   cm   boven   de   grond.   Vermeerderen   door zaaien (binnenshuis) of delen in april - mei.

Oogsten

Het    blad    kan    vers    worden    gebruikt        of    worden    ingevroren    of gedroogd.    Het    onderste    deel    van    de    stelen    (10-15    cm)    is    het sappigst. Citroengras kan voortdurend worden geoogst. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=189917 

Gebruik

Citroengras   is   een   kruid   dat   goed   past   in   vele   tropische   gerechten. Doorgaans   worden   stukken   citroengras   meegekookt   of   -gestoofd in    gerechten,    waaruit    ze    vóór    consumptie    van    de    gerechten verwijderd   worden.   De   smaak   van   citroengras   is   fris,   citroenachtig en wordt gebruikt: in de Indonesische keuken; in de Thaise keuken; bij vis en chutney; bij fruitsalades of compote; als ijsthee. Enkele andere soorten zijn: Cymbopogon nardus, citronellagras, grove grassoort Cymbopogon flexuosus Cymbopogon martini Vervaines des Indes
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk