© Pari-daeza

Kruiden: Myristica fragrans (Foelie, Nootmuskaat)

Algemeen

De   muskaatboom   is   een   tropische   boom   die   wel   15   m.   hoog   kan   worden.   De   muskaatboom   is   een   tweehuizige   plant:   er   zijn   zowel   mannelijke   als   vrouwelijke   planten   die   beide eenslachtig zijn.                  By W.A. Djatmiko Wie146 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385481   -   By W.A. Djatmiko Wie146 - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385454 

Opkweken

De   muskaatboom   moet   bij   ons   als      kuipplant   worden   opgekweekt.   Hij   verlangt   een   vochtige,   warme   omgeving   en   een   goed   doorlatende   humusrijke   bodem.   Overwinteren   bij temperatuur boven de 20 o  C.

Oogsten

De   noot   van   de   muskaatboom   wordt   als   specerij   gebruikt.   Het   vruchtvlies   wordt   gedroogd   op   de   markt   gebracht   als   foelie.   Dit   is   de   gedroogde   rode   schil   van   de   muskaatnoot.   Bij de   oogst   is   de   foelie   karmozijnrood,   maar   na   het   drogen   is   de   kleur   oranjeachtig.   Tijdens   het   drogen   wordt   de   foelie   met   zout   water   besproeid.   De   zaadmantel   is   niet   volledig gesloten, maar bestaat uit onregelmatig gevormde sliertjes, rondom de noot.         By W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385468   -   By Frank C. Müller - Own work, in Baden-Baden, Germany, CC BY 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1134442   -   By KVDP at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3278276 

Gebruik

Nootmuskaat   heeft   een   zoete   aangename   smaak   en   geeft   een   warm   gevoel.   De   smaak   van   foelie      is   als   van   nootmuskaat,   maar   zachter.   Men   kan   foelie   het   beste   vlak   voor   het serveren toevoegen. De beste vleesgerechten bevatten foelie in plaats van nootmuskaat. foelie in gekookte vis, aardappel- en vleessoep, vleesbouillon; in bechamelsaus; bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen; in aardappelpuree, groente en taarten; in speculaaskruiden; nootmuskaat  in aardappel- en koolgerechten, soepen en vleesproducten; in soepen of in groenten zoals: bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges; in zoete gerechten zoals: pudding, vla, ijs en op warme appel.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Myristica fragrans (Foelie,

Nootmuskaat)

Algemeen

De   muskaatboom   is   een   tropische   boom   die   wel   15   m.   hoog   kan worden.   De   muskaatboom   is   een   tweehuizige   plant:   er   zijn   zowel mannelijke als vrouwelijke planten die beide eenslachtig zijn.                  By W.A. Djatmiko Wie146 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385481   -   By W.A. Djatmiko Wie146 - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385454 

Opkweken

De   muskaatboom   moet   bij   ons   als      kuipplant   worden   opgekweekt. Hij     verlangt     een     vochtige,     warme     omgeving     en     een     goed doorlatende    humusrijke    bodem.    Overwinteren    bij    temperatuur boven de 20 o  C.

Oogsten

De   noot   van   de   muskaatboom   wordt   als   specerij   gebruikt.   Het vruchtvlies   wordt   gedroogd   op   de   markt   gebracht   als   foelie.   Dit   is de   gedroogde   rode   schil   van   de   muskaatnoot.   Bij   de   oogst   is   de foelie   karmozijnrood,   maar   na   het   drogen   is   de   kleur   oranjeachtig. Tijdens   het   drogen   wordt   de   foelie   met   zout   water   besproeid.   De zaadmantel      is      niet      volledig      gesloten,      maar      bestaat      uit onregelmatig gevormde sliertjes, rondom de noot.         By W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3385468   -   By Frank C. Müller - Own work, in Baden-Baden, Germany, CC BY 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1134442   -   By KVDP at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3278276 

Gebruik

Nootmuskaat    heeft    een    zoete    aangename    smaak    en    geeft    een warm   gevoel.   De   smaak   van   foelie      is   als   van   nootmuskaat,   maar zachter.   Men   kan   foelie   het   beste   vlak   voor   het   serveren   toevoegen. De beste vleesgerechten bevatten foelie in plaats van nootmuskaat. foelie       in       gekookte       vis,       aardappel-       en       vleessoep, vleesbouillon; in bechamelsaus; bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen; in aardappelpuree, groente en taarten; in speculaaskruiden; nootmuskaat        in    aardappel-    en    koolgerechten,    soepen    en vleesproducten; in     soepen     of     in     groenten     zoals:     bloemkool,     witlof, sperziebonen en asperges; in    zoete    gerechten    zoals:    pudding,    vla,    ijs    en    op    warme appel.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk