© Pari-daeza

Kruiden: Hysoppus officinalis (Hyssop)

Algemeen

Hyssop is een winterhard struikje dat bloeit van juli t/m september met blauwe bloemen en 30 – 50 cm. hoog wordt. By Sten, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3844823 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10415423 -

Opkweken

Hyssop verlangt een zonnige plaats op een droge, goed doorlatende, arme en kalkrijke bodem. Vermeerderen door zaaien in april - mei of stekken in het voorjaar.

Oogsten

Het kruid moet vlak voor de bloei of wanneer de bloei net is begonnen worden afgesneden. Dikwijls is een tweede pluk mogelijk. Daarna drogen. By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029256 -

Gebruik

Hyssop heeft een zoete geur maar een warme, bittere smaak. Van deze semi-groenblijvende plant gebruik je de jonge, iets bittere, verse blaadjes in: groente, soepen, salades, hutspot en stoofschotels; kruidenlikeur en marinades; bij vette vis, wild, lamsragout, pastei; bij fruitsalade, vruchtencocktails en vruchtentaarten; bloemen in salades.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Hysoppus officinalis (Hyssop)

Algemeen

Hyssop is een winterhard struikje dat bloeit van juli t/m september met blauwe bloemen en 30 – 50 cm. hoog wordt. By Sten, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3844823 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10415423 -

Opkweken

Hyssop verlangt een zonnige plaats op een droge, goed doorlatende, arme en kalkrijke bodem. Vermeerderen door zaaien in april - mei of stekken in het voorjaar.

Oogsten

Het kruid moet vlak voor de bloei of wanneer de bloei net is begonnen worden afgesneden. Dikwijls is een tweede pluk mogelijk. Daarna drogen. By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029256 -

Gebruik

Hyssop heeft een zoete geur maar een warme, bittere smaak. Van deze semi-groenblijvende plant gebruik je de jonge, iets bittere, verse blaadjes in: groente, soepen, salades, hutspot en stoofschotels; kruidenlikeur en marinades; bij vette vis, wild, lamsragout, pastei; bij fruitsalade, vruchtencocktails en vruchtentaarten; bloemen in salades.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk