© Pari-daeza

Kruiden: Hysoppus officinalis (Hyssop)

Algemeen

Hyssop is een winterhard struikje dat bloeit van juli t/m september met blauwe bloemen en 30 – 50 cm. hoog wordt.             By Sten, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3844823   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10415423   -                  

Opkweken

Hyssop verlangt een zonnige plaats op een droge, goed doorlatende, arme en kalkrijke bodem. Vermeerderen door zaaien in april - mei of stekken in het voorjaar.

Oogsten

Het kruid moet vlak voor de bloei of wanneer de bloei net is begonnen worden afgesneden. Dikwijls is een tweede pluk mogelijk. Daarna drogen. By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029256   -  

Gebruik

Hyssop heeft een zoete geur maar een warme, bittere smaak. Van deze semi-groenblijvende plant gebruik je de jonge, iets bittere, verse blaadjes in: groente, soepen, salades, hutspot en stoofschotels; kruidenlikeur en marinades; bij vette vis, wild, lamsragout, pastei; bij fruitsalade, vruchtencocktails en vruchtentaarten; bloemen  in salades.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Hysoppus officinalis (Hyssop)

Algemeen

Hyssop   is   een   winterhard   struikje   dat   bloeit   van   juli   t/m   september met blauwe bloemen en 30 – 50 cm. hoog wordt.             By Sten, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3844823   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10415423   -                  

Opkweken

Hyssop     verlangt     een     zonnige     plaats     op     een     droge,     goed doorlatende,   arme   en   kalkrijke   bodem.   Vermeerderen   door   zaaien in april - mei of stekken in het voorjaar.

Oogsten

Het    kruid    moet    vlak    voor    de    bloei    of    wanneer    de    bloei    net    is begonnen     worden     afgesneden.     Dikwijls     is     een     tweede     pluk mogelijk. Daarna drogen. By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029256   -  

Gebruik

Hyssop   heeft   een   zoete   geur   maar   een   warme,   bittere   smaak.   Van deze   semi-groenblijvende   plant   gebruik   je   de   jonge,   iets   bittere, verse blaadjes in: groente, soepen, salades, hutspot en stoofschotels; kruidenlikeur en marinades; bij vette vis, wild, lamsragout, pastei; bij fruitsalade, vruchtencocktails en vruchtentaarten; bloemen  in salades.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk