© Pari-daeza

Kruiden: Rosmarinus officinales (Rozemarijn)

Algemeen

Rozemarijn is een bijna winterharde struik, afkomstig uit Zuid-Europa, bloeit in maart - mei met lichtblauwe bloemen en wordt 2 m hoog.             By Acabashi - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43154996   -   By Pierre Bona - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20644999   -   Door Jcwf op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1993187   -  Door User:Jean Tosti - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111643 

Opkweken

Rozemarijn   verlangt   een   goed   doorlatende,   kalkrijke   bodem   in   de   zon.   Indien   geen   beschutte   plaats   beschikbaar   is      kan   rozemarijn   het   beste   in   een   pot   geteeld   worden   en   ´s winter binnen overwinteren. Vermeerderen door stekken.

Oogsten

Het oogsten van de grijsgroene, naaldvormige blaadjes of  takjes kan het hele jaar door. Ze kunnen vers worden gebruikt, maar ook worden gedroogd of ingevroren.    Von Bierfaß (talk) - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15401270   -   Von Atudu - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42027809 

Gebruik

De   smaak   is   scherp   harsachtig   en   doet   wat   denken   aan   kamfer   en   naaldhout   en   is   snel   overheersend.   Het   kruid   kan   goed   meegebakken   of   -gebraden   worden   zonder   dat   de   smaak verloren gaat. Gebruik Rozemarijn: blad in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades; in marinades; in stoofschotels; bij schelp- en schaaldieren; bij aardappelen. De variëteit Rosmarinus officinalis " Prostratus " is een niet winterharde hangende (kruipende) soort.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Rosmarinus officinales (Rozemarijn)

Algemeen

Rozemarijn   is   een   bijna   winterharde   struik,   afkomstig   uit   Zuid- Europa,   bloeit   in   maart   -   mei   met   lichtblauwe   bloemen   en   wordt   2 m hoog.             By Acabashi - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43154996   -   By Pierre Bona - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20644999   -   Door Jcwf op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1993187   -  Door User:Jean Tosti - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111643 

Opkweken

Rozemarijn   verlangt   een   goed   doorlatende,   kalkrijke   bodem   in   de zon.   Indien   geen   beschutte   plaats   beschikbaar   is      kan   rozemarijn het     beste     in     een     pot     geteeld     worden     en     ´s     winter     binnen overwinteren. Vermeerderen door stekken.

Oogsten

Het   oogsten   van   de   grijsgroene,   naaldvormige   blaadjes   of      takjes kan   het   hele   jaar   door.   Ze   kunnen   vers   worden   gebruikt,   maar   ook worden gedroogd of ingevroren.    Von Bierfaß (talk) - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15401270   -   Von Atudu - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42027809 

Gebruik

De   smaak   is   scherp   harsachtig   en   doet   wat   denken   aan   kamfer   en naaldhout     en     is     snel     overheersend.     Het     kruid     kan     goed meegebakken   of   -gebraden   worden   zonder   dat   de   smaak   verloren gaat. Gebruik Rozemarijn: blad     in     vleesgerechten     (zoals     varkens-     en     lamsvlees), groenten, soepen en salades; in marinades; in stoofschotels; bij schelp- en schaaldieren; bij aardappelen. De    variëteit    Rosmarinus    officinalis    "    Prostratus    "    is    een    niet winterharde hangende (kruipende) soort.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk