© Pari-daeza

Kruiden: Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia (Mierik)

Algemeen

De mierik is een plant die bekend staat om zijn witte penwortel die als mierikswortel wordt aangeduid. Het is een winterharde vaste plant. Eerst vormt ze een rozet van puntige getande bladeren met lange stelen, waaraan eind mei heldere witte bloempjes verschijnen. By Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11017400 - By Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12734857 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=147195

Opkweken

Mierik verlangt een lichte, goed bewerkte, voedzame en vochthoudende grond in de zon. Vermeerderen door het herplanten van niet gebruikte worteldelen. De grond moet diep losgemaakt worden voor het planten. De wortels na maximaal 1 of 2 jaar oogsten, daarna gaat de kwaliteit sterk achteruit.

Oogsten

De wortel kan het hele jaar geoogst worden. De bladen alleen jong. By Anna reg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9740114 - By BMRR (talk) - I created this work entirely by myself., CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=22212533 - By Johann Jaritz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=816432

Gebruik

Mierikswortel smaakt vrij scherp en enigszins zoet. De geraspte wortel wordt zowel geroosterd als vers gebruikt. Je kan het vers geschaafd gebruiken in: salades, koolsla, vlees, vis, gevogelte, vissoep; in sausen, bij eieren, mayonaise, avocado; op de hamburger; jong blad in salades, op brood.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Armoracia rusticana, syn.

Cochlearia armoracia (Mierik)

Algemeen

De mierik is een plant die bekend staat om zijn witte penwortel die als mierikswortel wordt aangeduid. Het is een winterharde vaste plant. Eerst vormt ze een rozet van puntige getande bladeren met lange stelen, waaraan eind mei heldere witte bloempjes verschijnen. By Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11017400 - By Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12734857 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=147195

Opkweken

Mierik verlangt een lichte, goed bewerkte, voedzame en vochthoudende grond in de zon. Vermeerderen door het herplanten van niet gebruikte worteldelen. De grond moet diep losgemaakt worden voor het planten. De wortels na maximaal 1 of 2 jaar oogsten, daarna gaat de kwaliteit sterk achteruit.

Oogsten

De wortel kan het hele jaar geoogst worden. De bladen alleen jong. By Anna reg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9740114 - By BMRR (talk) - I created this work entirely by myself., CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=22212533 - By Johann Jaritz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=816432

Gebruik

Mierikswortel smaakt vrij scherp en enigszins zoet. De geraspte wortel wordt zowel geroosterd als vers gebruikt. Je kan het vers geschaafd gebruiken in: salades, koolsla, vlees, vis, gevogelte, vissoep; in sausen, bij eieren, mayonaise, avocado; op de hamburger; jong blad in salades, op brood.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk