© Pari-daeza

Kruiden: Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia (Mierik)

Algemeen

De   mierik      is   een   plant   die   bekend   staat   om   zijn   witte   penwortel   die   als   mierikswortel   wordt   aangeduid.   Het   is   een   winterharde   vaste   plant.   Eerst   vormt   ze   een   rozet   van   puntige getande bladeren met lange stelen, waaraan eind mei heldere witte bloempjes verschijnen.              By Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11017400   -   By Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12734857   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=147195 

Opkweken

Mierik   verlangt   een   lichte,   goed   bewerkte,   voedzame   en   vochthoudende   grond   in   de   zon.   Vermeerderen   door   het   herplanten   van   niet   gebruikte   worteldelen.   De   grond   moet   diep losgemaakt worden voor het planten. De wortels na maximaal 1 of 2 jaar oogsten, daarna gaat de kwaliteit sterk achteruit.

Oogsten

De wortel kan het hele jaar geoogst worden. De bladen alleen jong.       By Anna reg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9740114   -   By BMRR (talk) - I created this work entirely by myself., CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=22212533   -   By Johann Jaritz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=816432

Gebruik

Mierikswortel smaakt vrij scherp en enigszins zoet. De geraspte wortel wordt zowel geroosterd als vers gebruikt.  Je kan het vers geschaafd gebruiken in: salades, koolsla, vlees, vis, gevogelte, vissoep; in sausen, bij eieren, mayonaise, avocado; op de hamburger; jong blad in salades, op brood.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Armoracia rusticana, syn.

Cochlearia armoracia (Mierik)

Algemeen

De   mierik      is   een   plant   die   bekend   staat   om   zijn   witte   penwortel die   als   mierikswortel   wordt   aangeduid.   Het   is   een   winterharde vaste   plant.   Eerst   vormt   ze   een   rozet   van   puntige   getande   bladeren met    lange    stelen,    waaraan    eind    mei    heldere    witte    bloempjes verschijnen.              By Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11017400   -   By Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12734857   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=147195 

Opkweken

Mierik     verlangt     een     lichte,     goed     bewerkte,     voedzame     en vochthoudende     grond     in     de     zon.     Vermeerderen     door     het herplanten   van   niet   gebruikte   worteldelen.   De   grond   moet   diep losgemaakt   worden   voor   het   planten.   De   wortels   na   maximaal   1   of 2 jaar oogsten, daarna gaat de kwaliteit sterk achteruit.

Oogsten

De wortel kan het hele jaar geoogst worden. De bladen alleen jong.       By Anna reg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9740114   -   By BMRR (talk) - I created this work entirely by myself., CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=22212533   -   By Johann Jaritz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=816432

Gebruik

Mierikswortel   smaakt   vrij   scherp   en   enigszins   zoet.   De   geraspte wortel   wordt   zowel   geroosterd   als   vers   gebruikt.      Je   kan   het   vers geschaafd gebruiken in: salades, koolsla, vlees, vis, gevogelte, vissoep; in sausen, bij eieren, mayonaise, avocado; op de hamburger; jong blad in salades, op brood.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk