© Pari-daeza

Kruiden: Elettaria cardamomum (Kardemom)

Algemeen

Kardemom   is   familie   van   de   gember.   Het   is   ook   bekend   onder   de   naam   groene   kardemom.   Een   keukenkruid   met   lancetvormige   bladeren   smakend   naar   kaneel.   De   zaadjes   rijpen niet onze streken. De plant groeit vanuit een wortelstok en wordt ca. 2 meter hoog en bloeit van mei tot augustus met kleine bloemen.          Von Rhaessner aus der deutschsprachigen Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=164570   -    Von B.navez - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6968387   -   Von AmonHeijne - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8849077 

Opkweken

De   plant   overwintert   hier   zonder   problemen   maar   heeft   een   hekel   aan   plotselinge   temperatuurschommelingen   en   is   het   dan   beter   om   hem   beschut   te   plaatsen.   Hij   staat   graag   in de zon in een lemige enigszins zure, humusrijke bodem. Om zaad te verkrijgen opkweken als kuipplant. Vermeerderen door zaaien of scheuren van de wortelstok.

Oogsten

De   zaaddozen   worden   net   voordat   ze   rijp   zijn   geoogst   in   oktober/november   en   in   de   zon   of   in   een   oven   gedroogd.   De   peulen   bevatten   12   tot   20   zwarte   zaadjes   (granen)   die   je kunt malen.     Von amanjeev - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30174640   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=100391   -  

Gebruik

In de keuken worden de zaden en -vaak omwille van de prijs- ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere toegepast in: in koek (speculaas), gebak, toetjes (bv. havermoutpap) en curry's en rijstschotels,  de groene peulen in thee, soepen en sauzen. in dranken zoals koffie (Arabische koffie), warme wijn (glühwein) en chocomelk, geeft pikante frisheid aan stoofpotjes en andere schotels, kardemom geeft veel extra smaak aan zoet gebak, taarten en confituur, bij bereidingen met fruit zoals appels, peren en sinaasappels. Belangrijk   in Afrikaanse   gerechten   zoals   berbere,   ras-el-hanout   en   andere   stoverijen.   Kardemom   werkt   goed   in   combinatie   met   chilipoeder,   kaneel,   kruidnagel,   koriander,   komijn, paprikapoeder, peper en saffraan.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Elettaria cardamomum (Kardemom)

Algemeen

Kardemom   is   familie   van   de   gember.   Het   is   ook   bekend   onder   de naam    groene    kardemom.    Een    keukenkruid    met    lancetvormige bladeren    smakend    naar    kaneel.    De    zaadjes    rijpen    niet    onze streken.   De   plant   groeit   vanuit   een   wortelstok   en   wordt   ca.   2   meter hoog en bloeit van mei tot augustus met kleine bloemen.          Von Rhaessner aus der deutschsprachigen Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=164570   -    Von B.navez - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6968387   -   Von AmonHeijne - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8849077 

Opkweken

De   plant   overwintert   hier   zonder   problemen   maar   heeft   een   hekel aan   plotselinge   temperatuurschommelingen   en   is   het   dan   beter   om hem   beschut   te   plaatsen.   Hij   staat   graag   in   de   zon   in   een   lemige enigszins     zure,     humusrijke     bodem.     Om     zaad     te     verkrijgen opkweken   als   kuipplant.   Vermeerderen   door   zaaien   of   scheuren van de wortelstok.

Oogsten

De     zaaddozen     worden     net     voordat     ze     rijp     zijn     geoogst     in oktober/november    en    in    de    zon    of    in    een    oven    gedroogd.    De peulen    bevatten    12    tot    20    zwarte    zaadjes    (granen)    die    je    kunt malen.     Von amanjeev - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30174640   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=100391   -  

Gebruik

In   de   keuken   worden   de   zaden   en   -vaak   omwille   van   de   prijs-   ook de   zaaddozen   gebruikt.   Kardemom   heeft   een   zoete,   scherpe   geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere toegepast in: in   koek   (speculaas),   gebak,   toetjes   (bv.   havermoutpap)   en curry's en rijstschotels,  de groene peulen in thee, soepen en sauzen. in    dranken    zoals    koffie    (Arabische    koffie),    warme    wijn (glühwein) en chocomelk, geeft pikante frisheid aan stoofpotjes en andere schotels, kardemom   geeft   veel   extra   smaak   aan   zoet   gebak,   taarten   en confituur, bij bereidingen met fruit zoals appels, peren en sinaasappels. Belangrijk   in   Afrikaanse   gerechten   zoals   berbere,   ras-el-hanout   en andere    stoverijen.    Kardemom    werkt    goed    in    combinatie    met chilipoeder,   kaneel,   kruidnagel,   koriander,   komijn,   paprikapoeder, peper en saffraan.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk