© Pari-daeza

Kruiden: Foeniculum vulgare (Venkel)

Algemeen

Venkel   is   een   niet   helemaal   winterharde,      tweejarige   plant   met   veerachtig,   draadvormig   blad   ,   bloeit   van   juni   tot   augustus   met   schermen   kleine   gele   bloemen   en   wordt   tot   2   m. hoog.       By Karelj - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7348050   -     By Stefan.lefnaer - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56486786   -      By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10128678 

Opkweken

Venkel   zaaien      in   maart   -   juni   op   een   beschutte   plek   direct   in   de   volle   grond.   Voordat   de   winter   aanbreekt   de   stengels   tot   bijna   aan   de   grond   afsnijden   en   afdekken   met   stro   tegen de koude.

Oogsten

Oogst   zaden:   augustus   -   september   blad:   mei   -   oktober.   De   jonge,   zachte   blaadjes   doorlopend   plukken   en   als   kruid   gebruiken.   Zodra   de   bloemschermen   bruin   verkleuren   en   de zaden grijze strepen laten hebben,  oogsten. De schermen op een koele en droge plaats ondersteboven ophangen om te drogen. Bewaren in goed afsluitbare potjes.       By Saintfevrier - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55651794   -   By Howcheng - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1426781   -   Von Martyvis - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6224943 

Gebruik

Venkel heeft een anijsachtige smaak. Venkelzaad smaakt enigszins zoetig. De smaak van de knol is erg sterk, anijsachtig. Venkelpoeder is gemalen venkelzaad. Gebruik venkel: blad bij vette vis, slasaus en schelpdieren; zaad  in brood, appeltaart, salades, sauzen, soepen, stoofgerechten; bij fruit en vis;. in curries en stoofgerechten; knol rauw  in salades, gekookt als groente en  in de soep.

Varianten:

Foeniculum vulgare 'purpurascens' heeft ook fijngeveerd blad met roze, koper of bronskleur in het voorjaar. Foeniculum vulgare var. azoricum (syn. Foeniculum vulgare var. dulce) (Knolvenkel) levert de eetbare knol die gevormd wordt door opgezette bladvoeten.    Door Paolo Ciarlantini - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1324233   -   Door Arnaud 25 - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3586258 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Foeniculum vulgare (Venkel)

Algemeen

Venkel   is   een   niet   helemaal   winterharde,      tweejarige   plant   met veerachtig,   draadvormig   blad   ,   bloeit   van   juni   tot   augustus   met schermen kleine gele bloemen en wordt tot 2 m. hoog.       By Karelj - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7348050   -     By Stefan.lefnaer - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56486786   -      By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10128678 

Opkweken

Venkel   zaaien      in   maart   -   juni   op   een   beschutte   plek   direct   in   de volle   grond.   Voordat   de   winter   aanbreekt   de   stengels   tot   bijna   aan de grond afsnijden en afdekken met stro tegen de koude.

Oogsten

Oogst   zaden:   augustus   -   september   blad:   mei   -   oktober.   De   jonge, zachte   blaadjes   doorlopend   plukken   en   als   kruid   gebruiken.   Zodra de   bloemschermen   bruin   verkleuren   en   de   zaden   grijze   strepen laten   hebben,      oogsten.   De   schermen   op   een   koele   en   droge   plaats ondersteboven     ophangen     om     te     drogen.     Bewaren     in     goed afsluitbare potjes.       By Saintfevrier - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55651794   -   By Howcheng - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1426781   -   Von Martyvis - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6224943 

Gebruik

Venkel   heeft   een   anijsachtige   smaak.   Venkelzaad   smaakt   enigszins zoetig.     De     smaak     van     de     knol     is     erg     sterk,     anijsachtig. Venkelpoeder is gemalen venkelzaad. Gebruik venkel: blad bij vette vis, slasaus en schelpdieren; zaad          in     brood,     appeltaart,     salades,     sauzen,     soepen, stoofgerechten; bij fruit en vis;. in curries en stoofgerechten; knol rauw  in salades, gekookt als groente en  in de soep.

Varianten:

Foeniculum    vulgare    'purpurascens'    heeft    ook    fijngeveerd blad met roze, koper of bronskleur in het voorjaar. Foeniculum   vulgare   var.   azoricum   (syn.   Foeniculum   vulgare var.   dulce)   (Knolvenkel)   levert   de   eetbare   knol   die   gevormd   wordt door opgezette bladvoeten.    Door Paolo Ciarlantini - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1324233   -   Door Arnaud 25 - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3586258 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk