© Pari-daeza

Kruiden: Foeniculum vulgare (Venkel)

Algemeen

Venkel is een niet helemaal winterharde, tweejarige plant met veerachtig, draadvormig blad , bloeit van juni tot augustus met schermen kleine gele bloemen en wordt tot 2 m. hoog. By Karelj - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7348050 - By Stefan.lefnaer - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56486786 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10128678

Opkweken

Venkel zaaien in maart - juni op een beschutte plek direct in de volle grond. Voordat de winter aanbreekt de stengels tot bijna aan de grond afsnijden en afdekken met stro tegen de koude.

Oogsten

Oogst zaden: augustus - september blad: mei - oktober. De jonge, zachte blaadjes doorlopend plukken en als kruid gebruiken. Zodra de bloemschermen bruin verkleuren en de zaden grijze strepen laten hebben, oogsten. De schermen op een koele en droge plaats ondersteboven ophangen om te drogen. Bewaren in goed afsluitbare potjes. By Saintfevrier - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55651794 - By Howcheng - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1426781 - Von Martyvis - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6224943

Gebruik

Venkel heeft een anijsachtige smaak. Venkelzaad smaakt enigszins zoetig. De smaak van de knol is erg sterk, anijsachtig. Venkelpoeder is gemalen venkelzaad. Gebruik venkel: blad bij vette vis, slasaus en schelpdieren; zaad in brood, appeltaart, salades, sauzen, soepen, stoofgerechten; bij fruit en vis;. in curries en stoofgerechten; knol rauw in salades, gekookt als groente en in de soep.

Varianten:

Foeniculum vulgare 'purpurascens' heeft ook fijngeveerd blad met roze, koper of bronskleur in het voorjaar. Foeniculum vulgare var. azoricum (syn. Foeniculum vulgare var. dulce) (Knolvenkel) levert de eetbare knol die gevormd wordt door opgezette bladvoeten. Door Paolo Ciarlantini - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1324233 - Door Arnaud 25 - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3586258
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Foeniculum vulgare (Venkel)

Algemeen

Venkel is een niet helemaal winterharde, tweejarige plant met veerachtig, draadvormig blad , bloeit van juni tot augustus met schermen kleine gele bloemen en wordt tot 2 m. hoog. By Karelj - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7348050 - By Stefan.lefnaer - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56486786 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10128678

Opkweken

Venkel zaaien in maart - juni op een beschutte plek direct in de volle grond. Voordat de winter aanbreekt de stengels tot bijna aan de grond afsnijden en afdekken met stro tegen de koude.

Oogsten

Oogst zaden: augustus - september blad: mei - oktober. De jonge, zachte blaadjes doorlopend plukken en als kruid gebruiken. Zodra de bloemschermen bruin verkleuren en de zaden grijze strepen laten hebben, oogsten. De schermen op een koele en droge plaats ondersteboven ophangen om te drogen. Bewaren in goed afsluitbare potjes. By Saintfevrier - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55651794 - By Howcheng - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1426781 - Von Martyvis - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6224943

Gebruik

Venkel heeft een anijsachtige smaak. Venkelzaad smaakt enigszins zoetig. De smaak van de knol is erg sterk, anijsachtig. Venkelpoeder is gemalen venkelzaad. Gebruik venkel: blad bij vette vis, slasaus en schelpdieren; zaad in brood, appeltaart, salades, sauzen, soepen, stoofgerechten; bij fruit en vis;. in curries en stoofgerechten; knol rauw in salades, gekookt als groente en in de soep.

Varianten:

Foeniculum vulgare 'purpurascens' heeft ook fijngeveerd blad met roze, koper of bronskleur in het voorjaar. Foeniculum vulgare var. azoricum (syn. Foeniculum vulgare var. dulce) (Knolvenkel) levert de eetbare knol die gevormd wordt door opgezette bladvoeten. Door Paolo Ciarlantini - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1324233 - Door Arnaud 25 - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3586258
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk