© Pari-daeza

Kruiden: Apium graveolens (Selderij)

Algemeen

Selderij is een tweejarige plant met penwortel die in het 2e jaar bloeit met groen- tot crèmekleurige bloemen. De plant wordt ca. 1m. hoog.                 By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6150300   -    By Petar43 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33242943   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9047383   -   By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6173717 

Opkweken

Selderij verlangt een goed bemeste humusrijke vochtige bodem. Vermeerderen door zaaien van april tot juli.

Oogsten

De bladeren van selderij worden gedroogd, ingevroren  en vers gebruikt. De zaden worden ook gedroogd.    By Amada44 - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12264585   -   By hirotomo t from japan - セロリの浅漬け。にがくない!, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41184760

Gebruik

De   plant   selderij   lijkt   erg   op   peterselie   en   heeft   een   sterke   smaak.   Selderijzaadjes   smaken   ook   sterk   overheersend   en   enigszins   bitter.   De   knol   van   knolselderij   is   minder   scherp   van smaak dan de bladeren van snijselderij. In principe teelt men knolselderij om zijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden. blad in roerbakgerechten ,  in soepen en sauzen; in salades, roomkaas, stamppotten en vullingen; zaad (gemalen) als vervanger van zout; zaad  in stoofschotels en inmaak, chutneys, tomatengerechten en kruidenmengsels; stengels als bleekselderij. Variëteiten: Apium graveolens var. rapaceum (Knolselderij) is een variëteit van snijselderij,: deze plant vormt net boven de grond een knol van een doorsnede van ongeveer 10 cm. Apium graveolens var. dulce (Bleekselderij),: deze plant heeft brede bladstelen in tegenstelling tot snijselderij (Apium graveolens).           By Jamain - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30829947   -   By DocteurCosmos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4784558   -   By 26 May 2006 (original upload date) - Transferred from zh.wikipedia to Commons by Shizhao using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18072536   -   By Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=200992 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Apium graveolens (Selderij)

Algemeen

Selderij   is   een   tweejarige   plant   met   penwortel   die   in   het   2e   jaar bloeit   met   groen-   tot   crèmekleurige   bloemen.   De   plant   wordt   ca. 1m. hoog.                 By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6150300   -    By Petar43 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33242943   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9047383   -   By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6173717 

Opkweken

Selderij   verlangt   een   goed   bemeste   humusrijke   vochtige   bodem. Vermeerderen door zaaien van april tot juli.

Oogsten

De   bladeren   van   selderij   worden   gedroogd,   ingevroren      en   vers gebruikt. De zaden worden ook gedroogd.    By Amada44 - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12264585   -   By hirotomo t from japan - セロリの浅漬け。にがくない!, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41184760

Gebruik

De   plant   selderij   lijkt   erg   op   peterselie   en   heeft   een   sterke   smaak. Selderijzaadjes   smaken   ook   sterk   overheersend   en   enigszins   bitter. De    knol    van    knolselderij    is    minder    scherp    van    smaak    dan    de bladeren   van   snijselderij.   In   principe   teelt   men   knolselderij   om   zijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden. blad in roerbakgerechten ,  in soepen en sauzen; in salades, roomkaas, stamppotten en vullingen; zaad (gemalen) als vervanger van zout; zaad                in        stoofschotels        en        inmaak,        chutneys, tomatengerechten en kruidenmengsels; stengels als bleekselderij. Variëteiten: Apium     graveolens     var.     rapaceum     (Knolselderij)     is     een variëteit   van   snijselderij,:   deze   plant   vormt   net   boven   de   grond   een knol van een doorsnede van ongeveer 10 cm. Apium    graveolens    var.    dulce    (Bleekselderij),:    deze    plant heeft    brede    bladstelen    in    tegenstelling    tot    snijselderij    (Apium graveolens).           By Jamain - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30829947   -   By DocteurCosmos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4784558   -   By 26 May 2006 (original upload date) - Transferred from zh.wikipedia to Commons by Shizhao using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18072536   -   By Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Tamron 28- 75mm f/2.8 - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=200992 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk