© Pari-daeza

Kruiden: Anthriscus cerefolium (Kervel)

Algemeen

Echte kervel is een tweejarige plant uit de schermbloemigen. De soort wordt algemeen geteeld, meestal als éénjarige en is soms verwilderd. De plant kan 1 m hoog worden en bloeit in het tweede jaar van mei tot juni met schermen, die zijn samengesteld uit witte bloempjes. Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39950148 - Door Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz- koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7750 - Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39950147 - Door Petr Filippov - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6797661

Opkweken

Echte kervel groeit op zonnige plaatsen en op vochtige tot natte bodem. Zaaien van februari tot oktober. Van oktober tot januari binnen zaaien. Na 6-8 weken kan worden geoogst.

Oogsten

Vóór de bloei zijn de bladeren het meest aromatisch. Bij voorkeur vers, door drogen verliest kervel veel smaak. Blad: Wassen, drogen en fijn snijden. Let op er zijn giftige look- alikes! By N8dawg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3525566

Gebruik

Fris, houdt het midden tussen peterselie en anijs. Voeg kervel pas op het laatst aan warme bereidingen toe, door (lang) koken gaat de smaak verloren. Gebruiken: in soep (kervelcrèmesoep, tomaten - diverse vis en groentesoepen), kruudmoes (Twents streekgerecht), in dressing, sauzen, salades, eieren (omelet, soufflé), in verse kaas, kruidenboter, in vullingen voor vlees, gevogelte, etc., bij vis,- groenten (doperwt, aardappelen, tomaten).
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Anthriscus cerefolium (Kervel)

Algemeen

Echte kervel is een tweejarige plant uit de schermbloemigen. De soort wordt algemeen geteeld, meestal als éénjarige en is soms verwilderd. De plant kan 1 m hoog worden en bloeit in het tweede jaar van mei tot juni met schermen, die zijn samengesteld uit witte bloempjes. Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39950148 - Door Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz- koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7750 - Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39950147 - Door Petr Filippov - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6797661

Opkweken

Echte kervel groeit op zonnige plaatsen en op vochtige tot natte bodem. Zaaien van februari tot oktober. Van oktober tot januari binnen zaaien. Na 6-8 weken kan worden geoogst.

Oogsten

Vóór de bloei zijn de bladeren het meest aromatisch. Bij voorkeur vers, door drogen verliest kervel veel smaak. Blad: Wassen, drogen en fijn snijden. Let op er zijn giftige look-alikes! By N8dawg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3525566

Gebruik

Fris, houdt het midden tussen peterselie en anijs. Voeg kervel pas op het laatst aan warme bereidingen toe, door (lang) koken gaat de smaak verloren. Gebruiken: in soep (kervelcrèmesoep, tomaten - diverse vis en groentesoepen), kruudmoes (Twents streekgerecht), in dressing, sauzen, salades, eieren (omelet, soufflé), in verse kaas, kruidenboter, in vullingen voor vlees, gevogelte, etc., bij vis,- groenten (doperwt, aardappelen, tomaten).
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk