© Pari-daeza
Kruiden: Anthriscus cerefolium (Kervel)
Algemeen
Echte
kervel
is
een
tweejarige
plant
uit
de
schermbloemigen.
De
soort
wordt
algemeen
geteeld,
meestal
als
éénjarige
en
is
soms
verwilderd.
De
plant
kan
1
m
hoog
worden
en
bloeit in het tweede jaar van mei tot juni met schermen, die zijn samengesteld uit witte bloempjes.
Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39950148 - Door Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-
koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7750 - Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA
4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39950147 - Door Petr Filippov - Eigen werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6797661
Opkweken
Echte kervel groeit op zonnige plaatsen en op vochtige tot natte bodem. Zaaien van februari tot oktober. Van oktober tot januari binnen zaaien. Na 6-8 weken kan worden geoogst.
Oogsten
Vóór
de
bloei
zijn
de
bladeren
het
meest
aromatisch.
Bij
voorkeur
vers,
door
drogen
verliest
kervel
veel
smaak.
Blad:
Wassen,
drogen
en
fijn
snijden.
Let
op
er
zijn
giftige
look-
alikes!
By N8dawg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3525566
Gebruik
Fris, houdt het midden tussen peterselie en anijs. Voeg kervel pas op het laatst aan warme bereidingen toe, door (lang) koken gaat de smaak verloren. Gebruiken:
•
in soep (kervelcrèmesoep, tomaten - diverse vis en groentesoepen),
•
kruudmoes (Twents streekgerecht),
•
in dressing, sauzen, salades, eieren (omelet, soufflé),
•
in verse kaas, kruidenboter,
•
in vullingen voor vlees, gevogelte, etc.,
•
bij vis,- groenten (doperwt, aardappelen, tomaten).
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof