© Pari-daeza

Kruiden: Angelica archangelica (Engelwortel)

Algemeen

 De engelwortel is een winterharde  tweejarige/vaste plant . Zaait makkelijk uit, bloeit in mei/juni en wordt ca. 1,5 m hoog.           Door Krzysztof Ziarnek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691571   -    Door Doronenko 11:13, 9 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1913444   -   Door Krzysztof Ziarnek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691548 

Opkweken

De   plant   vergt   een   enigszins   vochtige   humusrijke   bodem   in   de   halfschaduw.   Vermeerderen   door   zaaien   in   april   en   bij   voorkeur   met   vers   zaad   in   september.   Bloeit   in   het   3e   jaar   en sterft dan af.

Oogsten

In   april/mei   worden   jonge   bladeren   geoogst   om   te   drogen   en   in   mei   juni      bloemen   en   bladstelen      om   te   konfijten,   in   de   herfst   wortels   van   jonge   planten   om   te   drogen.   Wanneer bloemknoppen   voor   de   bloei   worden   weggenomen   blijven   de   bladeren   langer   groen   en   kunnen   dan   langer   worden   geoogst.   De   sappen   kunnen   huidirritatie   veroorzaken   onder de invloed van zonlicht.          Door Itineranttrader - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5744022   -   Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13651401   -   Von Leif Wäppling - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=364068066955122&set=o.133506723337160&type=1&theater, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18269364   -   De No machine-readable author provided. Saxo assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=743430 

Gebruik

blad gekookt als spinazie of om vis in te stoven, verse bladeren en scheuten in salades en sauzen, de  stengels en wortels met rabarbermoes meegekookt, de jonge stengels verwerkt  in soepen of  gekonfijt, bladeren gedroogd voor thee of in potpourri, de zaden ter vervanging van jeneverbessen, de wortels gedroogd en verwerkt in likeur.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Angelica archangelica (Engelwortel)

Algemeen

   De   engelwortel   is   een   winterharde      tweejarige/vaste   plant   .   Zaait makkelijk uit, bloeit in mei/juni en wordt ca. 1,5 m hoog.           Door Krzysztof Ziarnek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691571   -    Door Doronenko 11:13, 9 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1913444   -   Door Krzysztof Ziarnek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691548 

Opkweken

De   plant   vergt   een   enigszins   vochtige   humusrijke   bodem   in   de halfschaduw.   Vermeerderen   door   zaaien   in   april   en   bij   voorkeur met vers zaad in september. Bloeit in het 3e jaar en sterft dan af.

Oogsten

In   april/mei   worden   jonge   bladeren   geoogst   om   te   drogen   en   in mei   juni      bloemen   en   bladstelen      om   te   konfijten,   in   de   herfst wortels   van   jonge   planten   om   te   drogen.   Wanneer   bloemknoppen voor    de    bloei    worden    weggenomen    blijven    de    bladeren    langer groen   en   kunnen   dan   langer   worden   geoogst.   De   sappen   kunnen huidirritatie veroorzaken onder de invloed van zonlicht.          Door Itineranttrader - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5744022   -   Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13651401   -   Von Leif Wäppling - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=364068066955122&set= o.133506723337160&type=1&theater, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18269364   -   De No machine-readable author provided. Saxo assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=743430 

Gebruik

blad gekookt als spinazie of om vis in te stoven, verse bladeren en scheuten in salades en sauzen, de  stengels en wortels met rabarbermoes meegekookt, de jonge stengels verwerkt  in soepen of  gekonfijt, bladeren gedroogd voor thee of in potpourri, de zaden ter vervanging van jeneverbessen, de wortels gedroogd en verwerkt in likeur.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk