© Pari-daeza

Kruiden: Angelica archangelica (Engelwortel)

Algemeen

De engelwortel is een winterharde tweejarige/vaste plant . Zaait makkelijk uit, bloeit in mei/juni en wordt ca. 1,5 m hoog. Door Krzysztof Ziarnek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691571 - Door Doronenko 11:13, 9 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1913444 - Door Krzysztof Ziarnek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691548

Opkweken

De plant vergt een enigszins vochtige humusrijke bodem in de halfschaduw. Vermeerderen door zaaien in april en bij voorkeur met vers zaad in september. Bloeit in het 3e jaar en sterft dan af.

Oogsten

In april/mei worden jonge bladeren geoogst om te drogen en in mei juni bloemen en bladstelen om te konfijten, in de herfst wortels van jonge planten om te drogen. Wanneer bloemknoppen voor de bloei worden weggenomen blijven de bladeren langer groen en kunnen dan langer worden geoogst. De sappen kunnen huidirritatie veroorzaken onder de invloed van zonlicht. Door Itineranttrader - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5744022 - Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13651401 - Von Leif Wäppling - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=364068066955122&set=o.133506723337160&type=1&theater, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18269364 - De No machine-readable author provided. Saxo assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=743430

Gebruik

blad gekookt als spinazie of om vis in te stoven, verse bladeren en scheuten in salades en sauzen, de stengels en wortels met rabarbermoes meegekookt, de jonge stengels verwerkt in soepen of gekonfijt, bladeren gedroogd voor thee of in potpourri, de zaden ter vervanging van jeneverbessen, de wortels gedroogd en verwerkt in likeur.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Angelica archangelica (Engelwortel)

Algemeen

De engelwortel is een winterharde tweejarige/vaste plant . Zaait makkelijk uit, bloeit in mei/juni en wordt ca. 1,5 m hoog. Door Krzysztof Ziarnek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691571 - Door Doronenko 11:13, 9 April 2007 (UTC) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1913444 - Door Krzysztof Ziarnek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691548

Opkweken

De plant vergt een enigszins vochtige humusrijke bodem in de halfschaduw. Vermeerderen door zaaien in april en bij voorkeur met vers zaad in september. Bloeit in het 3e jaar en sterft dan af.

Oogsten

In april/mei worden jonge bladeren geoogst om te drogen en in mei juni bloemen en bladstelen om te konfijten, in de herfst wortels van jonge planten om te drogen. Wanneer bloemknoppen voor de bloei worden weggenomen blijven de bladeren langer groen en kunnen dan langer worden geoogst. De sappen kunnen huidirritatie veroorzaken onder de invloed van zonlicht. Door Itineranttrader - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5744022 - Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13651401 - Von Leif Wäppling - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=364068066955122&set= o.133506723337160&type=1&theater, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18269364 - De No machine-readable author provided. Saxo assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=743430

Gebruik

blad gekookt als spinazie of om vis in te stoven, verse bladeren en scheuten in salades en sauzen, de stengels en wortels met rabarbermoes meegekookt, de jonge stengels verwerkt in soepen of gekonfijt, bladeren gedroogd voor thee of in potpourri, de zaden ter vervanging van jeneverbessen, de wortels gedroogd en verwerkt in likeur.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk