© Pari-daeza

Kruiden: Artemisia dracunculus (Dragon)

Algemeen

De   plant   wordt   toegepast   als   kruid   dat   vooral   bekend   is   uit   de   klassieke   (Franse)   keuken.   Er   zijn   2   varianten:   Franse   en   Russische   dragon.   De   Franse   is   wat   teerder,   niet   helemaal     winterhard   (zo   nodig   ‘s   winters   afdekken,   of   als   kuipplant   opkweken)   en   wordt   ca.   30   cm   hoog.   De   Russische   (Artemisia   dracunculus   var.   inodora)   is   volledig   winterhard   en wordt ca. 90 cm. en is wat minder van smaak.        Di Oceancetaceen - Alice Chodura - Natalie Schmalz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43306717   -    Di Pau Pámies Grácia - Opera propria, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35688499   -   Di Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12111886 

Opkweken

Beide   staan   graag   in   de   volle   zon   en   in   een   vochtige,   goed   gedraineerde   bodem.   Vermeerderen   in   juli   door   stekken   (kopstek)   en   scheuren   in   maart   -   april.   De   Russische   variant kan   ook   in   maart   -   april   worden   gezaaid.   In   oktober   bij   de   grond   afknippen   en   evt.   afdekken   met   stro.   Door   de   plant   op   te   potten   en   's   winters   binnen   te   plaatsen   kun   je   er   langer gebruik van maken.

Oogsten

Zowel   de   blaadjes   als   de   bloemen   zijn   eetbaar.   Het   keukenkruid   smaakt   het   sterkst   wanneer   men   het   oogst   vóór   de   bloei   en   men   dient   het   steeds   vers   te   gebruiken.   Gekneusde bladeren   en   in   gedroogde   toestand   moet   veel   aan   aroma   inboeten.   Je   kan   de   blaadjes   invriezen,   drogen   of   op   olie   zetten. Als   je   ze   op   olie   zet,   gebruik   dan   liefst   een   lichte   olie   zoals safloer-, zonnebloem-, of druivenpittenolie, koudgeperste olijfolie zou de dragonsmaak helemaal overheersen. Di KVDP di Wikipedia in inglese - Trasferito da en.wikipedia su Commons da Liftarn utilizzando CommonsHelper., Pubblico dominio, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12014809   -  

Gebruik

De   bladeren   van   Franse   dragon   hebben   een   pikante,   bitterzoete   smaak   met   een   anijsachtige   bijsmaak.   Russische   dragon   is   minder   sterk   van   smaak   dan   de   Franse   soort.   Optimaal is   wanneer   men   het   kort   laat   mee   opwarmen   en   vóór   het   opdienen   toevoegt   aan   de   gerechten.   Gebruik   het   ook   met   mate   want   anders   kan   de   smaak   nogal   opdringerig   over komen vormt   een   bestanddeel   van   de   fines   herbes,   een   kruidenmengsel   dat   vaak   gebruikt   wordt   om   soepen,   eieren   en   boter   op   smaak   te   brengen   en   soms   ook   van   een   bouquet garni, in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes (tartarensaus), in  dragon- of bearnaisesaus, in dragonazijn (smaakt enorm lekker bij salades), in soepen (venkelsoep, tomatensoep). De   dragonazijn   is   algemeen   bekend.   Je   kan   hem   heel   gemakkelijk   zelf   maken.   Hiervoor   overgiet   je   een   pot   vol   dragon   met   azijn   tot   het   kruid   helemaal   ondergedompeld   is.   Pluk de   dragon   voor   hij   in   bloei   komt,   dan   heeft   hij   veel   meer   aroma.   Laat   acht   weken   op   een   warme   plek   staan.   Elke   dag   even   schudden.   Na   de   acht   weken   kan   je   dan   de   mengeling zeven   en   in   een   donkere   fles   bewaren.      Gebruik   deze   waardevolle   azijn   voor   vinaigrettes,   mayonaise   en   dressings.   Belangrijk:   gebruik   geen   gewone   azijn.   Die   ontkalkt   je   botten! Gebruik witte wijnazijn voor kruiden met een lichte kleur en ciderazijn voor bloemen en kruiden met een donkere tint.  
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Artemisia dracunculus (Dragon)

Algemeen

De   plant   wordt   toegepast   als   kruid   dat   vooral   bekend   is   uit   de klassieke   (Franse)   keuken.   Er   zijn   2   varianten:   Franse   en   Russische dragon.   De   Franse   is   wat   teerder,   niet   helemaal      winterhard   (zo nodig   ‘s   winters   afdekken,   of   als   kuipplant   opkweken)   en   wordt ca.   30   cm   hoog.   De   Russische   (Artemisia   dracunculus   var.   inodora) is   volledig   winterhard   en   wordt   ca.   90   cm.   en   is   wat   minder   van smaak.        Di Oceancetaceen - Alice Chodura - Natalie Schmalz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43306717   -    Di Pau Pámies Grácia - Opera propria, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35688499   -   Di Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12111886 

Opkweken

Beide    staan    graag    in    de    volle    zon    en    in    een    vochtige,    goed gedraineerde   bodem.   Vermeerderen   in   juli   door   stekken   (kopstek) en    scheuren    in    maart    -    april.    De    Russische    variant    kan    ook    in maart   -   april   worden   gezaaid.   In   oktober   bij   de   grond   afknippen en   evt.   afdekken   met   stro.   Door   de   plant   op   te   potten   en   's   winters binnen te plaatsen kun je er langer gebruik van maken.

Oogsten

Zowel   de   blaadjes   als   de   bloemen   zijn   eetbaar.   Het   keukenkruid smaakt   het   sterkst   wanneer   men   het   oogst   vóór   de   bloei   en   men dient    het    steeds    vers    te    gebruiken.    Gekneusde    bladeren    en    in gedroogde    toestand    moet    veel    aan    aroma    inboeten.    Je    kan    de blaadjes   invriezen,   drogen   of   op   olie   zetten.   Als   je   ze   op   olie   zet, gebruik   dan   liefst   een   lichte   olie   zoals   safloer-,   zonnebloem-,   of druivenpittenolie,    koudgeperste    olijfolie    zou    de    dragonsmaak helemaal overheersen. Di KVDP di Wikipedia in inglese - Trasferito da en.wikipedia su Commons da Liftarn utilizzando CommonsHelper., Pubblico dominio, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12014809   -  

Gebruik

De   bladeren   van   Franse   dragon   hebben   een   pikante,   bitterzoete smaak   met   een   anijsachtige   bijsmaak.   Russische   dragon   is   minder sterk   van   smaak   dan   de   Franse   soort.   Optimaal   is   wanneer   men het   kort   laat   mee   opwarmen   en   vóór   het   opdienen   toevoegt   aan   de gerechten.   Gebruik   het   ook   met   mate   want   anders   kan   de   smaak nogal opdringerig over komen vormt      een      bestanddeel      van      de      fines      herbes,      een kruidenmengsel   dat   vaak   gebruikt   wordt   om   soepen,   eieren   en boter op smaak te brengen en soms ook van een bouquet garni, in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes (tartarensaus), in  dragon- of bearnaisesaus, in dragonazijn (smaakt enorm lekker bij salades), in soepen (venkelsoep, tomatensoep). De   dragonazijn   is   algemeen   bekend.   Je   kan   hem   heel   gemakkelijk zelf   maken.   Hiervoor   overgiet   je   een   pot   vol   dragon   met   azijn   tot het   kruid   helemaal   ondergedompeld   is.   Pluk   de   dragon   voor   hij   in bloei   komt,   dan   heeft   hij   veel   meer   aroma.   Laat   acht   weken   op   een warme   plek   staan.   Elke   dag   even   schudden.   Na   de   acht   weken   kan je    dan    de    mengeling    zeven    en    in    een    donkere    fles    bewaren.      Gebruik   deze   waardevolle   azijn   voor   vinaigrettes,   mayonaise   en dressings.   Belangrijk:   gebruik   geen   gewone   azijn.   Die   ontkalkt   je botten!   Gebruik   witte   wijnazijn   voor   kruiden   met   een   lichte   kleur en ciderazijn voor bloemen en kruiden met een donkere tint.  
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk