© Pari-daeza

Kruiden: Carum carvi (Karwij)

Algemeen

Echte   karwij   is   tweejarig   en   bijna   winterhard.   De   plant   heeft   veerachtige   bladeren   en   bloeit   in   mei   en   juni   met   groepjes   kleine   wit   tot   roze   bloemen   en   wordt   tot   60   cm.   hoog.   De plant heeft een penwortel.       By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10309739   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10309770   -  

Opkweken

Karwij   houdt   van   een   zonnige   plaats   op   vochtige,   matig   voedselrijke   tot   voedselrijke,   kalkhoudende   grond   (zandige   klei).   Vermeerderen   door   zaaien   in   april   -   mei,   in   koude winters de planten licht afdekken. De plant bloeit het 2e jaar.

Oogsten

De zaden, die gemakkelijk uitvallen, oogsten als ze bruin worden en op een donkere, droge plaats laten drogen.    By Slick - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20185819   -   By Silar - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14711156   -  

Gebruik

De   bladeren   van   karwij   geuren   sterk   en   zijn   wat   milder   van   smaak   dan   de   zaden.   De   smaak   van   karwij   is   zoetig,   anijsachtig   en   wordt   weleens   verward   met   komijn.   Men   eet   de zaden ook wel rauw (of gekonfijt) als snoepje na een sterk gekruide maaltijd. Gebruik karwij: blad in salades, soepen, vlees- en visgerechten; zaad/vrucht in zuurkool, varkensvlees, goulash, kaas en zure inmaak; in de Turkse keuken worden karwij zaden ook in brood gebruikt; in groentes, soepen, sauzen, zuivel, vleesgerechten en gebak; in Goulash en marinades van gerookte vis; wortel gekookt als groente. Ajowan   (Carum   ajowan)   is   een   éénjarige   plant   heeft   pikante   (hete)   zaden   en   lijkt   qua   smaak   enigszins   op   tijm.   Deze   specerij   is   afkomstig   uit   India   en   wordt   daar   onder   meer gebruikt als smaakmaker in gefrituurde snacks en vegetarische groentecurries. Daarnaast voegt men ajowan ook wel (spaarzaam) toe aan brood, gebak en peulvruchten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Carum carvi (Karwij)

Algemeen

Echte    karwij    is    tweejarig    en    bijna    winterhard.    De    plant    heeft veerachtige   bladeren   en   bloeit   in   mei   en   juni   met   groepjes   kleine wit   tot   roze   bloemen   en   wordt   tot   60   cm.   hoog.   De   plant   heeft   een penwortel.       By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10309739   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10309770   -  

Opkweken

Karwij     houdt     van     een     zonnige     plaats     op     vochtige,     matig voedselrijke   tot   voedselrijke,   kalkhoudende   grond   (zandige   klei). Vermeerderen    door    zaaien    in    april    -    mei,    in    koude    winters    de planten licht afdekken. De plant bloeit het 2e jaar.

Oogsten

De   zaden,   die   gemakkelijk   uitvallen,   oogsten   als   ze   bruin   worden en op een donkere, droge plaats laten drogen.    By Slick - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20185819   -   By Silar - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14711156   -  

Gebruik

De   bladeren   van   karwij   geuren   sterk   en   zijn   wat   milder   van   smaak dan   de   zaden.   De   smaak   van   karwij   is   zoetig,   anijsachtig   en   wordt weleens   verward   met   komijn.   Men   eet   de   zaden   ook   wel   rauw   (of gekonfijt)    als    snoepje    na    een    sterk    gekruide    maaltijd.    Gebruik karwij: blad in salades, soepen, vlees- en visgerechten; zaad/vrucht    in    zuurkool,    varkensvlees,    goulash,    kaas    en zure inmaak; in    de    Turkse    keuken    worden    karwij    zaden    ook    in    brood gebruikt; in groentes, soepen, sauzen, zuivel, vleesgerechten en gebak; in Goulash en marinades van gerookte vis; wortel gekookt als groente. Ajowan   (Carum   ajowan)   is   een   éénjarige   plant   heeft   pikante   (hete) zaden    en    lijkt    qua    smaak    enigszins    op    tijm.    Deze    specerij    is afkomstig    uit    India    en    wordt    daar    onder    meer    gebruikt    als smaakmaker   in   gefrituurde   snacks   en   vegetarische   groentecurries. Daarnaast   voegt   men   ajowan   ook   wel   (spaarzaam)   toe   aan   brood, gebak en peulvruchten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk