© Pari-daeza

Kruiden: Laurus nobilis (Laurier)

Algemeen

Laurier   is   een   niet-winterharde   groenblijvende   boom   of   struik,   heeft   kleine   lichtgele   bloemen,   gevolgd   door   zwarte   bessen.   Is   oorspronkelijk   afkomstig   uit   het      Middellandse   zee gebied.             Door Wo st 01 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11206138   -   © Pari-daeza   -   Di Petar43 - Opera propria, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33242606   -   Door No machine-readable author provided. Jean-Philippe DANIEL assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1803372   -   By yann - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4430791 

Opkweken

Een   laurier   verlangt   een   humusrijke,   goed   doorlatende   grond   en   groeit   zowel   in   de   zon   als   halfschaduw.   Omdat   de   plant   wel   iets   vorst   verdraagt   bij   voorkeur   opkweken   in   een pot en bij langere of matige vorst binnen plaatsen. Snoeien kan, maar hoeft niet , tenzij de boom anders te groot wordt. Laat zich makkelijk opkweken tot vormboom. Vermeerderen door stekken in augustus - september.

Oogsten

De bladeren kunnen vers of gedroogd worden gebruikt en zijn het gehele jaar door te oogsten. Verse bladeren zijn sterker van smaak.    Von Lorbeer in der Wikipedia auf Deutsch - Selbst fotografiert (Original-Bildunterschrift: “selbst fotografiert”), CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17583436   -   Av Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13654128 

Gebruik

Laurier heeft een sterke, eigenzinnige smaak. Laurier wordt spaarzaam gebruikt: blad in marinades, paté, soep en stoofpotten; in wortel- en andere stamppotten, zuurkool; in rijstschotels en visgerechten; blad als onderdeel van bouquet-garni; in drop; hout voor het roken van voedsel.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Laurus nobilis (Laurier)

Algemeen

Laurier    is    een    niet-winterharde    groenblijvende    boom    of    struik, heeft    kleine    lichtgele    bloemen,    gevolgd    door    zwarte    bessen.    Is oorspronkelijk afkomstig uit het  Middellandse zee gebied.             Door Wo st 01 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11206138   -   © Pari-daeza   -   Di Petar43 - Opera propria, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33242606   -   Door No machine-readable author provided. Jean-Philippe DANIEL assumed (based on copyright claims). - No machine- readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1803372   -   By yann - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4430791 

Opkweken

Een   laurier   verlangt   een   humusrijke,   goed   doorlatende   grond   en groeit   zowel   in   de   zon   als   halfschaduw.   Omdat   de   plant   wel   iets vorst   verdraagt   bij   voorkeur   opkweken   in   een   pot   en   bij   langere   of matige vorst binnen plaatsen. Snoeien    kan,    maar    hoeft    niet ,    tenzij    de    boom    anders    te    groot wordt.       Laat       zich       makkelijk       opkweken       tot       vormboom. Vermeerderen door stekken in augustus - september.

Oogsten

De   bladeren   kunnen   vers   of   gedroogd   worden   gebruikt   en   zijn   het gehele jaar door te oogsten. Verse bladeren zijn sterker van smaak.    Von Lorbeer in der Wikipedia auf Deutsch - Selbst fotografiert (Original-Bildunterschrift: “selbst fotografiert”), CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17583436   -   Av Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13654128 

Gebruik

Laurier    heeft    een    sterke,    eigenzinnige    smaak.    Laurier    wordt spaarzaam gebruikt: blad in marinades, paté, soep en stoofpotten; in wortel- en andere stamppotten, zuurkool; in rijstschotels en visgerechten; blad als onderdeel van bouquet-garni; in drop; hout voor het roken van voedsel.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk