© Pari-daeza

Kruiden: Zingiber officinale (Gember)

Algemeen

Gember      is   een   tropische   plant   die   tot   1,5   m.   hoog   wordt.      De   plant   heeft   recht   opstaande   rietachtige   stelen   met   2   rijen   lange   smalle   (spitse)   bladeren   en      witte   geurige   bloemaren die lang bloeien.          By {{subst:usernameexpand:Kowloonese}} - I took this picture on the Big Island of Hawaii. Copyright is released to wikipedia. Kowloonese 12:18, 21 Feb 2004 (UTC), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10433386   -    De Bff - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9874369   -   By Photo: Marcin Konsek / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56288401   -     By Vatadoshu - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39672223 

Opkweken en oogsten

Bij   ons   kun   je   gember   het   beste   in   een   ruime      pot   kweken.   Gebruik   goed   doorlatende   potgrond   en   plaats   de   plant   ’s   zomers   buiten   in   de   volle   zon.   Na   2-3   jaar   vermeerdering   door delen   van   de   wortel   in   de   herfst   zodra   het   blad   geel   begint   te   worden.   De   meeste   worteldelen   worden   in   de   keuken   gebruikt   een   paar   delen   worden   ondiep   in   verse   potgrond   in potten gepoot. In de zomer veel water geven.       By Photograph: Frank C. Müller, Baden-Baden - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4129876   -   By DoWhile - Photo taken by DoWhile. / Image created by DoWhile., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=671161   -  

Gebruik

Verse   gemberwortel   smaakt   pittig   en   zoet.   De   scheuten,   bloemen   en   bladeren   van   de   soorten   Zingiber   officinale,   Zingiber   mioga   en   Zingiber   zerumbet   worden   rauw   of   gekookt gegeten. De gemberwortel wordt vers, gemalen, als gembersaus,  in het zuur en ingemaakt op suikersiroop gebruikt. Toepassingen   in   zoete   gemberkoekjes   en   gebak,      in   vele   Oosterse   gerechten   en      in   desserts   en   kruidenbitter,   in   allerlei   kruidenmixen,      in   vleesgerechten,   vruchtensalades   en   koek,     in curries, in  gebak en sauzen.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Zingiber officinale (Gember)

Algemeen

Gember      is   een   tropische   plant   die   tot   1,5   m.   hoog   wordt.      De   plant heeft   recht   opstaande   rietachtige   stelen   met   2   rijen   lange   smalle (spitse) bladeren en  witte geurige bloemaren die lang bloeien.          By {{subst:usernameexpand:Kowloonese}} - I took this picture on the Big Island of Hawaii. Copyright is released to wikipedia. Kowloonese 12:18, 21 Feb 2004 (UTC), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10433386   -    De Bff - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9874369   -   By Photo: Marcin Konsek / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56288401   -     By Vatadoshu - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39672223 

Opkweken en oogsten

Bij   ons   kun   je   gember   het   beste   in   een   ruime      pot   kweken.   Gebruik goed   doorlatende   potgrond   en   plaats   de   plant   ’s   zomers   buiten   in de   volle   zon.   Na   2-3   jaar   vermeerdering   door   delen   van   de   wortel in    de    herfst    zodra    het    blad    geel    begint    te    worden.    De    meeste worteldelen   worden   in   de   keuken   gebruikt   een   paar   delen   worden ondiep   in   verse   potgrond   in   potten   gepoot.   In   de   zomer   veel   water geven.       By Photograph: Frank C. Müller, Baden-Baden - Self- photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4129876   -   By DoWhile - Photo taken by DoWhile. / Image created by DoWhile., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=671161   -  

Gebruik

Verse   gemberwortel   smaakt   pittig   en   zoet.   De   scheuten,   bloemen en   bladeren   van   de   soorten   Zingiber   officinale,   Zingiber   mioga   en Zingiber     zerumbet     worden     rauw     of     gekookt     gegeten.     De gemberwortel   wordt   vers,   gemalen,   als   gembersaus,      in   het   zuur en ingemaakt op suikersiroop gebruikt. Toepassingen   in   zoete   gemberkoekjes   en   gebak,      in   vele   Oosterse gerechten      en            in      desserts      en      kruidenbitter,      in      allerlei kruidenmixen,      in   vleesgerechten,   vruchtensalades   en   koek,      in curries, in  gebak en sauzen.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk