© Pari-daeza

Kruiden: Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)

Algemeen

De   Oost-Indische   kers   is   een   eenjarige,   kruipende   en   soms   klimmende,   kruidachtige   plant   oorspronkelijk   afkomstig   uit      Peru.   De   plant   bloeit   van   juni   tot   september   met   gele   of feloranje eetbare bloemen met een open trompetvorm gevolgd door ronde vruchtjes.         Von MAClarke21 - Flickr: Clump of nasturtians in Portela, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26101150   -   Door Photo by Algirdas, Lithuania - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=207679     -   By Jolán Dénes - Lónyaytelep (Erdély / Transylvania), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17191037 

Opkweken

Standplaats:   lichte,   zandige   grond;   volle   zon.   Regelmatig   water   geven.   In   te   vruchtbare   grond   zullen   er   zich   veel   bladeren   maar   weinig   bloemen   ontwikkelen.   Verwijder   steeds uitgebloeide   bloemen.   Vanaf   februari   voorzaaien   in   potjes   of   bakjes.   Zaai   op   rijtjes   die   je   bedekt   met   wat   grof   metselzand.   Zet   ze   op   een   beschutte   plaats.   Extra   warmte   is   niet   echt nodig. Buiten in volle grond zaaien als de temperatuur 's nachts niet onder 10°C zakt.

Oogsten

De   blaadjes   kunnen   van   mei   tot   oktober   worden   geplukt   vanaf   het   moment   dat   ze   er   zijn.   De   jonge   blaadjes   zijn   het   lekkerste.   De   bloemen   kunnen   uiteraard   geoogst   worden tijdens de bloei. Dit kan overigens bijna de hele zomer zijn, zeker wanneer de bloemen elke keer verwijderd worden en er dus nog geen zaadvorming kan komen.       By I, 倶楽部オータム, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2367880   -   By Chrumps - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27214450   -   By Rod Waddington - https://www.flickr.com/photos/rod_waddington/17119484051/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54032468 

Gebruik

Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun licht peperige smaak denken aan waterkers. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. de bladeren kunnen ingezouten worden, de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd, decoratief in salades, bloemknoppen en verse vruchten kunnen worden ingelegd in azijn en kunnen dan als kappertjes worden gebruikt, goed in combinatie met appels, abrikozen, courgettes en komkommers. De andere soort Tropaeolum tuberosum levert knolletjes die als pickles worden ingemaakt en gebruikt worden als garnering bij koude voorgerechten en koude vleesschotels.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Tropaeolum majus (Oost-Indische

kers)

Algemeen

De    Oost-Indische    kers    is    een    eenjarige,    kruipende    en    soms klimmende,   kruidachtige   plant   oorspronkelijk   afkomstig   uit      Peru. De   plant   bloeit   van   juni   tot   september   met   gele   of   feloranje   eetbare bloemen     met     een     open     trompetvorm     gevolgd     door     ronde vruchtjes.         Von MAClarke21 - Flickr: Clump of nasturtians in Portela, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26101150   -   Door Photo by Algirdas, Lithuania - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=207679     -   By Jolán Dénes - Lónyaytelep (Erdély / Transylvania), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17191037 

Opkweken

Standplaats:   lichte,   zandige   grond;   volle   zon.   Regelmatig   water geven.   In   te   vruchtbare   grond   zullen   er   zich   veel   bladeren   maar weinig     bloemen     ontwikkelen.     Verwijder     steeds     uitgebloeide bloemen.   Vanaf   februari   voorzaaien   in   potjes   of   bakjes.   Zaai   op rijtjes    die    je    bedekt    met    wat    grof    metselzand.    Zet    ze    op    een beschutte   plaats.   Extra   warmte   is   niet   echt   nodig.   Buiten   in   volle grond zaaien als de temperatuur 's nachts niet onder 10°C zakt.

Oogsten

De   blaadjes   kunnen   van   mei   tot   oktober   worden   geplukt   vanaf   het moment   dat   ze   er   zijn.   De   jonge   blaadjes   zijn   het   lekkerste.   De bloemen   kunnen   uiteraard   geoogst   worden   tijdens   de   bloei.   Dit kan   overigens   bijna   de   hele   zomer   zijn,   zeker   wanneer   de   bloemen elke   keer   verwijderd   worden   en   er   dus   nog   geen   zaadvorming   kan komen.       By I, 倶楽部オータム, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2367880   -   By Chrumps - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27214450   -   By Rod Waddington - https://www.flickr.com/photos/rod_waddington/17119484051/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54032468 

Gebruik

Bloemen,   bladeren   en   zaden   zijn   eetbaar   en   doen   met   hun   licht peperige    smaak    denken    aan    waterkers.    De    Oost-Indische    kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. de bladeren kunnen ingezouten worden, de    bloemknoppen    en    groene    vruchten    kunnen    worden gemarineerd, decoratief in salades, bloemknoppen   en   verse   vruchten   kunnen   worden   ingelegd in azijn en kunnen dan als kappertjes worden gebruikt, goed    in    combinatie    met    appels,    abrikozen,    courgettes    en komkommers. De   andere   soort   Tropaeolum   tuberosum   levert   knolletjes   die   als pickles   worden   ingemaakt   en   gebruikt   worden   als   garnering   bij koude voorgerechten en koude vleesschotels.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk