© Pari-daeza

Kruiden: Myrrhis Odorata (Roomse kervel)

Algemeen

Een goed winterharde vaste plant, kan 1 tot 1-1/2 meter hoog worden. N.B.: Kervel is een eenjarige plant die enige gelijkenis vertoont met roomse kervel. Kervel is echter veel ieler en kwetsbaarder.       Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20676770   -   Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20676969   -     Door H. Zell - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10710340 

Opkweken

Roomse   kervel   kiemt   erg   langzaam   en   is   lastig   te   verplanten,   zaai   roomse   kervel   daarom   bij   voorkeur   in   de   herfst   op   de   plek   van   bestemming.   Houd   er   wel   rekening   mee   dat   de plant   na   een   paar   jaar   erg   groot   wordt,   de   fijn   vertakte   en   op   varens   lijkende   bladeren   zijn   dan   wel   1/2   meter   groot.   Een   volwassen   plant   zal   elk   jaar   opnieuw   bloeien   en   zaad vormen.   Ze   groeien   het   beste   in   middelmatig   vruchtbare   grond   met   een   goede   afwatering,   en   gedeeltelijk   in   de   schaduw.   De   planten   zaaien   zichzelf   uit.   Vermeerderen   kan   ook door wortelstek in april - mei.

Oogsten

De   bladeren   kunnen   zodra   ze   volledig   ontwikkeld   zijn,   afgeplukt   worden.   De   bloemen   moeten   steeds   voor   ze   opengaan   worden   afgeplukt,   als   de   bladeren   als   keukenkruid   dienst moeten   doen.   Roomse   kervel   is   erg   moeilijk   te   drogen,   omdat   hij   snel   verlept   en   zulke   grote   bladeren   heeft.   De   zaden   kunnen   wel   gedroogd   worden.   U   moet   ze   als   ze   rijp   zijn, afplukken en op een rek te drogen leggen. Naderhand moeten ze gemalen worden, omdat ze te hard zijn om in hun geheel te gebruiken. Par Didier Descouens — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21704039 

Gebruik

Alle   delen   van   de   plant   hebben   een   anijssmaak,   de   zaden   smaken   het   sterkst.   Het   blad   wordt   alleen   vers   gebruikt,   door   drogen   verliest   het   vrijwel   alle   smaak.   Evenals   gewone kervel verbetert roomse kervel alle bouquets of kruidenmengsels. Hij hoort in slasausen, soepen en vooral bij wortelgroenten en kool. Gebruiken in: blad drogen en fijn snijden, veel gebruiken, pas laat toevoegen, in soep - sauzen - (vruchten)salades - groenten (koolraap, wortelen), onrijp zaad wassen, drogen en evt. fijn snijden  in vruchtensalade, rijp zaad vermalen in gebak, cake appeltaart, in hors d’oeuvres, in alle salades en slasausen; alle rauwe groenten, in fruitsalades, bij eieren en kaas: omeletten en pannenkoeken, in stoofschotels en in  kruidenboter, bij vlees en vis, met wortelgroenten, in zoetigheden en dranken; verse vruchten en vruchtensappen; alcoholische en frisdranken; likeuren, bijvoorbeeld chartreuse.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Myrrhis Odorata (Roomse kervel)

Algemeen

Een    goed    winterharde    vaste    plant,    kan    1    tot    1-1/2    meter    hoog worden. N.B.:   Kervel   is   een   eenjarige   plant   die   enige   gelijkenis   vertoont   met roomse kervel. Kervel is echter veel ieler en kwetsbaarder.       Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20676770   -   Door Rasbak - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20676969   -     Door H. Zell - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10710340 

Opkweken

Roomse   kervel   kiemt   erg   langzaam   en   is   lastig   te   verplanten,   zaai roomse   kervel   daarom   bij   voorkeur   in   de   herfst   op   de   plek   van bestemming.   Houd   er   wel   rekening   mee   dat   de   plant   na   een   paar jaar    erg    groot    wordt,    de    fijn    vertakte    en    op    varens    lijkende bladeren   zijn   dan   wel   1/2   meter   groot.   Een   volwassen   plant   zal   elk jaar   opnieuw   bloeien   en   zaad   vormen.   Ze   groeien   het   beste   in middelmatig    vruchtbare    grond    met    een    goede    afwatering,    en gedeeltelijk     in     de     schaduw.     De     planten     zaaien     zichzelf     uit. Vermeerderen kan ook door wortelstek in april - mei.

Oogsten

De   bladeren   kunnen   zodra   ze   volledig   ontwikkeld   zijn,   afgeplukt worden.    De    bloemen    moeten    steeds    voor    ze    opengaan    worden afgeplukt,   als   de   bladeren   als   keukenkruid   dienst   moeten   doen. Roomse   kervel   is   erg   moeilijk   te   drogen,   omdat   hij   snel   verlept   en zulke    grote    bladeren    heeft.    De    zaden    kunnen    wel    gedroogd worden.   U   moet   ze   als   ze   rijp   zijn,   afplukken   en   op   een   rek   te drogen   leggen.   Naderhand   moeten   ze   gemalen   worden,   omdat   ze te hard zijn om in hun geheel te gebruiken. Par Didier Descouens — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21704039 

Gebruik

Alle   delen   van   de   plant   hebben   een   anijssmaak,   de   zaden   smaken het    sterkst.    Het    blad    wordt    alleen    vers    gebruikt,    door    drogen verliest   het   vrijwel   alle   smaak.   Evenals   gewone   kervel   verbetert roomse    kervel    alle    bouquets    of    kruidenmengsels.    Hij    hoort    in slasausen, soepen en vooral bij wortelgroenten en kool. Gebruiken in: blad     drogen     en     fijn     snijden,     veel     gebruiken,     pas     laat toevoegen,    in    soep    -    sauzen    -    (vruchten)salades    -    groenten (koolraap, wortelen), onrijp     zaad     wassen,     drogen     en     evt.     fijn     snijden          in vruchtensalade, rijp zaad vermalen in gebak, cake appeltaart, in hors d’oeuvres, in alle salades en slasausen; alle rauwe groenten, in fruitsalades, bij eieren en kaas: omeletten en pannenkoeken, in stoofschotels en in  kruidenboter, bij vlees en vis, met wortelgroenten, in       zoetigheden       en       dranken;       verse       vruchten       en vruchtensappen;        alcoholische        en        frisdranken;        likeuren, bijvoorbeeld chartreuse.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk