© Pari-daeza

Kruiden: Curcuma longa (Kurkuma)

Algemeen

Kurkuma is een gemberachtige tropische plant, die 1m. hoog wordt, en net als gember rizomen vormt. By Rajaramraok at Inggeris Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons by Zscout370 using CommonsHelper., Domain Awam, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12789756 - Door Lucien Monfils - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4412887 - By Thamizhpparithi Maari - Karya sendiri, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18174378

Opkweken

Bij ons opkweken als kuipplant. De plant behoeft hoge temperaturen (20+) en veel vocht.

Oogsten

Kurkuma, ook wel koenjit of Indiase geelwortel genoemd, en vroeger ook tarmeriek, wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. De plant wordt geoogst nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Als de wortel niet vers wordt gebruikt, wordt hij uren lang gekookt en daarna in de oven gedroogd en tenslotte vermalen. Door Badagnani - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3770674 - Door Elke Wetzig (Elya) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691193

Gebruik

Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. De geur en smaak van dit uit een wortelstok gewonnen poeder lijkt op dat van gember. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur. Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Je kan het gebruiken in: vlees-, mosterd- en slasaus, marinades, rundvlees, vis- en eiergerechten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Curcuma longa (Kurkuma)

Algemeen

Kurkuma is een gemberachtige tropische plant, die 1m. hoog wordt, en net als gember rizomen vormt. By Rajaramraok at Inggeris Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons by Zscout370 using CommonsHelper., Domain Awam, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12789756 - Door Lucien Monfils - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4412887 - By Thamizhpparithi Maari - Karya sendiri, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18174378

Opkweken

Bij ons opkweken als kuipplant. De plant behoeft hoge temperaturen (20+) en veel vocht.

Oogsten

Kurkuma, ook wel koenjit of Indiase geelwortel genoemd, en vroeger ook tarmeriek, wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. De plant wordt geoogst nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Als de wortel niet vers wordt gebruikt, wordt hij uren lang gekookt en daarna in de oven gedroogd en tenslotte vermalen. Door Badagnani - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3770674 - Door Elke Wetzig (Elya) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691193

Gebruik

Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. De geur en smaak van dit uit een wortelstok gewonnen poeder lijkt op dat van gember. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur. Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Je kan het gebruiken in: vlees-, mosterd- en slasaus, marinades, rundvlees, vis- en eiergerechten.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk