© Pari-daeza

Kruiden: Curcuma longa (Kurkuma)

Algemeen

Kurkuma is een gemberachtige tropische plant, die 1m. hoog wordt, en net als gember rizomen vormt.             By Rajaramraok at Inggeris Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons by Zscout370 using CommonsHelper., Domain Awam, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12789756   -   Door Lucien Monfils - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4412887   -   By Thamizhpparithi Maari - Karya sendiri, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18174378 

Opkweken

Bij ons opkweken als kuipplant. De plant behoeft hoge temperaturen (20+) en veel vocht.

Oogsten

Kurkuma,   ook   wel   koenjit   of   Indiase   geelwortel   genoemd,   en   vroeger   ook   tarmeriek,   wordt   gewonnen   uit   de   plant   Curcuma   longa.   De   plant   wordt   geoogst   nadat   de   bloemen   zijn uitgebloeid. Als de wortel niet vers wordt gebruikt, wordt hij uren lang gekookt en daarna in de oven gedroogd en tenslotte vermalen.    Door Badagnani - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3770674   -   Door Elke Wetzig (Elya) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691193 

Gebruik

Kurkuma   heeft   een   zeer   duidelijk   aroma.   De   geur   en   smaak   van   dit   uit   een   wortelstok   gewonnen   poeder   lijkt   op   dat   van   gember.   Het   is   een   van   de   meest   gebruikte   ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur. Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Je kan het gebruiken in: vlees-, mosterd- en slasaus, marinades, rundvlees, vis- en eiergerechten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Curcuma longa (Kurkuma)

Algemeen

Kurkuma    is    een    gemberachtige    tropische    plant,    die    1m.    hoog wordt, en net als gember rizomen vormt.             By Rajaramraok at Inggeris Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons by Zscout370 using CommonsHelper., Domain Awam, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12789756   -   Door Lucien Monfils - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4412887   -   By Thamizhpparithi Maari - Karya sendiri, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18174378 

Opkweken

Bij     ons     opkweken     als     kuipplant.     De     plant     behoeft     hoge temperaturen (20+) en veel vocht.

Oogsten

Kurkuma,    ook    wel    koenjit    of    Indiase    geelwortel    genoemd,    en vroeger   ook   tarmeriek,   wordt   gewonnen   uit   de   plant   Curcuma longa.   De   plant   wordt   geoogst   nadat   de   bloemen   zijn   uitgebloeid. Als    de    wortel    niet    vers    wordt    gebruikt,    wordt    hij    uren    lang gekookt en daarna in de oven gedroogd en tenslotte vermalen.    Door Badagnani - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3770674   -   Door Elke Wetzig (Elya) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1691193 

Gebruik

Kurkuma   heeft   een   zeer   duidelijk   aroma.   De   geur   en   smaak   van dit   uit   een   wortelstok   gewonnen   poeder   lijkt   op   dat   van   gember. Het   is   een   van   de   meest   gebruikte   ingrediënten   in   currygerechten en   zorgt   voor   smaak   en   kleur.   Gemalen   kurkuma   is   vooral   een   gele kleurstof   om   andere   kruiden   en   gerechten   te   kleuren.   Je   kan   het gebruiken in: vlees-,   mosterd-   en   slasaus,   marinades,   rundvlees,   vis-   en eiergerechten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk