© Pari-daeza

Kruiden: Petroselinum crispum (Peterselie)

Algemeen

Peterselie is een winterharde tweejarige plant, heeft een dikke witte wortel, stevige stengels, driehoekige, getande (en gekrulde) in drieën verdeelde bladeren, heeft kleine bloempjes in schermen, ontwikkelt geurende zaadjes en wordt 80 cm. hoog. Von Donovan Govan. - Image taken by me using a Canon PowerShot G3 (reference 7835)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122215 - Von User:MarkusHagenlocher - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1700723 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=248005

Opkweken

Peterselie verlangt een rijke, vochtige grond, bij voorkeur in lichte schaduw. Vermeerdering door zaaien van maart - april en augustus.

Oogsten

Peterselie wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Het kan ook worden ingevroren. Oogsten voordat de bloemstengels omhoog schieten. By Ralf Roletschek (talk) - Infos über Fahrräder auf fahrradmonteur.de - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24003388 - Von Tim.Reckmann - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31943987 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17873566

Gebruik

Verse peterselie en dan met name de krulpeterselie wordt vaak als garnering gebruikt. Wortelpeterselie heeft een pittige peterseliesmaak en kan als groente gekookt worden. Het kruid dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren (dus niet meegekookt te worden) omdat het anders te veel van zijn smaak en frisheid verliest. Gebruik peterselie: blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten; in vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken; in kruidenboter met knoflook; wortel in soepen en stoofpotten; wortel kan rauw worden gegeten; geraspte wortel in salades. Variëteiten: Petroselinum crispum var. tuberosum (wortelpeterselie) heeft getand blad; Petroselinum crispum var. neapolitanum (bladperselie) heeft plat donkergroen blad; Petroselinum crispum var. crispum (krulpeterselie) heeft gekruld blad.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Petroselinum crispum (Peterselie)

Algemeen

Peterselie is een winterharde tweejarige plant, heeft een dikke witte wortel, stevige stengels, driehoekige, getande (en gekrulde) in drieën verdeelde bladeren, heeft kleine bloempjes in schermen, ontwikkelt geurende zaadjes en wordt 80 cm. hoog. Von Donovan Govan. - Image taken by me using a Canon PowerShot G3 (reference 7835)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122215 - Von User:MarkusHagenlocher - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1700723 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=248005

Opkweken

Peterselie verlangt een rijke, vochtige grond, bij voorkeur in lichte schaduw. Vermeerdering door zaaien van maart - april en augustus.

Oogsten

Peterselie wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Het kan ook worden ingevroren. Oogsten voordat de bloemstengels omhoog schieten. By Ralf Roletschek (talk) - Infos über Fahrräder auf fahrradmonteur.de - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24003388 - Von Tim.Reckmann - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31943987 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17873566

Gebruik

Verse peterselie en dan met name de krulpeterselie wordt vaak als garnering gebruikt. Wortelpeterselie heeft een pittige peterseliesmaak en kan als groente gekookt worden. Het kruid dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren (dus niet meegekookt te worden) omdat het anders te veel van zijn smaak en frisheid verliest. Gebruik peterselie: blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten; in vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken; in kruidenboter met knoflook; wortel in soepen en stoofpotten; wortel kan rauw worden gegeten; geraspte wortel in salades. Variëteiten: Petroselinum crispum var. tuberosum (wortelpeterselie) heeft getand blad; Petroselinum crispum var. neapolitanum (bladperselie) heeft plat donkergroen blad; Petroselinum crispum var. crispum (krulpeterselie) heeft gekruld blad.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk