© Pari-daeza

Kruiden: Petroselinum crispum (Peterselie)

Algemeen

Peterselie      is   een   winterharde   tweejarige   plant,   heeft   een   dikke   witte   wortel,   stevige   stengels,   driehoekige,   getande   (en   gekrulde)   in   drieën   verdeelde   bladeren,   heeft   kleine bloempjes in schermen,  ontwikkelt geurende zaadjes en wordt 80 cm.  hoog.           Von Donovan Govan. - Image taken by me using a Canon PowerShot G3 (reference 7835)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122215   -      Von User:MarkusHagenlocher - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1700723   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=248005    

Opkweken

Peterselie verlangt een  rijke, vochtige grond,  bij voorkeur in lichte schaduw. Vermeerdering door zaaien van maart - april en augustus.

Oogsten

Peterselie wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Het kan ook worden ingevroren. Oogsten voordat de bloemstengels omhoog schieten.       By Ralf Roletschek (talk) - Infos über Fahrräder auf fahrradmonteur.de - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24003388   -   Von Tim.Reckmann - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31943987   -    CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17873566  

Gebruik

Verse   peterselie   en   dan   met   name   de   krulpeterselie   wordt   vaak   als   garnering   gebruikt.   Wortelpeterselie   heeft   een   pittige   peterseliesmaak   en   kan   als   groente   gekookt   worden.   Het kruid   dient   pas   aan   spijzen   toegevoegd   te   worden   vlak   voor   het   serveren   (dus   niet   meegekookt   te   worden)   omdat   het   anders   te   veel   van   zijn   smaak   en   frisheid   verliest.   Gebruik peterselie: blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten; in vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken; in kruidenboter met knoflook; wortel in soepen en stoofpotten; wortel kan rauw worden gegeten; geraspte wortel in salades.   Variëteiten: Petroselinum crispum var. tuberosum (wortelpeterselie) heeft getand blad; Petroselinum crispum  var. neapolitanum (bladperselie) heeft plat donkergroen blad; Petroselinum crispum  var. crispum (krulpeterselie) heeft gekruld blad.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Petroselinum crispum (Peterselie)

Algemeen

Peterselie      is   een   winterharde   tweejarige   plant,   heeft   een   dikke witte   wortel,   stevige   stengels,   driehoekige,   getande   (en   gekrulde) in   drieën   verdeelde   bladeren,   heeft   kleine   bloempjes   in   schermen,     ontwikkelt geurende zaadjes en wordt 80 cm.  hoog.           Von Donovan Govan. - Image taken by me using a Canon PowerShot G3 (reference 7835)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122215   -      Von User:MarkusHagenlocher - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1700723   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=248005    

Opkweken

Peterselie   verlangt   een      rijke,   vochtige   grond,      bij   voorkeur   in   lichte schaduw.     Vermeerdering     door     zaaien     van     maart     -     april     en augustus.

Oogsten

Peterselie   wordt   zowel   vers   als   gedroogd   gebruikt.   Het   kan   ook worden   ingevroren.   Oogsten   voordat   de   bloemstengels   omhoog schieten.       By Ralf Roletschek (talk) - Infos über Fahrräder auf fahrradmonteur.de - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24003388   -   Von Tim.Reckmann - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31943987   -    CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17873566  

Gebruik

Verse   peterselie   en   dan   met   name   de   krulpeterselie   wordt   vaak   als garnering       gebruikt.       Wortelpeterselie       heeft       een       pittige peterseliesmaak   en   kan   als   groente   gekookt   worden.   Het   kruid dient   pas   aan   spijzen   toegevoegd   te   worden   vlak   voor   het   serveren (dus   niet   meegekookt   te   worden)   omdat   het   anders   te   veel   van   zijn smaak en frisheid verliest. Gebruik peterselie: blaadjes   en   stengels   (zowel   vers   als   gedroogd)   in   salades   en pikante gerechten; in   vlees-   en   visgerechten,   bij   groentes,   zuivel,   eieren   en   in sauzen gebruiken; in kruidenboter met knoflook; wortel in soepen en stoofpotten; wortel kan rauw worden gegeten; geraspte wortel in salades.   Variëteiten: Petroselinum     crispum     var.     tuberosum     (wortelpeterselie) heeft getand blad; Petroselinum    crispum        var.    neapolitanum    (bladperselie) heeft plat donkergroen blad; Petroselinum    crispum        var.    crispum    (krulpeterselie)    heeft gekruld blad.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk