© Pari-daeza

Kruiden: Pimpinella anisum (Anijs)

Algemeen

De Anijs-plant is een klein éénjarig kruid dat van juni tot augustus bloeit met schermen witte bloemetjes en ca. 50 cm. hoog wordt. De Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12735030 - By Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12735028 -

Opkweken

Anijs verlangt een doorlatende, kalkrijk grond in de zon. Vermeerderen door zaaien in april.

Oogsten

Oogst zaden van augustus tot september en laat ze drogen. Door David Monniaux - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1586270 - Von Peng - Eigenes Werk I took this picture last year in oct. 2004 in my rooms at home. It shows a bottle of pastis and two glasses filled with 2cl pastis and water.--Peng 10:18, 21 September 2005 (UTC), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=281991 - By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5744050

Gebruik

De smaak van anijszaden is fris, zacht (ietwat zoet) en natuurlijk die typische anijssmaak. Anijs wordt gebruikt: blad als garnering gebruiken in salades, soep en op groentes; bloemen en bladeren voegt men ook wel toe aan vruchtensalades; de stengels en wortels in zoete soepen en stoofpotten; zaad in desserts, gebak, zoete en zure inmaak, curry en bitters en in visgerechten, brood, groenteschotels en aardappels, in thee. Anijsblaadjes en -zaad kunnen worden toegevoegd aan gebak, brood, mosselen en diverse salades.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Pimpinella anisum (Anijs)

Algemeen

De Anijs-plant is een klein éénjarig kruid dat van juni tot augustus bloeit met schermen witte bloemetjes en ca. 50 cm. hoog wordt. De Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12735030 - By Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12735028 -

Opkweken

Anijs verlangt een doorlatende, kalkrijk grond in de zon. Vermeerderen door zaaien in april.

Oogsten

Oogst zaden van augustus tot september en laat ze drogen. Door David Monniaux - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1586270 - Von Peng - Eigenes Werk I took this picture last year in oct. 2004 in my rooms at home. It shows a bottle of pastis and two glasses filled with 2cl pastis and water.--Peng 10:18, 21 September 2005 (UTC), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=281991 - By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5744050

Gebruik

De smaak van anijszaden is fris, zacht (ietwat zoet) en natuurlijk die typische anijssmaak. Anijs wordt gebruikt: blad als garnering gebruiken in salades, soep en op groentes; bloemen en bladeren voegt men ook wel toe aan vruchtensalades; de stengels en wortels in zoete soepen en stoofpotten; zaad in desserts, gebak, zoete en zure inmaak, curry en bitters en in visgerechten, brood, groenteschotels en aardappels, in thee. Anijsblaadjes en -zaad kunnen worden toegevoegd aan gebak, brood, mosselen en diverse salades.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk