© Pari-daeza

Kruiden: Diplotaxus tenuifolia ‘Roma’ (Wilde rucola)

Algemeen

Wilde rucola is een vaste plant, het blad is groen gelobd en bloeit geel in juni-juli, hoogte 25cm. Rucola is de Italiaanse- en grote zandkool de Nederlandse benaming.                 By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27060365   -    By AnRo0002 - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20149833   -   By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26650579   -   By EricM - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29073087 

Opkweken

Kan in de zon met humusrijke, goed doorlatende grond. Niet te veel bemesten, vooral weinig stikstof.

Oogsten

Op   vakantie   in   Italië   kunt   u   wilde   rucola   zo   uit   het   wild   oogsten.   Ook   in   Nederland   in   de   duinen   kunt   u   de   wilde   vorm   van   rucola   oogsten.   Rucola   altijd   zeer   vers   gebruiken,   na de oogst gaat de kwaliteit met sprongen achteruit. Oogst regelmatig de jonge blaadjes, de oudere gaan in smaak achteruit. De bloemen zijn ook eetbaar.

Gebruik

Wilde   rucola   is   geweldig   en   nog   iets   pittiger   als   de   gecultiveerde   variant.   De   pittige,   nootachtige   smaak   die   wat   weg   heeft   van   waterkers   bevat   ook   een   vleugje   bitter   en   is   vers zelfs   een   beetje   scherp   van   smaak.   Mits   goed   toegepast   zijn   deze   smaken   bij   veel   mensen   zeer   gewaardeerd.   De   gele   bloemen   zijn   ook   iets   scherp   en   te   gebruiken   in   een   (scherp) sausje. Wilde rucola past goed in de volgende gerechten: in salades, op  pizza's, sandwich, bij carpaccio, risotto, schapenkaas, kwark, tomaat, pesto, pasta’s, als garnering, in de mediterrane keuken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Diplotaxus tenuifolia ‘Roma’

(Wilde rucola)

Algemeen

Wilde   rucola   is   een   vaste   plant,   het   blad   is   groen   gelobd   en   bloeit geel   in   juni-juli,   hoogte   25cm.   Rucola   is   de   Italiaanse-   en   grote zandkool de Nederlandse benaming.                 By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27060365   -    By AnRo0002 - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20149833   -   By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26650579   -   By EricM - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29073087 

Opkweken

Kan   in   de   zon   met   humusrijke,   goed   doorlatende   grond.   Niet   te veel bemesten, vooral weinig stikstof.

Oogsten

Op   vakantie   in   Italië   kunt   u   wilde   rucola   zo   uit   het   wild   oogsten. Ook   in   Nederland   in   de   duinen   kunt   u   de   wilde   vorm   van   rucola oogsten.   Rucola   altijd   zeer   vers   gebruiken,   na   de   oogst   gaat   de kwaliteit    met    sprongen    achteruit.    Oogst    regelmatig    de    jonge blaadjes,   de   oudere   gaan   in   smaak   achteruit.   De   bloemen   zijn   ook eetbaar.

Gebruik

Wilde   rucola   is   geweldig   en   nog   iets   pittiger   als   de   gecultiveerde variant.    De    pittige,    nootachtige    smaak    die    wat    weg    heeft    van waterkers   bevat   ook   een   vleugje   bitter   en   is   vers   zelfs   een   beetje scherp   van   smaak.   Mits   goed   toegepast   zijn   deze   smaken   bij   veel mensen   zeer   gewaardeerd.   De   gele   bloemen   zijn   ook   iets   scherp   en te gebruiken in een (scherp) sausje. Wilde rucola past goed in de volgende gerechten: in salades, op  pizza's, sandwich, bij    carpaccio,    risotto,    schapenkaas,    kwark,    tomaat,    pesto, pasta’s, als garnering, in de mediterrane keuken.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk