© Pari-daeza

Kruiden: Diplotaxus tenuifolia ‘Roma’ (Wilde rucola)

Algemeen

Wilde rucola is een vaste plant, het blad is groen gelobd en bloeit geel in juni-juli, hoogte 25cm. Rucola is de Italiaanse- en grote zandkool de Nederlandse benaming. By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27060365 - By AnRo0002 - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20149833 - By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26650579 - By EricM - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29073087

Opkweken

Kan in de zon met humusrijke, goed doorlatende grond. Niet te veel bemesten, vooral weinig stikstof.

Oogsten

Op vakantie in Italië kunt u wilde rucola zo uit het wild oogsten. Ook in Nederland in de duinen kunt u de wilde vorm van rucola oogsten. Rucola altijd zeer vers gebruiken, na de oogst gaat de kwaliteit met sprongen achteruit. Oogst regelmatig de jonge blaadjes, de oudere gaan in smaak achteruit. De bloemen zijn ook eetbaar.

Gebruik

Wilde rucola is geweldig en nog iets pittiger als de gecultiveerde variant. De pittige, nootachtige smaak die wat weg heeft van waterkers bevat ook een vleugje bitter en is vers zelfs een beetje scherp van smaak. Mits goed toegepast zijn deze smaken bij veel mensen zeer gewaardeerd. De gele bloemen zijn ook iets scherp en te gebruiken in een (scherp) sausje. Wilde rucola past goed in de volgende gerechten: in salades, op pizza's, sandwich, bij carpaccio, risotto, schapenkaas, kwark, tomaat, pesto, pasta’s, als garnering, in de mediterrane keuken.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Diplotaxus tenuifolia ‘Roma’

(Wilde rucola)

Algemeen

Wilde rucola is een vaste plant, het blad is groen gelobd en bloeit geel in juni-juli, hoogte 25cm. Rucola is de Italiaanse- en grote zandkool de Nederlandse benaming. By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27060365 - By AnRo0002 - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20149833 - By Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26650579 - By EricM - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29073087

Opkweken

Kan in de zon met humusrijke, goed doorlatende grond. Niet te veel bemesten, vooral weinig stikstof.

Oogsten

Op vakantie in Italië kunt u wilde rucola zo uit het wild oogsten. Ook in Nederland in de duinen kunt u de wilde vorm van rucola oogsten. Rucola altijd zeer vers gebruiken, na de oogst gaat de kwaliteit met sprongen achteruit. Oogst regelmatig de jonge blaadjes, de oudere gaan in smaak achteruit. De bloemen zijn ook eetbaar.

Gebruik

Wilde rucola is geweldig en nog iets pittiger als de gecultiveerde variant. De pittige, nootachtige smaak die wat weg heeft van waterkers bevat ook een vleugje bitter en is vers zelfs een beetje scherp van smaak. Mits goed toegepast zijn deze smaken bij veel mensen zeer gewaardeerd. De gele bloemen zijn ook iets scherp en te gebruiken in een (scherp) sausje. Wilde rucola past goed in de volgende gerechten: in salades, op pizza's, sandwich, bij carpaccio, risotto, schapenkaas, kwark, tomaat, pesto, pasta’s, als garnering, in de mediterrane keuken.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk