© Pari-daeza

Kruiden: Trigonella foenum-graecum (Fenegriek)

Algemeen

Fenegriek is een eenjarige met lange wortels. De blaadjes van fenegriek groeien in drietallen, zijn eivormig en ruiken in gedroogde vorm naar pas gemaaid gras. De plant bloeit in juni – juli met geelwitte bloemen, produceert sterk geurende zaden en wordt tot 60 cm. hoog. By Yak, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21166986 -

Opkweken

Fenegriek houdt van een zonnige plaats in een voedzame relatief droge grond. Zaaien in de lente, de verse blaadjes oogsten in de late zomer. Je kunt het ook het hele jaar door in potten binnen opkweken. Fenegriek wordt ook als kiemgroente in het donker gekweekt in speciale bakjes.

Oogsten

Blad vers en gedroogd. Zaad doppen zodra rijp. Von आशीष भटनागर in der Wikipedia auf Hindi - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17467950 - By Malyadri - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31617441 - By Miansari66 - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6004740

Gebruik

De smaak van vers fenegriekblad is scherp, ietwat bitter. De hele zaden hebben een mosterdachtige nasmaak. Fenegriek wordt gebruikt : blad (verse) in o.a. groente- en viscurries (Indiase keuken); zaad in thee; in curries en in chutney's; in kaas; blad en zaad in gebak en brood (Arabische keuken) bij vlees en vis (Noord-Afrikaanse keuken); in salades. mayonaise, in rijst- of aardappelschotels; spruiten de blaadjes van zaadspruiten zijn ijzerhoudend en worden wel vers in salades gedaan.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Trigonella foenum-graecum

(Fenegriek)

Algemeen

Fenegriek is een eenjarige met lange wortels. De blaadjes van fenegriek groeien in drietallen, zijn eivormig en ruiken in gedroogde vorm naar pas gemaaid gras. De plant bloeit in juni juli met geelwitte bloemen, produceert sterk geurende zaden en wordt tot 60 cm. hoog. By Yak, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21166986 -

Opkweken

Fenegriek houdt van een zonnige plaats in een voedzame relatief droge grond. Zaaien in de lente, de verse blaadjes oogsten in de late zomer. Je kunt het ook het hele jaar door in potten binnen opkweken. Fenegriek wordt ook als kiemgroente in het donker gekweekt in speciale bakjes.

Oogsten

Blad vers en gedroogd. Zaad doppen zodra rijp. Von आशीष भटनागर in der Wikipedia auf Hindi - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17467950 - By Malyadri - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31617441 - By Miansari66 - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6004740

Gebruik

De smaak van vers fenegriekblad is scherp, ietwat bitter. De hele zaden hebben een mosterdachtige nasmaak. Fenegriek wordt gebruikt : blad (verse) in o.a. groente- en viscurries (Indiase keuken); zaad in thee; in curries en in chutney's; in kaas; blad en zaad in gebak en brood (Arabische keuken) bij vlees en vis (Noord-Afrikaanse keuken); in salades. mayonaise, in rijst- of aardappelschotels; spruiten de blaadjes van zaadspruiten zijn ijzerhoudend en worden wel vers in salades gedaan.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk