© Pari-daeza

Kruiden: Tulbaghia violacea (Kaapse knoflook)

Algemeen

Tulbaghia   is   nauw   verwant   aan   de   familie   van   de Alliums,   waartoe   ook   de   knoflook   behoort.   De   Tulbaghia   is   een   bolgewas   dat   net   niet   winterhard   (tot   ongeveer   -7C)   is.   De   plant bloeit met paarse stervormige bloemen van mei tot september.       By Krzysztof Ziarnek, Kenraiz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32765823    -   Por Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6168636   -   By Oyoyoy - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10394723        Opkweken In   droge   zandgrond   kun      je   het   buiten   proberen,   anders   opkweken   als   kuipplant   net   als   agapanthus.   Dan   een   potgrond   samen   te   stellen   die   voor   een   derde   uit   scherp   zand   of   fijn grind   bestaat.   Net   als   een Agapanthus,   die   ook   uit   Zuid-Afrika   komt,   kan   een   Tulbaghia   het   beste   om   de   drie   jaar   worden   gescheurd,   waarna   de   stukken   weer   in   verse   potgrond worden   opgepot.   Deze   planten   hoeven   niet   zo   veel   water   te   hebben,   alleen   als   ze   in   de   bloei   zijn.   Er   is   weinig   tot   geen   bemesting   nodig,   alleen   meerjarige   planten   wanneer   de groei   begint.   De   plant   staat   graag   in   de   volle   zon.   In   de   halfschaduw   blijft   de   plant   wel   leven,   maar   dan   is   er   een   grote   kans   dat   de   bloei   uitblijft.   Vermeerderen   kan   naast   het scheuren ook via zaad, echter heb je meerdere soorten staan, hou er dan rekening mee dat ze onderling prima kruisen en het dus een verrassing is wat er uit je zaad gaat komen.

Oogsten

Niet   te   veel   bladeren   gebruiken,   anders   kan   de   plant   geen   voeding   meer   aanmaken   en   gaat   dood.   Door   de   stengels   met   uitgebloeide   bloemen   weg   te   snijden,   verschijnen   er   steeds weer   nieuwe.   Door   de   langzame   groei   is   de   plant   relatief   duur   en   exclusief.   Wilt   u   ten   volle   genieten   van   deze   heerlijke   plant   kunt   u   overwegen   meerdere   exemplaren   aan   te schaffen ofwel wat geduld uit te oefenen

Gebruik

Het   fijne   van   de   Tulbaghia   is   dat   je   wel   de   knoflooksmaak   hebt,   maar   dat   deze   niet   blijft   hangen   en   de   volgende   dag   heb   je   dus   geen   "knoflook   kegel".   De   Tulbaghia   Fragrans heeft zeer elegante zoet smakende bloemen, de bladeren hebben de bekende knoflook smaak. Als   u   van   look-   en   knoflookachtige   smaken   en   aroma’s   houdt   is   dit   kruid   u   zeer   aan   te   bevelen.   Het   toepassen   van   de   bloemen   en   bloemknoppen   even   als   het   blad   opent   werkelijk een eldorado. Kaapse knoflook kunt u het beste vers en onverhit toepassen. Kaapse knoflook past goed in de volgende gerechten: alles waar associaties met bies-, knoflook en lookachtige wenselijk zijn, de verse blaadjes fijn gesnipperd in frisse roomkaas, salades, BBQ, sauzen en zo verder. de bloemen op  salade. Een enkele keer kom je de bontbladige variant van Tulbaghia violacea tegen: 'Silver Lace' - een elegante plant, maar minder winterhard dan de gewone groenbladige soort.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Tulbaghia violacea (Kaapse

knoflook)

Algemeen

Tulbaghia   is   nauw   verwant   aan   de   familie   van   de Alliums,   waartoe ook   de   knoflook   behoort.   De   Tulbaghia   is   een   bolgewas   dat   net niet   winterhard   (tot   ongeveer   -7C)   is.   De   plant   bloeit   met   paarse stervormige bloemen van mei tot september.       By Krzysztof Ziarnek, Kenraiz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32765823    -   Por Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6168636   -   By Oyoyoy - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10394723        Opkweken In   droge   zandgrond   kun      je   het   buiten   proberen,   anders   opkweken als    kuipplant    net    als    agapanthus.    Dan    een    potgrond    samen    te stellen   die   voor   een   derde   uit   scherp   zand   of   fijn   grind   bestaat.   Net als    een    Agapanthus,    die    ook    uit    Zuid-Afrika    komt,    kan    een Tulbaghia   het   beste   om   de   drie   jaar   worden   gescheurd,   waarna   de stukken   weer   in   verse   potgrond   worden   opgepot.   Deze   planten hoeven   niet   zo   veel   water   te   hebben,   alleen   als   ze   in   de   bloei   zijn. Er   is   weinig   tot   geen   bemesting   nodig,   alleen   meerjarige   planten wanneer   de   groei   begint.   De   plant   staat   graag   in   de   volle   zon.   In de   halfschaduw   blijft   de   plant   wel   leven,   maar   dan   is   er   een   grote kans   dat   de   bloei   uitblijft.   Vermeerderen   kan   naast   het   scheuren ook   via   zaad,   echter   heb   je   meerdere   soorten   staan,   hou   er   dan rekening    mee    dat    ze    onderling    prima    kruisen    en    het    dus    een verrassing is wat er uit je zaad gaat komen.

Oogsten

Niet   te   veel   bladeren   gebruiken,   anders   kan   de   plant   geen   voeding meer   aanmaken   en   gaat   dood.   Door   de   stengels   met   uitgebloeide bloemen   weg   te   snijden,   verschijnen   er   steeds   weer   nieuwe.   Door de   langzame   groei   is   de   plant   relatief   duur   en   exclusief.   Wilt   u   ten volle     genieten     van     deze     heerlijke     plant     kunt     u     overwegen meerdere    exemplaren    aan    te    schaffen    ofwel    wat    geduld    uit    te oefenen

Gebruik

Het   fijne   van   de   Tulbaghia   is   dat   je   wel   de   knoflooksmaak   hebt, maar   dat   deze   niet   blijft   hangen   en   de   volgende   dag   heb   je   dus geen   "knoflook   kegel".   De   Tulbaghia   Fragrans   heeft   zeer   elegante zoet   smakende   bloemen,   de   bladeren   hebben   de   bekende   knoflook smaak. Als   u   van   look-   en   knoflookachtige   smaken   en   aroma’s   houdt   is   dit kruid   u   zeer   aan   te   bevelen.   Het   toepassen   van   de   bloemen   en bloemknoppen   even   als   het   blad   opent   werkelijk   een   eldorado. Kaapse knoflook kunt u het beste vers en onverhit toepassen. Kaapse knoflook past goed in de volgende gerechten: alles    waar    associaties    met    bies-,    knoflook    en    lookachtige wenselijk zijn, de   verse   blaadjes   fijn   gesnipperd   in   frisse   roomkaas,   salades, BBQ, sauzen en zo verder. de bloemen op  salade. Een    enkele    keer    kom    je    de    bontbladige    variant    van    Tulbaghia violacea    tegen:    'Silver    Lace'    -    een    elegante    plant,    maar    minder winterhard dan de gewone groenbladige soort.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk