© Pari-daeza

Kruiden: Cuminum cyminum (Komijn)

Algemeen

De   plant   is   eenjarig,   heeft   's   zomers   bloemschermen   van   kleine   witte   of   roze   bloemen.   Hij   draagt   blad   van   mei   tot   oktober,   bloeit   van   juni   tot   juli   en   het   zaad   rijpt   van   augustus   tot september   en   wordt   30   cm.   hoog.   Komijn   zaden   zijn   net   als   de   bladeren   geurig   en   hebben   harde   haartjes.   Komijnzaad   is   eirond   en   geribbeld,   de   zaadjes   hebben   verschillende kleuren, van groenig tot grijsbruin. Di राजू जांगिड़ - Opera propria, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56916029 

Opkweken

Direct ter plaatse zaaien in april - mei op een zonnige plek in een  lichte en doorlatende grond.

Oogsten

Het gewas is rijp voor de oogst, wanneer de planten beginnen te verdorren. Zaden drogen in en bewaren in gesloten doos. Het zaad wordt geoogst en heel of gemalen gebruikt.      CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=172704    -   Door Itineranttrader - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5778626 

Gebruik

(Gemalen) komijnzaad smaakt niet scherp. Het (gemalen) zaad wordt gebruikt: in kaasgerechten, sauzen, curries, vleesgerechten in chutneys; in rijsttafelgerechten en sauzen gebruikt. in zuurkool en kaas: komijnekaas; in vleesgerechten en bij het paneren van vis; bij zure inmaak, in  likeur en kruidenbitter in heel veel Mexicaanse gerechten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Cuminum cyminum (Komijn)

Algemeen

De   plant   is   eenjarig,   heeft   's   zomers   bloemschermen   van   kleine witte   of   roze   bloemen.   Hij   draagt   blad   van   mei   tot   oktober,   bloeit van   juni   tot   juli   en   het   zaad   rijpt   van   augustus   tot   september   en wordt   30   cm.   hoog.   Komijn   zaden   zijn   net   als   de   bladeren   geurig en   hebben   harde   haartjes.   Komijnzaad   is   eirond   en   geribbeld,   de zaadjes hebben verschillende kleuren, van groenig tot grijsbruin. Di राजू जांगिड़ - Opera propria, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56916029 

Opkweken

Direct   ter   plaatse   zaaien   in   april   -   mei   op   een   zonnige   plek   in   een     lichte en doorlatende grond.

Oogsten

Het   gewas   is   rijp   voor   de   oogst,   wanneer   de   planten   beginnen   te verdorren.   Zaden   drogen   in   en   bewaren   in   gesloten   doos.   Het   zaad wordt geoogst en heel of gemalen gebruikt.      CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=172704    -   Door Itineranttrader - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5778626 

Gebruik

(Gemalen)    komijnzaad    smaakt    niet    scherp.    Het    (gemalen)    zaad wordt gebruikt: in      kaasgerechten,      sauzen,      curries,      vleesgerechten      in chutneys; in rijsttafelgerechten en sauzen gebruikt. in zuurkool en kaas: komijnekaas; in vleesgerechten en bij het paneren van vis; bij zure inmaak, in  likeur en kruidenbitter in heel veel Mexicaanse gerechten.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk