© Pari-daeza

Kruiden: Crocus sativus (Saffraan)

Algemeen

Saffraankrokus is een knol en heeft grasachtig blad, bloeit in de herfst 8 dagen met mauve bloemen met 3 stempels en wordt ca. 25 cm. hoog. De plant gaat in april in zomerrust.       Di Moka2002n - Opera propria, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12693263   Door KENPEI - KENPEI's photo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=399997   -    Von KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=399998 

Opkweken

Poot   de   bollen   in   een   goed   doorlatende,   beschutte      en   zonnige   plaats.   Om   de   5   jaar   opnemen   en   ondieper   planten.   De   plant   kan   niet   tegen   natte   voeten.   Kan   ook   in   een   pot worden gekweekt.

Oogsten

De   stampers   worden   handmatig   geoogst   zodra   de   bloem   opengaat   en   vervolgens   gedroogd.   Knip   ’s   ochtends   de   bloem   af   en   laat   hem   drogen.   Verwijder   de   stampers   en   droog deze verder  in een droogkast met een warme luchtstroom of in de zon.    Door Emilie40 - Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39702989   -   By Hubertl - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38618139 

Gebruik

Saffraan   heeft   een   sterk   aroma   en   heeft   een   licht   grondsmaak   en   kun   je   gebruiken   om   gerechten   te   kleuren.      Saffraan   wordt   gebruikt   in   de   vorm   van   saffraandraadjes   en   in   de vorm   van   saffraanpoeder.   De   draadjes   zijn   de   stampers   van   de   bloem.   Deze   kun   je   niet   direct   gebruiken,   maar   moet   je   eerst   ongeveer   20   minuten   weken   in   warm   water   of   drank, zoals jenever of wodka. De saffraanpoeder is het stuifmeel en is wel direct te gebruiken in gerechten. Gebruik saffraandraadjes: in visgerechten, groentes, maar vooral rijst; in sauzen, brooddeeg, desserts en melk; in drop en thee; in marinades.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Crocus sativus (Saffraan)

Algemeen

Saffraankrokus   is   een   knol   en   heeft   grasachtig   blad,   bloeit   in   de herfst   8   dagen   met   mauve   bloemen   met   3   stempels   en   wordt   ca.   25 cm. hoog. De plant gaat in april in zomerrust.       Di Moka2002n - Opera propria, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12693263   Door KENPEI - KENPEI's photo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=399997   -    Von KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=399998 

Opkweken

Poot   de   bollen   in   een   goed   doorlatende,   beschutte      en   zonnige plaats.   Om   de   5   jaar   opnemen   en   ondieper   planten.   De   plant   kan niet tegen natte voeten. Kan ook in een pot worden gekweekt.

Oogsten

De   stampers   worden   handmatig   geoogst   zodra   de   bloem   opengaat en   vervolgens   gedroogd.   Knip   ’s   ochtends   de   bloem   af   en   laat   hem drogen.    Verwijder    de    stampers    en    droog    deze    verder        in    een droogkast met een warme luchtstroom of in de zon.    Door Emilie40 - Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39702989   -   By Hubertl - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38618139 

Gebruik

Saffraan   heeft   een   sterk   aroma   en   heeft   een   licht   grondsmaak   en kun    je    gebruiken    om    gerechten    te    kleuren.        Saffraan    wordt gebruikt    in    de    vorm    van    saffraandraadjes    en    in    de    vorm    van saffraanpoeder.   De   draadjes   zijn   de   stampers   van   de   bloem.   Deze kun    je    niet    direct    gebruiken,    maar    moet    je    eerst    ongeveer    20 minuten   weken   in   warm   water   of   drank,   zoals   jenever   of   wodka. De   saffraanpoeder   is   het   stuifmeel   en   is   wel   direct   te   gebruiken   in gerechten. Gebruik saffraandraadjes: in visgerechten, groentes, maar vooral rijst; in sauzen, brooddeeg, desserts en melk; in drop en thee; in marinades.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk