© Pari-daeza

Kruiden: Mentha (munt)

Algemeen

Pepermunt (Mentha × piperita) is een zich snel verbreidende, meerjarige, winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli tot en met september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn mintgroen. By Rob Hille - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2583907 - Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75158 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10676406

Opkweken

Vanwege het woekeren bij voorkeur in een pot kweken. Hou de grond vochtig en bemest hem in het voorjaar. Vermeerderen door scheuren in april of zaaien in mei.

Oogsten

Het is een plant waarvan je het hele groeiseizoen kan oogsten. De blaadjes zijn op hun best voor de bloei omdat dan de essentiële oliën op hun sterkst zijn. Je kunt ze perfect drogen en ook invriezen. By Evan-Amos - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33735322 - By Frank Vincentz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2164225 - By Marco Verch - Frischer Tee mit Minze, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45057582 - By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029665

Gebruik

Verse munt is zacht en verkoelend met een zoetscherpe smaak en kan een gerecht een verfrissende toets geven. Ook bij warme gerechten kan het een troef zijn om het kruid te gebruiken. In het sommige landen verkiezen ze gedroogde blaadjes boven de verse. De smaak is pikant en geconcentreerd maar mist de zoetheid van verse munt. Een theelepel gedroogde blaadjes, die kort gebakken is in een beetje olijfolie en toegevoegd is vlak voor het serveren geeft een verrassend aroma en past in vele Turkse en Iranese gerechten. in Turkse, Iranese en Indiase yoghurtbereidingen, in Marokko maken ze er thee van, in cocktails en longdrinks wordt het vaak gebruikt (mojito), in chocoladebereidingen en taarten, bij warme gerechten, bij aubergines, wortels, erwten, tomaten en courgettes, bij kip, kalfs- en lamsvlees of in marinades en salsa's. Er zijn vele soorten munt, naast de piperita of pepermunt heb je nog: groene munt (M. spicata), bananenmunt (M. arvensis), chocolademunt (M. piperita citrata 'Chocolate') smaakt een beetje als het aftereight-chocolaatje, ananasmunt (M. s. rotundifolia/variegata) heeft zoals de naam suggereert een lichte ananassmaak, witte munt of appelmunt (M. suaveolens) Marokkaanse munt (M. spicata crispa 'Moroccan'). M. spicata M. arvensis M. piperita citrata ‘Chocolate’ M. s. variegata M. suaveolens M. spicata crispa By The original uploader was Burschik at English Wikipedia - Picture taken by en:User:Burschik.Originally from en.wikipedia; description page is/was here., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779022 - By Michael Becker - taken by Michael Becker, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=438327 - By Drow male - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34633851 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6183980
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Mentha (munt)

Algemeen

Pepermunt (Mentha × piperita) is een zich snel verbreidende, meerjarige, winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli tot en met september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn mintgroen. By Rob Hille - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2583907 - Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75158 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10676406

Opkweken

Vanwege het woekeren bij voorkeur in een pot kweken. Hou de grond vochtig en bemest hem in het voorjaar. Vermeerderen door scheuren in april of zaaien in mei.

Oogsten

Het is een plant waarvan je het hele groeiseizoen kan oogsten. De blaadjes zijn op hun best voor de bloei omdat dan de essentiële oliën op hun sterkst zijn. Je kunt ze perfect drogen en ook invriezen. By Evan-Amos - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33735322 - By Frank Vincentz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2164225 - By Marco Verch - Frischer Tee mit Minze, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45057582 - By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029665

Gebruik

Verse munt is zacht en verkoelend met een zoetscherpe smaak en kan een gerecht een verfrissende toets geven. Ook bij warme gerechten kan het een troef zijn om het kruid te gebruiken. In het sommige landen verkiezen ze gedroogde blaadjes boven de verse. De smaak is pikant en geconcentreerd maar mist de zoetheid van verse munt. Een theelepel gedroogde blaadjes, die kort gebakken is in een beetje olijfolie en toegevoegd is vlak voor het serveren geeft een verrassend aroma en past in vele Turkse en Iranese gerechten. in Turkse, Iranese en Indiase yoghurtbereidingen, in Marokko maken ze er thee van, in cocktails en longdrinks wordt het vaak gebruikt (mojito), in chocoladebereidingen en taarten, bij warme gerechten, bij aubergines, wortels, erwten, tomaten en courgettes, bij kip, kalfs- en lamsvlees of in marinades en salsa's. Er zijn vele soorten munt, naast de piperita of pepermunt heb je nog: groene munt (M. spicata), bananenmunt (M. arvensis), chocolademunt (M. piperita citrata 'Chocolate') smaakt een beetje als het aftereight-chocolaatje, ananasmunt (M. s. rotundifolia/variegata) heeft zoals de naam suggereert een lichte ananassmaak, witte munt of appelmunt (M. suaveolens) Marokkaanse munt (M. spicata crispa 'Moroccan'). M. spicata M. arvensis M. piperita citrata ‘Chocolate’ M. s. variegata M. suaveolens M. spicata crispa By The original uploader was Burschik at English Wikipedia - Picture taken by en:User:Burschik.Originally from en.wikipedia; description page is/was here., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779022 - By Michael Becker - taken by Michael Becker, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=438327 - By Drow male - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34633851 - By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6183980
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk