© Pari-daeza

Kruiden: Mentha (munt)

Algemeen

Pepermunt   (Mentha   ×piperita)   is   een   zich   snel   verbreidende,   meerjarige,   winterharde   plant.   Pepermunt   bloeit   van   juli   tot   en   met   september   met   kleine   violette   bloempjes.   De bladeren zijn mintgroen.                By Rob Hille - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2583907   -   Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75158   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10676406 

Opkweken

Vanwege het woekeren bij voorkeur in een pot kweken. Hou de grond vochtig en bemest hem in het voorjaar. Vermeerderen door scheuren in april of zaaien in mei.

Oogsten

Het   is   een   plant   waarvan   je   het   hele   groeiseizoen   kan   oogsten.   De   blaadjes   zijn   op   hun   best   voor   de   bloei   omdat   dan   de   essentiële   oliën   op   hun   sterkst   zijn.   Je   kunt   ze   perfect drogen en ook invriezen.          By Evan-Amos - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33735322   -   By Frank Vincentz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2164225  -   By Marco Verch - Frischer Tee mit Minze, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45057582   -   By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029665 

Gebruik

Verse   munt   is   zacht   en   verkoelend   met   een   zoetscherpe   smaak   en   kan   een   gerecht   een   verfrissende   toets   geven.   Ook   bij   warme   gerechten   kan   het   een   troef   zijn   om   het   kruid   te gebruiken.   In   het   sommige   landen   verkiezen   ze   gedroogde   blaadjes   boven   de   verse.   De   smaak   is   pikant   en   geconcentreerd   maar   mist   de   zoetheid   van   verse   munt.   Een   theelepel gedroogde blaadjes, die kort gebakken is in een beetje olijfolie en toegevoegd is vlak voor het serveren geeft een verrassend aroma en past in vele Turkse en Iranese gerechten. in Turkse, Iranese en Indiase yoghurtbereidingen, in Marokko maken ze er thee van, in cocktails en longdrinks wordt het vaak gebruikt (mojito), in chocoladebereidingen en taarten, bij warme gerechten, bij aubergines, wortels, erwten, tomaten en courgettes, bij kip, kalfs- en lamsvlees of in marinades en salsa's. Er zijn vele soorten munt, naast de piperita of pepermunt heb je nog: groene munt (M. spicata), bananenmunt  (M. arvensis), chocolademunt (M. piperita citrata 'Chocolate') smaakt een beetje als het aftereight-chocolaatje, ananasmunt (M. s. rotundifolia/variegata) heeft zoals de naam suggereert een lichte ananassmaak, witte munt of appelmunt (M. suaveolens) Marokkaanse munt (M. spicata crispa 'Moroccan').                  M. spicata              M. arvensis M. piperita citrata ‘Chocolate’ M. s. variegata M. suaveolens M. spicata crispa By The original uploader was Burschik at English Wikipedia - Picture taken by en:User:Burschik.Originally from en.wikipedia; description page is/was here., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779022   -   By Michael Becker - taken by Michael Becker, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=438327   -   By Drow male - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34633851   -   By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6183980 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Mentha (munt)

Algemeen

Pepermunt    (Mentha    ×piperita)    is    een    zich    snel    verbreidende, meerjarige,   winterharde   plant.   Pepermunt   bloeit   van   juli   tot   en met    september    met    kleine    violette    bloempjes.    De    bladeren    zijn mintgroen.                By Rob Hille - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2583907   -   Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75158   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10676406 

Opkweken

Vanwege   het   woekeren   bij   voorkeur   in   een   pot   kweken.   Hou   de grond   vochtig   en   bemest   hem   in   het   voorjaar.   Vermeerderen   door scheuren in april of zaaien in mei.

Oogsten

Het   is   een   plant   waarvan   je   het   hele   groeiseizoen   kan   oogsten.   De blaadjes   zijn   op   hun   best   voor   de   bloei   omdat   dan   de   essentiële oliën    op    hun    sterkst    zijn.    Je    kunt    ze    perfect    drogen    en    ook invriezen.          By Evan-Amos - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33735322   -   By Frank Vincentz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2164225  -   By Marco Verch - Frischer Tee mit Minze, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45057582   -   By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029665 

Gebruik

Verse   munt   is   zacht   en   verkoelend   met   een   zoetscherpe   smaak   en kan    een    gerecht    een    verfrissende    toets    geven.    Ook    bij    warme gerechten   kan   het   een   troef   zijn   om   het   kruid   te   gebruiken.   In   het sommige   landen   verkiezen   ze   gedroogde   blaadjes   boven   de   verse. De   smaak   is   pikant   en   geconcentreerd   maar   mist   de   zoetheid   van verse   munt.   Een   theelepel   gedroogde   blaadjes,   die   kort   gebakken is   in   een   beetje   olijfolie   en   toegevoegd   is   vlak   voor   het   serveren geeft    een    verrassend    aroma    en    past    in    vele    Turkse    en    Iranese gerechten. in Turkse, Iranese en Indiase yoghurtbereidingen, in Marokko maken ze er thee van, in cocktails en longdrinks wordt het vaak gebruikt (mojito), in chocoladebereidingen en taarten, bij     warme     gerechten,     bij     aubergines,     wortels,     erwten, tomaten en courgettes, bij kip, kalfs- en lamsvlees of in marinades en salsa's. Er   zijn   vele   soorten   munt,   naast   de   piperita   of   pepermunt   heb   je nog: groene munt (M. spicata), bananenmunt  (M. arvensis), chocolademunt   (M.   piperita   citrata   'Chocolate')   smaakt   een beetje als het aftereight-chocolaatje, ananasmunt    (M.    s.    rotundifolia/variegata)    heeft    zoals    de naam suggereert een lichte ananassmaak, witte munt of appelmunt (M. suaveolens) Marokkaanse munt (M. spicata crispa 'Moroccan').                  M. spicata              M. arvensis M. piperita citrata ‘Chocolate’ M. s. variegata M. suaveolens M. spicata crispa By The original uploader was Burschik at English Wikipedia - Picture taken by en:User:Burschik.Originally from en.wikipedia; description page is/was here., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1779022   -   By Michael Becker - taken by Michael Becker, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=438327   -   By Drow male - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34633851   -   By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6183980 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk