© Pari-daeza

Kruiden in de Tuin, Kruiden in de Keuken

Inleiding Kruiden

Niet voor experts

Gebruik je regelmatig kruiden en kweek je ze (voor een deel) zelf dan kun je deze pagina overslaan. Ben je niet zo'n kruidenmens probeer dan eens een paar kruiden uit.

Het begin

Een makkelijk kruid om mee te beginnen is tijm. Je kunt het in de tuin planten of in een -liefst niet te kleine- pot op het balkon. Het voordeel van een grotere pot, 20 - 30 cm doorsnee, is dat de grond niet zo snel uitdroogt als je een keer vergeet water te geven. Bovendien kun het hele jaar door vers oogsten. Heb je een nog grotere pot dan kun je al een mini-kruidentuintje maken. Ook een lekker en relatief makkelijk kruid is rozemarijn. Lekker in de aardappelen, het hele jaar door te oogsten, alleen al weer iets moeilijker goed de winter door te krijgen. Nog zo'n makkelijk kruid is bieslook . Je knipt wat af als je nodig hebt en het groeit vanzelf weer op. Bieslook is een echter een vaste plant (tijm en rozemarijn zijn groenblijvende struikjes). Vaste planten hebben het nadeel dat zij zich 's winters onder de grond terugtrekken. Je kunt bieslook uit eigen tuin dus maar voor een deel van het jaar gebruiken. Lavas of maggiplant is ook een vaste plant, al wordt deze bijna 2 meter hoog. Pluk een paar blaadjes en je maakt er een heerlijk kopje bouillon van. Dille een heerlijk kruid, vooral bij vis. Dille is een éénjarige plant. Je moet het ieder jaar opnieuw zaaien. Als je echter niet te netjes bent en in het voorjaar niet onmiddellijk ieder sprietje dat boven de grond uitkomt aanmerkt als onkruid ("what's in a name") en verwijderd, kom je altijd wel weer een paar dille plantjes tegen. Laat vooral één of enkele planten in het zaad schieten zonder het zaad te oogsten en je hebt vanzelf weer dille het volgende jaar. Ook koriander is zo'n éénjarig kruid dat zichzelf uitzaait. In de Mexicaanse keuken kun je niet zonder! Koriander is echter een kruid dat sommigen heerlijk vinden en andere haten. De Engelsen noemen dat "an acquired taste", je moet het leren eten. Als het niet bevalt niet te snel opgeven, gebruik kleine beetjes en andere recepten. Het zelfde geld voor basilicum . Heerlijk bij tomaten met mozarella en een scheutje olijfolie erover. Basilicum is al weer iets lastiger op te kweken. Dit éénjarige kruid heeft veel warmte nodig, dus binnen zaaien en opkweken en later, eind mei of zo, in potten naar buiten of op een beschutte plek in de tuin. Weer heel iets anders, maar wel heel erg lekker, vooral als van ietsje scherp houdt, is mierik . Een vaste plant waar je de jonge blaadjes van kunt gebruiken. Maar het lekkerst is de dikke wortel: raspen en mengen met wat slagroom en mayonaise en je hebt verse mierikswortelsaus. Heerlijk bij vis, maar hoort eigenlijk ook op iedere hamburger. De 'lastigste' kruiden zijn de subtropische en vooral de tropische overblijvende gewassen. Niet als eerste mee beginnen natuurlijk, tenzij je al ervaring hebt met het houden van kuipplanten. Begin eens met een laurierstruikje . Deze plant behoudt het hele jaar zijn blad en je kunt het dus altijd vers gebruiken. Je gebruikt er meestal maar enkele blaadjes van, dus één struikje -dat vanzelf een struik wordt- is genoeg. En nu aan de slag! Met de meer dan 100 beschrijvingen van kruiden in dit deel van de website heb je alle informatie binnen handbereik om te beginnen met het opkweken van een paar keukenkruiden. Gaat het goed probeer er weer eens een paar andere bij. En vergeet niet, ook de grootste kruidenexperts en koks hebben het met vallen en opstaan moeten leren! Veel plezier in de tuin en de keuken en natuurlijk vooral aan de dis! Vorige onderwerp Kruiden Volgende onderwerp
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden in de Tuin, Kruiden in de Keuken

Inleiding Kruiden

Niet voor experts

Gebruik je regelmatig kruiden en kweek je ze (voor een deel) zelf dan kun je deze pagina overslaan. Ben je niet zo'n kruidenmens probeer dan eens een paar kruiden uit.

Het begin

Een makkelijk kruid om mee te beginnen is tijm. Je kunt het in de tuin planten of in een -liefst niet te kleine- pot op het balkon. Het voordeel van een grotere pot, 20 - 30 cm doorsnee, is dat de grond niet zo snel uitdroogt als je een keer vergeet water te geven. Bovendien kun het hele jaar door vers oogsten. Heb je een nog grotere pot dan kun je al een mini-kruidentuintje maken. Ook een lekker en relatief makkelijk kruid is rozemarijn. Lekker in de aardappelen, het hele jaar door te oogsten, alleen al weer iets moeilijker goed de winter door te krijgen. Nog zo'n makkelijk kruid is bieslook . Je knipt wat af als je nodig hebt en het groeit vanzelf weer op. Bieslook is een echter een vaste plant (tijm en rozemarijn zijn groenblijvende struikjes). Vaste planten hebben het nadeel dat zij zich 's winters onder de grond terugtrekken. Je kunt bieslook uit eigen tuin dus maar voor een deel van het jaar gebruiken. Lavas of maggiplant is ook een vaste plant, al wordt deze bijna 2 meter hoog. Pluk een paar blaadjes en je maakt er een heerlijk kopje bouillon van. Dille een heerlijk kruid, vooral bij vis. Dille is een éénjarige plant. Je moet het ieder jaar opnieuw zaaien. Als je echter niet te netjes bent en in het voorjaar niet onmiddellijk ieder sprietje dat boven de grond uitkomt aanmerkt als onkruid ("what's in a name") en verwijderd, kom je altijd wel weer een paar dille plantjes tegen. Laat vooral één of enkele planten in het zaad schieten zonder het zaad te oogsten en je hebt vanzelf weer dille het volgende jaar. Ook koriander is zo'n éénjarig kruid dat zichzelf uitzaait. In de Mexicaanse keuken kun je niet zonder! Koriander is echter een kruid dat sommigen heerlijk vinden en andere haten. De Engelsen noemen dat "an acquired taste", je moet het leren eten. Als het niet bevalt niet te snel opgeven, gebruik kleine beetjes en andere recepten. Het zelfde geld voor basilicum . Heerlijk bij tomaten met mozarella en een scheutje olijfolie erover. Basilicum is al weer iets lastiger op te kweken. Dit éénjarige kruid heeft veel warmte nodig, dus binnen zaaien en opkweken en later, eind mei of zo, in potten naar buiten of op een beschutte plek in de tuin. Weer heel iets anders, maar wel heel erg lekker, vooral als van ietsje scherp houdt, is mierik . Een vaste plant waar je de jonge blaadjes van kunt gebruiken. Maar het lekkerst is de dikke wortel: raspen en mengen met wat slagroom en mayonaise en je hebt verse mierikswortelsaus. Heerlijk bij vis, maar hoort eigenlijk ook op iedere hamburger. De 'lastigste' kruiden zijn de subtropische en vooral de tropische overblijvende gewassen. Niet als eerste mee beginnen natuurlijk, tenzij je al ervaring hebt met het houden van kuipplanten. Begin eens met een laurierstruikje . Deze plant behoudt het hele jaar zijn blad en je kunt het dus altijd vers gebruiken. Je gebruikt er meestal maar enkele blaadjes van, dus één struikje -dat vanzelf een struik wordt- is genoeg. En nu aan de slag! Met de meer dan 100 beschrijvingen van kruiden in dit deel van de website heb je alle informatie binnen handbereik om te beginnen met het opkweken van een paar keukenkruiden. Gaat het goed probeer er weer eens een paar andere bij. En vergeet niet, ook de grootste kruidenexperts en koks hebben het met vallen en opstaan moeten leren! Veel plezier in de tuin en de keuken en natuurlijk vooral aan de dis! Vorige onderwerp Kruiden Volgende onderwerp
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk