© Pari-daeza

Kruiden in de Tuin, Kruiden in de Keuken

Inleiding Kruiden

 

Niet voor experts

Gebruik je regelmatig kruiden en kweek je ze (voor een deel) zelf dan kun je deze pagina overslaan. Ben je niet zo'n kruidenmens probeer dan eens een paar kruiden uit.

Het begin

Een   makkelijk   kruid   om   mee   te   beginnen   is   tijm.   Je   kunt   het   in   de   tuin   planten   of   in   een   -liefst   niet   te   kleine-   pot   op   het   balkon.   Het   voordeel   van   een   grotere   pot,   20   -   30   cm doorsnee,   is   dat   de   grond   niet   zo   snel   uitdroogt   als   je   een   keer   vergeet   water   te   geven.   Bovendien   kun   het   hele   jaar   door   vers   oogsten.   Heb   je   een   nog   grotere   pot   dan   kun   je   al   een mini-kruidentuintje maken. Ook een lekker en relatief makkelijk kruid is rozemarijn. Lekker in de aardappelen, het hele jaar door te oogsten, alleen al weer iets moeilijker goed de winter door te krijgen. Nog   zo'n   makkelijk   kruid   is   bieslook .   Je   knipt   wat   af   als   je   nodig   hebt   en   het   groeit   vanzelf   weer   op.   Bieslook   is   een   echter   een   vaste   plant   (tijm   en   rozemarijn   zijn   groenblijvende struikjes). Vaste planten hebben het nadeel dat zij zich 's winters onder de grond terugtrekken. Je kunt bieslook uit eigen tuin dus maar voor een deel van het jaar gebruiken. Lavas of maggiplant  is ook een vaste plant, al wordt deze bijna 2 meter hoog. Pluk een paar blaadjes en je maakt er een heerlijk kopje bouillon van. Dille    een   heerlijk   kruid,   vooral   bij   vis.   Dille   is   een   éénjarige   plant.   Je   moet   het   ieder   jaar   opnieuw   zaaien. Als   je   echter   niet   te   netjes   bent   en   in   het   voorjaar   niet   onmiddellijk   ieder sprietje   dat   boven   de   grond   uitkomt   aanmerkt   als   onkruid   ("what's   in   a   name")      en   verwijderd,   kom   je   altijd   wel   weer   een   paar   dille   plantjes   tegen.   Laat   vooral   één   of   enkele planten in het zaad schieten zonder het zaad te oogsten en je hebt vanzelf weer dille het volgende jaar. Ook   koriander    is   zo'n   éénjarig   kruid   dat   zichzelf   uitzaait.   In   de      Mexicaanse   keuken   kun   je   niet   zonder!   Koriander   is   echter   een   kruid   dat   sommigen   heerlijk   vinden   en   andere haten. De Engelsen noemen dat "an acquired taste", je moet het leren eten. Als het niet bevalt niet te snel opgeven, gebruik kleine beetjes en andere recepten. Het   zelfde   geld   voor   basilicum .   Heerlijk   bij   tomaten   met   mozarella   en   een   scheutje   olijfolie   erover.   Basilicum   is   al   weer   iets   lastiger   op   te   kweken.   Dit   éénjarige   kruid   heeft   veel warmte nodig, dus binnen zaaien en opkweken en later, eind mei of zo, in potten naar buiten of op een beschutte plek in de tuin. Weer   heel   iets   anders,   maar   wel   heel   erg   lekker,   vooral   als   van   ietsje   scherp   houdt,   is   mierik .   Een   vaste   plant   waar   je   de   jonge   blaadjes   van   kunt   gebruiken.   Maar   het   lekkerst   is   de dikke wortel: raspen en mengen met wat slagroom en mayonaise en je hebt verse mierikswortelsaus. Heerlijk bij vis, maar hoort eigenlijk ook op iedere hamburger. De   'lastigste'   kruiden   zijn   de   subtropische   en   vooral   de   tropische   overblijvende   gewassen.   Niet   als   eerste   mee   beginnen   natuurlijk,   tenzij   je   al   ervaring   hebt   met   het   houden   van kuipplanten.   Begin   eens   met   een   laurierstruikje .   Deze   plant   behoudt   het   hele   jaar   zijn   blad   en   je   kunt   het   dus   altijd   vers   gebruiken.   Je   gebruikt   er   meestal   maar   enkele   blaadjes van, dus één struikje -dat vanzelf een struik wordt- is genoeg.

Eigenschappen kruiden

We hebben nu al een aantal planteigenschappen gehad die van belang zijn bij de keuze welke kruiden je in de tuin of op het balkon wil kweken. winterhardheid; éénjarigen - vaste planten - bladverliezende struiken - groenblijvende struiken; planten uit de gematigde gebieden - subtropische planten - tropische planten. Dan moet je nog rekening houden met de standplaats: zon of  half schaduw; droge vochtige of natte bodem; zandige of humusrijke bodem; arme of goed bemeste bodem; de hoogte die de plant bereikt; blijft de plant op één plek of overwoekert hij alles. Ook de gebruikte delen van de plant verschillen: blad; stengel; bloem; zaad; wortel. Je moet ook goed opletten hoe je de kruiden gebruikt: rauw; op het laatst toegevoegd; meegekookt of gesudderd; veel alle recepten op het internet geven wel aan hoe te gebruiken. En dan natuurlijk de smaak: van simpel tot complex; van “direct aangenaam tot "acquired"; zoet, zout, zuur, bitter, hartig, scherp; maar ja  over smaak valt natuurlijk niet te twisten. En nu aan de slag! Met   de   meer   dan   100      beschrijvingen   van   kruiden   in      dit   deel   van   de   website   heb   je   alle   informatie   binnen   handbereik   om   te   beginnen   met   het   opkweken   van   een   paar keukenkruiden. Gaat het goed probeer er weer eens een paar andere bij. En vergeet niet, ook de grootste kruidenexperts en koks hebben het met vallen en opstaan moeten leren!   Veel plezier in de tuin en de keuken en natuurlijk vooral aan de dis!   Vorige onderwerp Kruiden     Volgende onderwerp         
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden in de Tuin, Kruiden in de Keuken

Inleiding Kruiden

 

Niet voor experts

Gebruik   je   regelmatig   kruiden   en   kweek   je   ze   (voor   een   deel)   zelf dan   kun   je   deze   pagina   overslaan.   Ben   je   niet   zo'n   kruidenmens probeer dan eens een paar kruiden uit.

Het begin

Een   makkelijk   kruid   om   mee   te   beginnen   is   tijm.   Je   kunt   het   in   de tuin   planten   of   in   een   -liefst   niet   te   kleine-   pot   op   het   balkon.   Het voordeel   van   een   grotere   pot,   20   -   30   cm   doorsnee,   is   dat   de   grond niet    zo    snel    uitdroogt    als    je    een    keer    vergeet    water    te    geven. Bovendien   kun   het   hele   jaar   door   vers   oogsten.   Heb   je   een   nog grotere pot dan kun je al een mini-kruidentuintje maken. Ook   een   lekker   en   relatief   makkelijk   kruid   is   rozemarijn.   Lekker   in de   aardappelen,   het   hele   jaar   door   te   oogsten,   alleen   al   weer   iets moeilijker goed de winter door te krijgen. Nog   zo'n   makkelijk   kruid   is   bieslook .   Je   knipt   wat   af   als   je   nodig hebt   en   het   groeit   vanzelf   weer   op.   Bieslook   is   een   echter   een   vaste plant    (tijm    en    rozemarijn    zijn    groenblijvende    struikjes).    Vaste planten   hebben   het   nadeel   dat   zij   zich   's   winters   onder   de   grond terugtrekken.   Je   kunt   bieslook   uit   eigen   tuin   dus   maar   voor   een deel van het jaar gebruiken. Lavas   of   maggiplant    is   ook   een   vaste   plant,   al   wordt   deze   bijna   2 meter   hoog.   Pluk   een   paar   blaadjes   en   je   maakt   er   een   heerlijk kopje bouillon van. Dille    een   heerlijk   kruid,   vooral   bij   vis.   Dille   is   een   éénjarige   plant. Je   moet   het   ieder   jaar   opnieuw   zaaien.   Als   je   echter   niet   te   netjes bent   en   in   het   voorjaar   niet   onmiddellijk   ieder   sprietje   dat   boven de   grond   uitkomt   aanmerkt   als   onkruid   ("what's   in   a   name")      en verwijderd,   kom   je   altijd   wel   weer   een   paar   dille   plantjes   tegen. Laat   vooral   één   of   enkele   planten   in   het   zaad   schieten   zonder   het zaad te oogsten en je hebt vanzelf weer dille het volgende jaar. Ook   koriander    is   zo'n   éénjarig   kruid   dat   zichzelf   uitzaait.   In   de     Mexicaanse   keuken   kun   je   niet   zonder!   Koriander   is   echter   een kruid   dat   sommigen   heerlijk   vinden   en   andere   haten.   De   Engelsen noemen   dat   "an   acquired   taste",   je   moet   het   leren   eten. Als   het   niet bevalt    niet    te    snel    opgeven,    gebruik    kleine    beetjes    en    andere recepten. Het   zelfde   geld   voor   basilicum .   Heerlijk   bij   tomaten   met   mozarella en   een   scheutje   olijfolie   erover.   Basilicum   is   al   weer   iets   lastiger   op te    kweken.    Dit    éénjarige    kruid    heeft    veel    warmte    nodig,    dus binnen   zaaien   en   opkweken   en   later,   eind   mei   of   zo,   in   potten   naar buiten of op een beschutte plek in de tuin. Weer   heel   iets   anders,   maar   wel   heel   erg   lekker,   vooral   als   van ietsje   scherp   houdt,   is   mierik .   Een   vaste   plant   waar   je   de   jonge blaadjes   van   kunt   gebruiken.   Maar   het   lekkerst   is   de   dikke   wortel: raspen    en    mengen    met    wat    slagroom    en    mayonaise    en    je    hebt verse   mierikswortelsaus.   Heerlijk   bij   vis,   maar   hoort   eigenlijk   ook op iedere hamburger. De   'lastigste'   kruiden   zijn   de   subtropische   en   vooral   de   tropische overblijvende   gewassen.   Niet   als   eerste   mee   beginnen   natuurlijk, tenzij   je   al   ervaring   hebt   met   het   houden   van   kuipplanten.   Begin eens   met   een   laurierstruikje .   Deze   plant   behoudt   het   hele   jaar   zijn blad   en   je   kunt   het   dus   altijd   vers   gebruiken.   Je   gebruikt   er   meestal maar   enkele   blaadjes   van,   dus   één   struikje   -dat   vanzelf   een   struik wordt- is genoeg.

Eigenschappen kruiden

We   hebben   nu   al   een   aantal   planteigenschappen   gehad   die   van belang   zijn   bij   de   keuze   welke   kruiden   je   in   de   tuin   of   op   het balkon wil kweken. winterhardheid; éénjarigen    -    vaste    planten    -    bladverliezende    struiken    - groenblijvende struiken; planten   uit   de   gematigde   gebieden   -   subtropische   planten   - tropische planten. Dan moet je nog rekening houden met de standplaats: zon of  half schaduw; droge vochtige of natte bodem; zandige of humusrijke bodem; arme of goed bemeste bodem; de hoogte die de plant bereikt; blijft de plant op één plek of overwoekert hij alles. Ook de gebruikte delen van de plant verschillen: blad; stengel; bloem; zaad; wortel. Je moet ook goed opletten hoe je de kruiden gebruikt: rauw; op het laatst toegevoegd; meegekookt of gesudderd; veel    alle    recepten    op    het    internet    geven    wel    aan    hoe    te gebruiken. En dan natuurlijk de smaak: van simpel tot complex; van “direct aangenaam tot "acquired"; zoet, zout, zuur, bitter, hartig, scherp; maar ja  over smaak valt natuurlijk niet te twisten. En nu aan de slag! Met   de   meer   dan   100      beschrijvingen   van   kruiden   in      dit   deel   van de    website    heb    je    alle    informatie    binnen    handbereik    om    te beginnen   met   het   opkweken   van   een   paar   keukenkruiden.   Gaat het   goed   probeer   er   weer   eens   een   paar   andere   bij.   En   vergeet   niet, ook   de   grootste   kruidenexperts   en   koks   hebben   het   met   vallen   en opstaan moeten leren!   Veel   plezier   in   de   tuin   en   de   keuken   en   natuurlijk   vooral   aan   de dis!   Vorige onderwerp Kruiden     Volgende onderwerp         
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk