© Pari-daeza

Kruiden: Allium schoenoprasum (Bieslook)

Algemeen

Bieslook   is   een   winterhard,   overblijvend   bolgewas,   dat   afkomstig   is   uit   Europa   en   Noord-Azië.   De   plant   bloeit   in   juni   en   juli   met   blauw-roze-violette   schermen   en   wordt   10-20     cm. hoog.              Par Symac sur Wikipedia français — Photo prise par Tipiac, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1625638   -   Par Original téléversé par Jean- Jacques MILAN sur Wikipedia français — Transféré de fr.wikipedia à Commons., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2206077   -   Door Pdreijnders - Bieslook, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8095210 

Opkweken

Bieslook   heeft   een   voorkeur   voor   een   wat   kalkrijke,   goed   bemeste,   vochtige   grond,   zowel   op   een   zonnige   als   op   een   schaduwrijke   plek.   Regelmatig   water   geven   .   Vermeerdering door zaaien  in maart/april of  augustus/september of door scheuren in het voorjaar. Kan ook in een pot worden opgekweekt.

Oogsten

Van   de   bieslook   gebruikt   men   bij   voedselbereiding   vooral   de   jonge   dunne   stengels.   Het   is   goed   om   regelmatig   de   bladstengeltjes   af   te   knippen,   de   plant   groeit   steeds   weer   aan. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Evt. bemesten met koffiedik.       Von © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49001977   -   Von Christian Kadluba from Vienna, Austria - http://www.flickr.com/photos/pokpok/3739576186/ "Schnittlauchbrot", CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15948181   -   Door No machine-readable author provided. KasugaHuang assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=582708 

Gebruik

De   smaak   is   zachter   dan   ui   en   knoflook   maar   heeft   wel   een   vergelijkende   smaak.   Als   het   wordt   gekookt,   gebakken   of   gefrituurd,   verdwijnt   de   smaak.   Bieslook   dient   dan   ook   op het   laatst   toegevoegd   te   worden   aan   een   gerecht.   Bieslook   is   goed   te   combineren   met   peterselie.   Het   doet   het   goed   in   gerechten   waarbij   mayonaise   wordt   gebruikt,   zoals   in gevulde eieren of dipsausjes. Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Bieslook wordt  gebruikt: blad: fijngesneden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings; bij kwark of platte kaas en kaasbereidingen, in marinades; bloem: als garnering. De   stengelui   of   grove   bieslook   (Allium   fistulosum   var.   giganteum)   is   een   andere   soort   maar   wordt   op   de   zelfde   wijze   gekweekt   en   gebruikt.   (De   stengelui   moet   niet   verward worden met de lente-ui of bosui, die tot weer een andere soort hoort, namelijk Allium cepa , zie aldaar.) A. fistulosum var. giganteum Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1312818   
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium schoenoprasum (Bieslook)

Algemeen

Bieslook   is   een   winterhard,   overblijvend   bolgewas,   dat   afkomstig is   uit   Europa   en   Noord-Azië.   De   plant   bloeit   in   juni   en   juli   met blauw-roze-violette schermen en wordt 10-20  cm. hoog.              Par Symac sur Wikipedia français — Photo prise par Tipiac, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1625638   -   Par Original téléversé par Jean-Jacques MILAN sur Wikipedia français — Transféré de fr.wikipedia à Commons., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2206077   -   Door Pdreijnders - Bieslook, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8095210 

Opkweken

Bieslook   heeft   een   voorkeur   voor   een   wat   kalkrijke,   goed   bemeste, vochtige   grond,   zowel   op   een   zonnige   als   op   een   schaduwrijke plek.   Regelmatig   water   geven   .   Vermeerdering   door   zaaien      in maart/april    of        augustus/september    of    door    scheuren    in    het voorjaar. Kan ook in een pot worden opgekweekt.

Oogsten

Van   de   bieslook   gebruikt   men   bij   voedselbereiding   vooral   de   jonge dunne   stengels.   Het   is   goed   om   regelmatig   de   bladstengeltjes   af   te knippen,   de   plant   groeit   steeds   weer   aan.   Invriezen   is   een   goede manier   om   het   kruid   toch   te   kunnen   bewaren   voor   keukengebruik. Gedroogd     verliest     bieslook     aan     aroma.     Evt.     bemesten     met koffiedik.       Von © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49001977   -   Von Christian Kadluba from Vienna, Austria - http://www.flickr.com/photos/pokpok/3739576186/ "Schnittlauchbrot", CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15948181   -   Door No machine-readable author provided. KasugaHuang assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=582708 

Gebruik

De    smaak    is    zachter    dan    ui    en    knoflook    maar    heeft    wel    een vergelijkende     smaak.     Als     het     wordt     gekookt,     gebakken     of gefrituurd,   verdwijnt   de   smaak.   Bieslook   dient   dan   ook   op   het laatst   toegevoegd   te   worden   aan   een   gerecht.   Bieslook   is   goed   te combineren   met   peterselie.   Het   doet   het   goed   in   gerechten   waarbij mayonaise   wordt   gebruikt,   zoals   in   gevulde   eieren   of   dipsausjes. Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Bieslook wordt  gebruikt: blad:    fijngesneden    toegevoegd    aan    salades,    kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings; bij kwark of platte kaas en kaasbereidingen, in marinades; bloem: als garnering. De   stengelui   of   grove   bieslook   (Allium   fistulosum   var.   giganteum) is   een   andere   soort   maar   wordt   op   de   zelfde   wijze   gekweekt   en gebruikt.   (De   stengelui   moet   niet   verward   worden   met   de   lente-ui of   bosui,   die   tot   weer   een   andere   soort   hoort,   namelijk   Allium cepa , zie aldaar.) A. fistulosum var. giganteum Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1312818   
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk