© Pari-daeza

Kruiden: Allium tuberosum (Chinese Bieslook)

Algemeen

Chinese   bieslook   (chin   suàn)   is   een   winterharde   plant   uit   de   lookfamilie   (Alliaceae)   en   heeft   grof,   plat   blad.   Het   is   te   herkennen   aan   de   groene   strepen   op   de   stervormige   bloemen. De stervormige bloemen zijn bij elkaar geclusterd tot een fraai wit bloemscherm. Allium tuberosum bloeit in de periode  mei - augustus en wordt ca. 40-50 cm. hoog.              Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8404   -   Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8403   -   Von Taraxacumseeds - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22984074 

Opkweken

Allium   tuberosum   staat   graag   in   goede   tuingrond   op   een   zonnige   plaats   en   niet   te   nat.   Vermeerdering   door   zaaien   en   scheuren   van   de   pollen.   Omdat   het   bovengrondse   deel   ’s winters afsterft evt. enige pollen oppotten en binnen verder opkweken. De zgn. gele Chinese bieslook is dezelfde plant, maar dan gebleekt opgekweekt.

Oogsten

Regelmatig afsnijden bevordert nieuwe groei. Chinese bieslook kan goed worden ingevroren. In de koelkast slechts kort te bewaren en  goed inpakken vanwege de geur.       Von www.aziatische-ingredienten.nl, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13286389   -   By by ayustety - http://flickr.com/photos/ayustety/1397520548/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3247095   -   By 도매지기 - http://kidbears.tistory.com/20, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54453957 

Gebruik

Het   lijkt   erg   veel   op   gewone   bieslook,   maar   het   heeft   een   zachte   knoflooksmaak,   waardoor   het   kan   dienen   als   vervanger   van   knoflook.   Gebruik   de   jonge   dunne   stengels,   dikkere stengels   hebben   de   neiging   taai   te   worden.   Het   wordt   met   name   gebruikt   in   de Aziatische   keuken   waar   ook   de   bloemen   in   gerechten   worden   gegeten.   In   tegenstelling   tot   gewone bieslook, kan Chinese bieslook wel worden meegekookt of gestoofd: gesneden in stukken van ca. 5 cm. in salades, ragouts, sauzen, dressings of in roerbakgerechten; ongeopende bloem door een bakbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met een saus; bloem: als garnering.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium tuberosum (Chinese Bieslook)

Algemeen

Chinese    bieslook    (chin    suàn)    is    een    winterharde    plant    uit    de lookfamilie   (Alliaceae)   en   heeft   grof,   plat   blad.   Het   is   te   herkennen aan   de   groene   strepen   op   de   stervormige   bloemen.   De   stervormige bloemen   zijn   bij   elkaar   geclusterd   tot   een   fraai   wit   bloemscherm. Allium   tuberosum   bloeit   in   de   periode      mei   -   augustus   en   wordt ca. 40-50 cm. hoog.              Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz- koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8404   -   Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz- koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8403   -   Von Taraxacumseeds - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22984074 

Opkweken

Allium   tuberosum   staat   graag   in   goede   tuingrond   op   een   zonnige plaats   en   niet   te   nat.   Vermeerdering   door   zaaien   en   scheuren   van de   pollen.   Omdat   het   bovengrondse   deel   ’s   winters   afsterft   evt. enige   pollen   oppotten   en   binnen   verder   opkweken.   De   zgn.   gele Chinese      bieslook      is      dezelfde      plant,      maar      dan      gebleekt opgekweekt.

Oogsten

Regelmatig    afsnijden    bevordert    nieuwe    groei.    Chinese    bieslook kan    goed    worden    ingevroren.    In    de    koelkast    slechts    kort    te bewaren en  goed inpakken vanwege de geur.       Von www.aziatische-ingredienten.nl, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13286389   -   By by ayustety - http://flickr.com/photos/ayustety/1397520548/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3247095   -   By 도매지기 - http://kidbears.tistory.com/20, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54453957 

Gebruik

Het   lijkt   erg   veel   op   gewone   bieslook,   maar   het   heeft   een   zachte knoflooksmaak,    waardoor    het    kan    dienen    als    vervanger    van knoflook.    Gebruik    de    jonge    dunne    stengels,    dikkere    stengels hebben   de   neiging   taai   te   worden.   Het   wordt   met   name   gebruikt in    de    Aziatische    keuken    waar    ook    de    bloemen    in    gerechten worden   gegeten.   In   tegenstelling   tot   gewone   bieslook,   kan   Chinese bieslook wel worden meegekookt of gestoofd: gesneden    in    stukken    van    ca.    5    cm.    in    salades,    ragouts, sauzen, dressings of in roerbakgerechten; ongeopende   bloem   door   een   bakbeslag   gehaald,   gefrituurd en geserveerd met een saus; bloem: als garnering.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk