© Pari-daeza
Kruiden: Allium tuberosum (Chinese Bieslook)
Algemeen
Chinese
bieslook
(chin
suàn)
is
een
winterharde
plant
uit
de
lookfamilie
(Alliaceae)
en
heeft
grof,
plat
blad.
Het
is
te
herkennen
aan
de
groene
strepen
op
de
stervormige
bloemen.
De stervormige bloemen zijn bij elkaar geclusterd tot een fraai wit bloemscherm. Allium tuberosum bloeit in de periode mei - augustus en wordt ca. 40-50 cm. hoog.
Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8404 - Von Kurt
Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8403 - Von
Taraxacumseeds - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22984074
Opkweken
Allium
tuberosum
staat
graag
in
goede
tuingrond
op
een
zonnige
plaats
en
niet
te
nat.
Vermeerdering
door
zaaien
en
scheuren
van
de
pollen.
Omdat
het
bovengrondse
deel
’s
winters afsterft evt. enige pollen oppotten en binnen verder opkweken. De zgn. gele Chinese bieslook is dezelfde plant, maar dan gebleekt opgekweekt.
Oogsten
Regelmatig afsnijden bevordert nieuwe groei. Chinese bieslook kan goed worden ingevroren. In de koelkast slechts kort te bewaren en goed inpakken vanwege de geur.
Von www.aziatische-ingredienten.nl, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13286389 - By by ayustety -
http://flickr.com/photos/ayustety/1397520548/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3247095 - By 도매지기 - http://kidbears.tistory.com/20, CC BY 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54453957
Gebruik
Het
lijkt
erg
veel
op
gewone
bieslook,
maar
het
heeft
een
zachte
knoflooksmaak,
waardoor
het
kan
dienen
als
vervanger
van
knoflook.
Gebruik
de
jonge
dunne
stengels,
dikkere
stengels
hebben
de
neiging
taai
te
worden.
Het
wordt
met
name
gebruikt
in
de
Aziatische
keuken
waar
ook
de
bloemen
in
gerechten
worden
gegeten.
In
tegenstelling
tot
gewone
bieslook, kan Chinese bieslook wel worden meegekookt of gestoofd:
•
gesneden in stukken van ca. 5 cm. in salades, ragouts, sauzen, dressings of in roerbakgerechten;
•
ongeopende bloem door een bakbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met een saus;
•
bloem: als garnering.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof