© Pari-daeza

Kruiden: Allium tuberosum (Chinese Bieslook)

Algemeen

Chinese bieslook (chin suàn) is een winterharde plant uit de lookfamilie (Alliaceae) en heeft grof, plat blad. Het is te herkennen aan de groene strepen op de stervormige bloemen. De stervormige bloemen zijn bij elkaar geclusterd tot een fraai wit bloemscherm. Allium tuberosum bloeit in de periode mei - augustus en wordt ca. 40-50 cm. hoog. Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8404 - Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8403 - Von Taraxacumseeds - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22984074

Opkweken

Allium tuberosum staat graag in goede tuingrond op een zonnige plaats en niet te nat. Vermeerdering door zaaien en scheuren van de pollen. Omdat het bovengrondse deel ’s winters afsterft evt. enige pollen oppotten en binnen verder opkweken. De zgn. gele Chinese bieslook is dezelfde plant, maar dan gebleekt opgekweekt.

Oogsten

Regelmatig afsnijden bevordert nieuwe groei. Chinese bieslook kan goed worden ingevroren. In de koelkast slechts kort te bewaren en goed inpakken vanwege de geur. Von www.aziatische-ingredienten.nl, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13286389 - By by ayustety - http://flickr.com/photos/ayustety/1397520548/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3247095 - By 도매지기 - http://kidbears.tistory.com/20, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54453957

Gebruik

Het lijkt erg veel op gewone bieslook, maar het heeft een zachte knoflooksmaak, waardoor het kan dienen als vervanger van knoflook. Gebruik de jonge dunne stengels, dikkere stengels hebben de neiging taai te worden. Het wordt met name gebruikt in de Aziatische keuken waar ook de bloemen in gerechten worden gegeten. In tegenstelling tot gewone bieslook, kan Chinese bieslook wel worden meegekookt of gestoofd: gesneden in stukken van ca. 5 cm. in salades, ragouts, sauzen, dressings of in roerbakgerechten; ongeopende bloem door een bakbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met een saus; bloem: als garnering.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Allium tuberosum (Chinese Bieslook)

Algemeen

Chinese bieslook (chin suàn) is een winterharde plant uit de lookfamilie (Alliaceae) en heeft grof, plat blad. Het is te herkennen aan de groene strepen op de stervormige bloemen. De stervormige bloemen zijn bij elkaar geclusterd tot een fraai wit bloemscherm. Allium tuberosum bloeit in de periode mei - augustus en wordt ca. 40-50 cm. hoog. Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz- koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8404 - Von Kurt Stüber [1] - caliban.mpiz- koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8403 - Von Taraxacumseeds - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22984074

Opkweken

Allium tuberosum staat graag in goede tuingrond op een zonnige plaats en niet te nat. Vermeerdering door zaaien en scheuren van de pollen. Omdat het bovengrondse deel ’s winters afsterft evt. enige pollen oppotten en binnen verder opkweken. De zgn. gele Chinese bieslook is dezelfde plant, maar dan gebleekt opgekweekt.

Oogsten

Regelmatig afsnijden bevordert nieuwe groei. Chinese bieslook kan goed worden ingevroren. In de koelkast slechts kort te bewaren en goed inpakken vanwege de geur. Von www.aziatische-ingredienten.nl, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13286389 - By by ayustety - http://flickr.com/photos/ayustety/1397520548/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3247095 - By 도매지기 - http://kidbears.tistory.com/20, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54453957

Gebruik

Het lijkt erg veel op gewone bieslook, maar het heeft een zachte knoflooksmaak, waardoor het kan dienen als vervanger van knoflook. Gebruik de jonge dunne stengels, dikkere stengels hebben de neiging taai te worden. Het wordt met name gebruikt in de Aziatische keuken waar ook de bloemen in gerechten worden gegeten. In tegenstelling tot gewone bieslook, kan Chinese bieslook wel worden meegekookt of gestoofd: gesneden in stukken van ca. 5 cm. in salades, ragouts, sauzen, dressings of in roerbakgerechten; ongeopende bloem door een bakbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met een saus; bloem: als garnering.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk