© Pari-daeza

Kruiden: Piper nigrum (Peper)

Algemeen

Piper nigrum is een klimplant die bloeit met witte bloemaren, gevolgd door groene tot donkerrode vruchten. Groeien in trosjes. Eén stengel kan 20 30 bloemaren dragen en tot 4 m. lang worden. Door David Monniaux - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=295618 - By A.D.Balasubramaniyan - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18073110 - By K Hari Krishnan - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24927667

Opkweken

Peper verlangt een vruchtbare, vochtige maar doorlatende bodem in de schaduw. De plant moet bij ons in een pot worden gekweekt. Vermeerderen door afleggen.

Oogsten

Oogsten zodra de eerste bessen rood beginnen te worden . Niet wachten tot ze rijp zijn omdat ze dan veel van hun kracht verliezen. Door Rainer Zenz uit de.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1488509 - By smial - Έργο αυτού που το ανεβάζει, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3421995 - By Itineranttrader - Έργο αυτού που το ανεβάζει, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029658

Gebruik

Peper past in bijna alle gerechten. Zwarte, groene en witte peper zijn allemaal afkomstig van de bessen van Piper nigrum, de "gewone" peper. Witte peper is een peperkorrel zonder buitenvliesje. Deze smaakt wat scherper dan zwarte peper. Bij zwarte peperkorrels zit er nog een vliesje om heen. Groene ingemaakte korrels gebruik je vooral voor het maken van sauzen, maar ook wel door gerechten. De korrels kun je in het geheel in stoofpotten of marinades gebruiken. Verder kun je de hele korrels malen in een pepermolen. Soorten pepers: Piper nigrum: heeft staand, parallelnervig blad, groene vruchten drogen tot zwarte peperkorrels. Witte peper ontstaat uit geweekte, ontvelde, rode bessen; Piper cubeba is staartpeper, heeft naar piment smakende vruchten, lange vruchtstelen; Piper longum: lange peper heeft dicht bezette vruchtaren, langwerpige vrucht; Piper sarmentosum: overblijvende plant, ovaal blad met glanzende bovenzijde. By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10870705 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16387989 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=182313 - By ​Thai Wikipedia user Loma, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4750103 Piper cubeba, staartpeper, smaakt naar piment. Dit wordt gebruikt in Aziatische gerechten, bijvoorbeeld in de Indonesische keuken in rijstgerechten en curries. Wel met mate gebruiken, anders wordt het gerecht snel bitter. Men oogst de vruchten van Piper longum, lange peper, wanneer ze groen zijn en droogt ze. Deze peper smaakt zoeter dan zwarte peper en wordt in Aziatische gerechten gebruikt. Piper sarmentosum wordt ook wel wilde betelplant genoemd. Het blad wordt vers of geblancheerd gegeten. Zo eet men het bijvoorbeeld in Laos in salades. De Chinese peper is afkomstig van een heel andere plantensoort: Zanthoxylum simulans (Kiespijnboom) By Kenraiz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18494072 De kiespijnboom is een winterharde struik die kleine rode besjes produceert en ca. 2 meter hoog wordt. De besjes worden geroosterd en vervolgens gekraakt en de zaden weggegooid. De omhulsels worden in Aziatische gerechten gebruikt en hebben een bijzondere, pittige, enigszins “verdovende”, citroenachtige smaak. De zaadomhulsels worden pas aan het einde aan een gerecht toegevoegd.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Piper nigrum (Peper)

Algemeen

Piper nigrum is een klimplant die bloeit met witte bloemaren, gevolgd door groene tot donkerrode vruchten. Groeien in trosjes. Eén stengel kan 20 – 30 bloemaren dragen en tot 4 m. lang worden. Door David Monniaux - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=295618 - By A.D.Balasubramaniyan - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18073110 - By K Hari Krishnan - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24927667

Opkweken

Peper verlangt een vruchtbare, vochtige maar doorlatende bodem in de schaduw. De plant moet bij ons in een pot worden gekweekt. Vermeerderen door afleggen.

Oogsten

Oogsten zodra de eerste bessen rood beginnen te worden . Niet wachten tot ze rijp zijn omdat ze dan veel van hun kracht verliezen. Door Rainer Zenz uit de.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1488509 - By smial - Έργο αυτού που το ανεβάζει, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3421995 - By Itineranttrader - Έργο αυτού που το ανεβάζει, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029658

Gebruik

Peper past in bijna alle gerechten. Zwarte, groene en witte peper zijn allemaal afkomstig van de bessen van Piper nigrum, de "gewone" peper. Witte peper is een peperkorrel zonder buitenvliesje. Deze smaakt wat scherper dan zwarte peper. Bij zwarte peperkorrels zit er nog een vliesje om heen. Groene ingemaakte korrels gebruik je vooral voor het maken van sauzen, maar ook wel door gerechten. De korrels kun je in het geheel in stoofpotten of marinades gebruiken. Verder kun je de hele korrels malen in een pepermolen. Soorten pepers: Piper nigrum: heeft staand, parallelnervig blad, groene vruchten drogen tot zwarte peperkorrels. Witte peper ontstaat uit geweekte, ontvelde, rode bessen; Piper cubeba is staartpeper, heeft naar piment smakende vruchten, lange vruchtstelen; Piper longum: lange peper heeft dicht bezette vruchtaren, langwerpige vrucht; Piper sarmentosum: overblijvende plant, ovaal blad met glanzende bovenzijde. By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10870705 - By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16387989 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=182313 - By ​Thai Wikipedia user Loma, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4750103 Piper cubeba, staartpeper, smaakt naar piment. Dit wordt gebruikt in Aziatische gerechten, bijvoorbeeld in de Indonesische keuken in rijstgerechten en curries. Wel met mate gebruiken, anders wordt het gerecht snel bitter. Men oogst de vruchten van Piper longum, lange peper, wanneer ze groen zijn en droogt ze. Deze peper smaakt zoeter dan zwarte peper en wordt in Aziatische gerechten gebruikt. Piper sarmentosum wordt ook wel wilde betelplant genoemd. Het blad wordt vers of geblancheerd gegeten. Zo eet men het bijvoorbeeld in Laos in salades. De Chinese peper is afkomstig van een heel andere plantensoort: Zanthoxylum simulans (Kiespijnboom) By Kenraiz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18494072 De kiespijnboom is een winterharde struik die kleine rode besjes produceert en ca. 2 meter hoog wordt. De besjes worden geroosterd en vervolgens gekraakt en de zaden weggegooid. De omhulsels worden in Aziatische gerechten gebruikt en hebben een bijzondere, pittige, enigszins “verdovende”, citroenachtige smaak. De zaadomhulsels worden pas aan het einde aan een gerecht toegevoegd.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk