© Pari-daeza

Kruiden: Piper nigrum (Peper)

Algemeen

Piper   nigrum   is   een   klimplant   die   bloeit   met      witte   bloemaren,   gevolgd   door   groene   tot   donkerrode   vruchten.   Groeien   in   trosjes.   Eén   stengel   kan   20   –   30   bloemaren   dragen   en   tot 4 m. lang worden.       Door David Monniaux - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=295618    -   By A.D.Balasubramaniyan - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18073110   -   By K Hari Krishnan - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24927667 

Opkweken

Peper verlangt een vruchtbare, vochtige maar doorlatende bodem in de schaduw. De plant moet bij ons in een pot worden gekweekt. Vermeerderen door afleggen.

Oogsten

Oogsten zodra de eerste bessen rood beginnen te worden . Niet wachten tot ze rijp zijn omdat ze dan veel van hun kracht verliezen.       Door Rainer Zenz uit de.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1488509   -   By smial - Έργο αυτού που το ανεβάζει, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3421995   -   By Itineranttrader - Έργο αυτού που το ανεβάζει, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029658 

Gebruik

Peper   past   in   bijna   alle   gerechten.   Zwarte,   groene   en   witte   peper   zijn   allemaal   afkomstig   van   de   bessen   van   Piper   nigrum,   de   "gewone"   peper.   Witte   peper   is   een   peperkorrel zonder   buitenvliesje.   Deze   smaakt   wat   scherper   dan   zwarte   peper.   Bij   zwarte   peperkorrels   zit   er   nog   een   vliesje   om   heen.   Groene   ingemaakte   korrels   gebruik   je   vooral   voor   het maken van sauzen, maar ook wel door gerechten. De korrels kun je in het geheel in stoofpotten of marinades gebruiken. Verder kun je de hele korrels malen in een pepermolen. Soorten pepers: Piper nigrum: heeft staand, parallelnervig blad, groene vruchten drogen tot zwarte peperkorrels. Witte peper ontstaat uit geweekte, ontvelde, rode bessen; Piper cubeba is staartpeper, heeft naar piment smakende vruchten, lange vruchtstelen; Piper longum: lange peper heeft dicht bezette vruchtaren, langwerpige vrucht; Piper sarmentosum: overblijvende plant, ovaal blad met glanzende bovenzijde.          By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10870705   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16387989   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=182313   -   By ​Thai Wikipedia user Loma, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4750103  Piper   cubeba,   staartpeper,   smaakt   naar   piment.   Dit   wordt   gebruikt   in   Aziatische   gerechten,   bijvoorbeeld   in   de   Indonesische   keuken   in   rijstgerechten   en   curries.   Wel   met   mate gebruiken, anders wordt het gerecht snel bitter. Men   oogst   de   vruchten   van   Piper   longum,   lange   peper,   wanneer   ze   groen   zijn   en   droogt   ze.   Deze   peper   smaakt   zoeter   dan   zwarte   peper   en   wordt   in   Aziatische   gerechten gebruikt. Piper sarmentosum wordt ook wel wilde betelplant genoemd. Het blad wordt vers of geblancheerd gegeten. Zo eet men het bijvoorbeeld in Laos in salades. De Chinese peper is afkomstig van een heel andere plantensoort: Zanthoxylum simulans (Kiespijnboom) By Kenraiz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18494072  De   kiespijnboom   is   een   winterharde   struik   die   kleine   rode   besjes   produceert   en   ca.   2   meter   hoog   wordt.   De   besjes   worden   geroosterd   en   vervolgens   gekraakt   en   de   zaden weggegooid.   De   omhulsels   worden   in Aziatische   gerechten   gebruikt   en   hebben   een   bijzondere,   pittige,   enigszins   “verdovende”,   citroenachtige   smaak.   De   zaadomhulsels   worden pas aan het einde aan een gerecht toegevoegd.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Piper nigrum (Peper)

Algemeen

Piper   nigrum   is   een   klimplant   die   bloeit   met      witte   bloemaren, gevolgd   door   groene   tot   donkerrode   vruchten.   Groeien   in   trosjes. Eén stengel kan 20 – 30 bloemaren dragen en tot 4 m. lang worden.       Door David Monniaux - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=295618    -   By A.D.Balasubramaniyan - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18073110   -   By K Hari Krishnan - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24927667 

Opkweken

Peper   verlangt   een   vruchtbare,   vochtige   maar   doorlatende   bodem in   de   schaduw.   De   plant   moet   bij   ons   in   een   pot   worden   gekweekt. Vermeerderen door afleggen.

Oogsten

Oogsten   zodra   de   eerste   bessen   rood   beginnen   te   worden   .   Niet wachten    tot    ze    rijp    zijn    omdat    ze    dan    veel    van    hun    kracht verliezen.       Door Rainer Zenz uit de.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1488509   -   By smial - Έργο αυτού που το ανεβάζει, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3421995   -   By Itineranttrader - Έργο αυτού που το ανεβάζει, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6029658 

Gebruik

Peper   past   in   bijna   alle   gerechten.   Zwarte,   groene   en   witte   peper zijn    allemaal    afkomstig    van    de    bessen    van    Piper    nigrum,    de "gewone"      peper.      Witte      peper      is      een      peperkorrel      zonder buitenvliesje.    Deze    smaakt    wat    scherper    dan    zwarte    peper.    Bij zwarte    peperkorrels    zit    er    nog    een    vliesje    om    heen.    Groene ingemaakte   korrels   gebruik   je   vooral   voor   het   maken   van   sauzen, maar   ook   wel   door   gerechten.   De   korrels   kun   je   in   het   geheel   in stoofpotten   of   marinades   gebruiken.   Verder   kun   je   de   hele   korrels malen in een pepermolen. Soorten pepers: Piper    nigrum:    heeft    staand,    parallelnervig    blad,    groene vruchten   drogen   tot   zwarte   peperkorrels.   Witte   peper   ontstaat   uit geweekte, ontvelde, rode bessen; Piper    cubeba    is    staartpeper,    heeft    naar    piment    smakende vruchten, lange vruchtstelen; Piper   longum:   lange   peper   heeft   dicht   bezette   vruchtaren, langwerpige vrucht; Piper    sarmentosum:    overblijvende    plant,    ovaal    blad    met glanzende bovenzijde.          By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10870705   -   By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16387989   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=182313   -   By ​Thai Wikipedia user Loma, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4750103  Piper   cubeba,   staartpeper,   smaakt   naar   piment.   Dit   wordt   gebruikt in Aziatische   gerechten,   bijvoorbeeld   in   de   Indonesische   keuken   in rijstgerechten   en   curries.   Wel   met   mate   gebruiken,   anders   wordt het gerecht snel bitter. Men   oogst   de   vruchten   van   Piper   longum,   lange   peper,   wanneer ze   groen   zijn   en   droogt   ze.   Deze   peper   smaakt   zoeter   dan   zwarte peper en wordt in Aziatische gerechten gebruikt. Piper   sarmentosum   wordt   ook   wel   wilde   betelplant   genoemd.   Het blad    wordt    vers    of    geblancheerd    gegeten.    Zo    eet    men    het bijvoorbeeld in Laos in salades. De   Chinese   peper   is   afkomstig   van   een   heel   andere   plantensoort: Zanthoxylum simulans (Kiespijnboom) By Kenraiz - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18494072  De   kiespijnboom   is   een   winterharde   struik   die   kleine   rode   besjes produceert     en     ca.     2     meter     hoog     wordt.     De     besjes     worden geroosterd   en   vervolgens   gekraakt   en   de   zaden   weggegooid.   De omhulsels   worden   in Aziatische   gerechten   gebruikt   en   hebben   een bijzondere,   pittige,   enigszins   “verdovende”,   citroenachtige   smaak. De    zaadomhulsels    worden    pas    aan    het    einde    aan    een    gerecht toegevoegd.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk