© Pari-daeza

Kruiden: Coriandrium sativum (Koriander)

Algemeen

Koriander is een éénjarige plant met grof blad aan de onderkant en heel fijn blad aan de bovenkant. De plant bloeit in juni met schermen witte bloemen en wordt ca. 60 cm. hoog. Het zaad van de korianderplant wordt ook wel ketoembar genoemd. Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45741491 - Door Judgefloro - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38177351 -

Opkweken

Zaaien in een vruchtbare, goed doorlatende grond. Kan niet tegen droogte. Wanneer je een paar planten in het zaad laat schieten en staan komen het volgende jaar weer planten op. Kan meerdere keren worden gezaaid en ook in potten worden opgekweekt.

Oogsten

Het blad wordt geoogst wanneer de plant nog jong is, het grove blad ongeveer 7 – 8 weken na het zaaien. De zaden worden geoogst wanneer de plant begint te verdorren. Door Thamizhpparithi Maari - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39590695 - CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=317210

Gebruik

Het blad smaakt fris, overheersend en de zaden mild. De zaden hebben een zoete geur. Korianderblad en en koriander zaden worden veel gebruikt in de Aziatische keuken het blad wordt ook veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. Korianderzaden. Korianderzaad, ketoembar kun je het beste licht roosteren in een droge koekenpan en daarna te kneuzen om de smaak tot zijn recht te laten komen. Het blad wordt vers gebruikt of met olijfolie tot pesto verwerkt. Het blad pas aan hei einde van het kookproces toevoegen Gebruik koriander: blad in salsa’s, soepen, sauzen, salades, als garnering; zaad, gemalen, in soepen, sauzen en marinades; zowel in zoete als pikante gerechten, in rijsttafelgerechten; in marinades en stoofgerechten toegevoegd, maar ook in likeur, ratatouille en curry; stengel in soep en bij bonen; wortel in curry.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Coriandrium sativum (Koriander)

Algemeen

Koriander is een éénjarige plant met grof blad aan de onderkant en heel fijn blad aan de bovenkant. De plant bloeit in juni met schermen witte bloemen en wordt ca. 60 cm. hoog. Het zaad van de korianderplant wordt ook wel ketoembar genoemd. Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45741491 - Door Judgefloro - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38177351 -

Opkweken

Zaaien in een vruchtbare, goed doorlatende grond. Kan niet tegen droogte. Wanneer je een paar planten in het zaad laat schieten en staan komen het volgende jaar weer planten op. Kan meerdere keren worden gezaaid en ook in potten worden opgekweekt.

Oogsten

Het blad wordt geoogst wanneer de plant nog jong is, het grove blad ongeveer 7 8 weken na het zaaien. De zaden worden geoogst wanneer de plant begint te verdorren. Door Thamizhpparithi Maari - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39590695 - CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=317210

Gebruik

Het blad smaakt fris, overheersend en de zaden mild. De zaden hebben een zoete geur. Korianderblad en en koriander zaden worden veel gebruikt in de Aziatische keuken het blad wordt ook veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. Korianderzaden. Korianderzaad, ketoembar kun je het beste licht roosteren in een droge koekenpan en daarna te kneuzen om de smaak tot zijn recht te laten komen. Het blad wordt vers gebruikt of met olijfolie tot pesto verwerkt. Het blad pas aan hei einde van het kookproces toevoegen Gebruik koriander: blad in salsa’s, soepen, sauzen, salades, als garnering; zaad, gemalen, in soepen, sauzen en marinades; zowel in zoete als pikante gerechten, in rijsttafelgerechten; in marinades en stoofgerechten toegevoegd, maar ook in likeur, ratatouille en curry; stengel in soep en bij bonen; wortel in curry.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk