© Pari-daeza

Kruiden: Coriandrium sativum (Koriander)

Algemeen

Koriander   is   een   éénjarige   plant   met   grof   blad   aan   de   onderkant   en   heel   fijn   blad   aan   de   bovenkant.   De   plant   bloeit   in   juni   met   schermen   witte   bloemen   en   wordt   ca.   60   cm.   hoog.     Het zaad van de korianderplant wordt ook wel ketoembar genoemd.            Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45741491   -     Door Judgefloro - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38177351   -   

Opkweken

Zaaien   in   een   vruchtbare,   goed   doorlatende   grond.   Kan   niet   tegen   droogte.   Wanneer   je   een   paar   planten   in   het   zaad   laat   schieten   en   staan   komen      het   volgende   jaar   weer   planten op. Kan  meerdere keren worden gezaaid en ook in potten worden opgekweekt.

Oogsten

Het blad wordt geoogst wanneer de plant nog jong is, het grove blad ongeveer 7 – 8 weken na het zaaien. De zaden worden geoogst wanneer de plant begint te verdorren.    Door Thamizhpparithi Maari - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39590695   -   CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=317210 

Gebruik

Het   blad   smaakt   fris,   overheersend   en   de   zaden   mild.   De   zaden   hebben   een   zoete   geur.      Korianderblad   en   en      koriander   zaden   worden   veel   gebruikt   in   de Aziatische   keuken   het blad   wordt   ook   veel   gebruikt   in   de      Mexicaanse   keuken.   Korianderzaden.   Korianderzaad,   ketoembar   kun   je   het   beste   licht   roosteren   in   een   droge   koekenpan   en   daarna   te kneuzen om de smaak tot zijn recht te laten komen. Het blad wordt vers gebruikt of met olijfolie tot pesto verwerkt. Het blad pas aan hei einde van het kookproces toevoegen Gebruik  koriander: blad in salsa’s, soepen,  sauzen, salades, als garnering; zaad,  gemalen, in soepen, sauzen en marinades; zowel in zoete als pikante gerechten, in rijsttafelgerechten; in marinades en stoofgerechten toegevoegd, maar ook in likeur, ratatouille en curry; stengel  in soep en bij bonen; wortel in curry.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Coriandrium sativum (Koriander)

Algemeen

Koriander   is   een   éénjarige   plant   met   grof   blad   aan   de   onderkant en   heel   fijn   blad   aan   de   bovenkant.   De   plant   bloeit   in   juni   met schermen   witte   bloemen   en   wordt   ca.   60   cm.   hoog.      Het   zaad   van de korianderplant wordt ook wel ketoembar genoemd.            Door Stefan.lefnaer - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45741491   -     Door Judgefloro - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38177351   -   

Opkweken

Zaaien   in   een   vruchtbare,   goed   doorlatende   grond.   Kan   niet   tegen droogte.   Wanneer   je   een   paar   planten   in   het   zaad   laat   schieten   en staan   komen      het   volgende   jaar   weer   planten   op.   Kan      meerdere keren worden gezaaid en ook in potten worden opgekweekt.

Oogsten

Het   blad   wordt   geoogst   wanneer   de   plant   nog   jong   is,   het   grove blad    ongeveer    7    –    8    weken    na    het    zaaien.    De    zaden    worden geoogst wanneer de plant begint te verdorren.    Door Thamizhpparithi Maari - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39590695   -   CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=317210 

Gebruik

Het   blad   smaakt   fris,   overheersend   en   de   zaden   mild.   De   zaden hebben   een   zoete   geur.      Korianderblad   en   en      koriander   zaden worden   veel   gebruikt   in   de   Aziatische   keuken   het   blad   wordt   ook veel     gebruikt     in     de          Mexicaanse     keuken.     Korianderzaden. Korianderzaad,   ketoembar   kun   je   het   beste   licht   roosteren   in   een droge   koekenpan   en   daarna   te   kneuzen   om   de   smaak   tot   zijn   recht te   laten   komen.   Het   blad   wordt   vers   gebruikt   of   met   olijfolie   tot pesto   verwerkt.   Het   blad   pas   aan   hei   einde   van   het   kookproces toevoegen Gebruik  koriander: blad in salsa’s, soepen,  sauzen, salades, als garnering; zaad,      gemalen,   in   soepen,   sauzen   en   marinades;   zowel   in zoete als pikante gerechten, in rijsttafelgerechten; in    marinades    en    stoofgerechten    toegevoegd,    maar    ook    in likeur, ratatouille en curry; stengel  in soep en bij bonen; wortel in curry.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk