© Pari-daeza

Kruiden: Lavendula (Lavendel)

Algemeen

Deze   aromatische,   groenblijvende   winterharde   halfheester(s)   hebben   klein,   lijnvormig   blad   en   aren   met   geurende,   meestal   paarse   of   blauwe   tweelippige   bloempjes.   Er   zijn   28 lavendel soorten.            By Ziegler175 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31571156   -     By Papypierre1 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24522173   -   By Craig Franklin - Own work, CC BY-SA 3.0 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21109910   -   By Maja Dumat from Deutschland (Germany) - Biene am Lavendel, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47293788 

Opkweken

De   groeiplaats   voor   Lavendel   is   een   zonnige   en   open      plaats   in   een   goed   gedraineerde,   zanderig   bodem.   Lavendel   kan   vermeerderd   worden   door   zaaien   in   mei   en   stekken      in   mei en augustus. Snoeien na de bloei.

Oogsten

Blaadjes worden vers gebruikt, takjes ook wel gedroogd.          By Lexipexi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4614156   -   By Jebulon - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11233651   -   By THOR - Macrobiotic Food, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40606357   -   By Mark Kobayashi-Hillary from London, United Kingdom - Lavender Distillery, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7466003 

Gebruik

Lavendel geurt liefelijk en smaakt een beetje bitter. De verse, jonge blaadjes of de gedroogde takjes zijn te gebruiken: blad: bij vis, schapenvlees, stamppot, kruidensaus, vissoep, salades bloem in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten,  ook gesuikerd  ter decoratie; bij wortelen, tomaten; in  lavendelthee en lavendelstroop, deze stroop wordt onder andere in gebak en pralines verwerkt.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Lavendula (Lavendel)

Algemeen

Deze     aromatische,     groenblijvende     winterharde     halfheester(s) hebben    klein,    lijnvormig    blad    en    aren    met    geurende,    meestal paarse    of    blauwe    tweelippige    bloempjes.    Er    zijn    28    lavendel soorten.            By Ziegler175 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31571156   -     By Papypierre1 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24522173   -   By Craig Franklin - Own work, CC BY-SA 3.0 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21109910   -   By Maja Dumat from Deutschland (Germany) - Biene am Lavendel, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47293788 

Opkweken

De   groeiplaats   voor   Lavendel   is   een   zonnige   en   open      plaats   in   een goed   gedraineerde,   zanderig   bodem.   Lavendel   kan   vermeerderd worden    door    zaaien    in    mei    en    stekken        in    mei    en    augustus. Snoeien na de bloei.

Oogsten

Blaadjes worden vers gebruikt, takjes ook wel gedroogd.          By Lexipexi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4614156   -   By Jebulon - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11233651   -   By THOR - Macrobiotic Food, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40606357   -   By Mark Kobayashi-Hillary from London, United Kingdom - Lavender Distillery, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7466003 

Gebruik

Lavendel   geurt   liefelijk   en   smaakt   een   beetje   bitter.   De   verse,   jonge blaadjes of de gedroogde takjes zijn te gebruiken: blad:   bij   vis,   schapenvlees,   stamppot,   kruidensaus,   vissoep, salades bloem     in     jam,     azijn,     snoepjes,     room     en     Provençaalse stoofpotten,  ook gesuikerd  ter decoratie; bij wortelen, tomaten; in      lavendelthee   en   lavendelstroop,   deze   stroop   wordt   onder andere in gebak en pralines verwerkt.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk