© Pari-daeza

Kruiden: Citrus

Algemeen

Citrus   kent   vele   soorten.   Allemaal   niet-winterharde   bomen   en   struiken:   citroen,   limoen,   sinaasappel,      bittersinaasappel,   mandarijn,   kumquat,   djeroek   poeroet   etc.   die   tot   7   meter hoog worden. De meeste citrussoorten  hebben tegelijkertijd geurende bloemen, onrijpe en aromatische, rijpe vruchten.          By Paucabot - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4080977   -   By Ellen Levy Finch (Elf) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39146 

Opkweken

Bij   ons   opkweken   als   kuipplant.   ’s   Winters   binnen   in   een   koele   (5   –   10   o    C.)   lichte   ruimte,      zeer   spaarzaam   gieten.   Van   eind      mei   tot   begin   oktober   buiten.   Vermeerdering   door stekken en enten . Gezaaide exemplaren dragen laat en slecht.  Voor meer informatie over citrussoorten zie hier . U vindt daar links naar artikelen over alle soorten.

Oogsten

Blad oogsten wanneer benodigd, vruchten zodra ze beginnen te verkleuren (limoen wordt groen gebruikt). Schillen kunnen worden ingevroren.          By Yosri at ms.wikipedia - Karya sendiriTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15131417   -   By Scott Bauer, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42762   -   Door USDA photo by Scott Bauer. Image Number K7237-8. - http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/k7237- 8.htm, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41503   -   Door Ralf Roletschek - Eigen werk, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52691244 

Gebruik

Citroen en sinaasappel zijn bekend, limoen is iets minder zuur dan citroen en bittersinaasappel is uiteraard enigszins bitter. Gebruik citrus: blad in Indonesische gerechten; vrucht in schijfjes  als garnering bij vis, in dranken, in gebak; vrucht (sap) in sauzen, dranken; vrucht (schil) geraspt bij vis, varkensvlees, kip(filet) en salades, in cake en gebak; vrucht (schil) in marmelade; gekonfijt. Zie ook het fruit-artikel over Citrus.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Citrus

Algemeen

Citrus    kent    vele    soorten.    Allemaal    niet-winterharde    bomen    en struiken:      citroen,      limoen,      sinaasappel,            bittersinaasappel, mandarijn,   kumquat,   djeroek   poeroet   etc.   die   tot   7   meter   hoog worden.   De   meeste   citrussoorten      hebben   tegelijkertijd   geurende bloemen, onrijpe en aromatische, rijpe vruchten.          By Paucabot - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4080977   -   By Ellen Levy Finch (Elf) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39146 

Opkweken

Bij   ons   opkweken   als   kuipplant.   ’s   Winters   binnen   in   een   koele   (5   10   o    C.)   lichte   ruimte,      zeer   spaarzaam   gieten.   Van   eind      mei   tot begin    oktober    buiten.    Vermeerdering    door    stekken    en    enten    . Gezaaide   exemplaren   dragen   laat   en   slecht.      Voor   meer   informatie over   citrussoorten   zie   hier .   U   vindt   daar   links   naar   artikelen   over alle soorten.

Oogsten

Blad   oogsten   wanneer   benodigd,   vruchten   zodra   ze   beginnen   te verkleuren     (limoen     wordt     groen     gebruikt).     Schillen     kunnen worden ingevroren.          By Yosri at ms.wikipedia - Karya sendiriTransferred from ms.wikipedia, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15131417   -   By Scott Bauer, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42762   -   Door USDA photo by Scott Bauer. Image Number K7237-8. - http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/k7237-8.htm, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41503   -   Door Ralf Roletschek - Eigen werk, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52691244 

Gebruik

Citroen   en   sinaasappel   zijn   bekend,   limoen   is   iets   minder   zuur   dan citroen   en   bittersinaasappel   is   uiteraard   enigszins   bitter.   Gebruik citrus: blad in Indonesische gerechten; vrucht in schijfjes  als garnering bij vis, in dranken, in gebak; vrucht (sap) in sauzen, dranken; vrucht    (schil)    geraspt    bij    vis,    varkensvlees,    kip(filet)    en salades, in cake en gebak; vrucht (schil) in marmelade; gekonfijt. Zie ook het fruit-artikel over Citrus.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk