© Pari-daeza

Kruiden: Capsicum annuum (Paprika, Peper)

Algemeen

Capsicum annuum is een niet winterharde struik, die doorgaans als éénjarige  wordt opgekweekt. Dezelfde soort levert de (zoeten) paprika en scherpe en zachte  pepers.               By AfroBrazilian - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47571581   -   By Pasilindberg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5134733By Victor M. Vicente Selvas - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15688100   -   By Matěj Baťha - Own workThis photograph was taken with a DSLR from WMCZ's Camera grant.Čeština | Deutsch | English | Magyar | Македонски | Русский | Slovenčina | Српски / srpski | +/−, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17799502 

Opkweken

Zaaien in feb en opkweken in potten. Evt. op een beschutte plaats  buiten planten eind mei in de volle zon.

Oogsten

De   vruchten   kunnen   onrijp   (groen)   en   rijp   (rood,   geel,   paars,   zwart)   worden   geoogst.   Bij   voorkeur   vers   gebruiken   of   invriezen.   Dikwandige   pepers   kunnen   ook   worden   gedroogd (en dan gemalen) of gerookt.       By Ton Rulkens from Mozambique - Capsicum annuumUploaded by Jacopo Werther, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25016346By Nienetwiler - Own work, CC BY 2.5 ch, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14521593   -   By Badagnani - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3807124

Gebruik

De scherpte  varieert enorm (zie de heatchart ), net als de smaak, van zoet  tot bitter en allerlei bijsmaakjes van een grondsmaak tot citrusachtig. Gebruik paprika en peper: in Mexicaanse gerechten: vullen, meestoven, in salsa’s en sauzen (zie overzicht verse en gedroogde pepers); gerookt (Chipotle) in sauzen en Mexicaanse gerechten; in Indonesische gerechten; in vlees- en visgerechten en curries; in chili con carne en andere bonengerechten; als poeder in vlees- en visgerechten, eiergerechten, sauzen en groentes; in kwarkgerechten, sauzen en linzeschotels; ingemaakt in zuur; als chilisaus.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Capsicum annuum (Paprika, Peper)

Algemeen

Capsicum   annuum   is   een   niet   winterharde   struik,   die   doorgaans als   éénjarige      wordt   opgekweekt.   Dezelfde   soort   levert   de   (zoeten) paprika en scherpe en zachte  pepers.               By AfroBrazilian - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47571581   -   By Pasilindberg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5134733By Victor M. Vicente Selvas - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15688100   -   By Matěj Baťha - Own workThis photograph was taken with a DSLR from WMCZ's Camera grant.Čeština | Deutsch | English | Magyar | Македонски | Русский | Slovenčina | Српски / srpski | +/−, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17799502 

Opkweken

Zaaien   in   feb   en   opkweken   in   potten.   Evt.   op   een   beschutte   plaats     buiten planten eind mei in de volle zon.

Oogsten

De    vruchten    kunnen    onrijp    (groen)    en    rijp    (rood,    geel,    paars, zwart)   worden   geoogst.   Bij   voorkeur   vers   gebruiken   of   invriezen. Dikwandige     pepers     kunnen     ook     worden     gedroogd     (en     dan gemalen) of gerookt.       By Ton Rulkens from Mozambique - Capsicum annuumUploaded by Jacopo Werther, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25016346By Nienetwiler - Own work, CC BY 2.5 ch, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14521593   -   By Badagnani - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3807124

Gebruik

De   scherpte      varieert   enorm   (zie   de   heatchart ),   net   als   de   smaak, van   zoet      tot   bitter   en   allerlei   bijsmaakjes   van   een   grondsmaak   tot citrusachtig. Gebruik paprika en peper: in    Mexicaanse    gerechten:    vullen,    meestoven,    in    salsa’s    en sauzen (zie overzicht verse en gedroogde pepers); gerookt (Chipotle) in sauzen en Mexicaanse gerechten; in Indonesische gerechten; in vlees- en visgerechten en curries; in chili con carne en andere bonengerechten; als   poeder   in   vlees-   en   visgerechten,   eiergerechten,   sauzen en groentes; in kwarkgerechten, sauzen en linzeschotels; ingemaakt in zuur; als chilisaus.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk