© Pari-daeza

Kruiden: Capsicum annuum (Paprika, Peper)

Algemeen

Capsicum annuum is een niet winterharde struik, die doorgaans als éénjarige wordt opgekweekt. Dezelfde soort levert de (zoeten) paprika en scherpe en zachte pepers. By AfroBrazilian - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47571581 - By Pasilindberg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5134733By Victor M. Vicente Selvas - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15688100 - By Matěj Baťha - Own workThis photograph was taken with a DSLR from WMCZ's Camera grant.Čeština | Deutsch | English | Magyar | Македонски | Русский | Slovenčina | Српски / srpski | +/−, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17799502

Opkweken

Zaaien in feb en opkweken in potten. Evt. op een beschutte plaats buiten planten eind mei in de volle zon.

Oogsten

De vruchten kunnen onrijp (groen) en rijp (rood, geel, paars, zwart) worden geoogst. Bij voorkeur vers gebruiken of invriezen. Dikwandige pepers kunnen ook worden gedroogd (en dan gemalen) of gerookt. By Ton Rulkens from Mozambique - Capsicum annuumUploaded by Jacopo Werther, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25016346By Nienetwiler - Own work, CC BY 2.5 ch, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14521593 - By Badagnani - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3807124

Gebruik

De scherpte varieert enorm (zie de heatchart ), net als de smaak, van zoet tot bitter en allerlei bijsmaakjes van een grondsmaak tot citrusachtig. Gebruik paprika en peper: in Mexicaanse gerechten: vullen, meestoven, in salsa’s en sauzen (zie overzicht verse en gedroogde pepers); gerookt (Chipotle) in sauzen en Mexicaanse gerechten; in Indonesische gerechten; in vlees- en visgerechten en curries; in chili con carne en andere bonengerechten; als poeder in vlees- en visgerechten, eiergerechten, sauzen en groentes; in kwarkgerechten, sauzen en linzeschotels; ingemaakt in zuur; als chilisaus.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Capsicum annuum (Paprika, Peper)

Algemeen

Capsicum annuum is een niet winterharde struik, die doorgaans als éénjarige wordt opgekweekt. Dezelfde soort levert de (zoeten) paprika en scherpe en zachte pepers. By AfroBrazilian - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47571581 - By Pasilindberg - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5134733By Victor M. Vicente Selvas - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15688100 - By Matěj Baťha - Own workThis photograph was taken with a DSLR from WMCZ's Camera grant.Čeština | Deutsch | English | Magyar | Македонски | Русский | Slovenčina | Српски / srpski | +/−, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17799502

Opkweken

Zaaien in feb en opkweken in potten. Evt. op een beschutte plaats buiten planten eind mei in de volle zon.

Oogsten

De vruchten kunnen onrijp (groen) en rijp (rood, geel, paars, zwart) worden geoogst. Bij voorkeur vers gebruiken of invriezen. Dikwandige pepers kunnen ook worden gedroogd (en dan gemalen) of gerookt. By Ton Rulkens from Mozambique - Capsicum annuumUploaded by Jacopo Werther, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25016346By Nienetwiler - Own work, CC BY 2.5 ch, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14521593 - By Badagnani - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3807124

Gebruik

De scherpte varieert enorm (zie de heatchart ), net als de smaak, van zoet tot bitter en allerlei bijsmaakjes van een grondsmaak tot citrusachtig. Gebruik paprika en peper: in Mexicaanse gerechten: vullen, meestoven, in salsa’s en sauzen (zie overzicht verse en gedroogde pepers); gerookt (Chipotle) in sauzen en Mexicaanse gerechten; in Indonesische gerechten; in vlees- en visgerechten en curries; in chili con carne en andere bonengerechten; als poeder in vlees- en visgerechten, eiergerechten, sauzen en groentes; in kwarkgerechten, sauzen en linzeschotels; ingemaakt in zuur; als chilisaus.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk