© Pari-daeza

Kruiden: Spilanthes oleracea (Champagneblad)

Algemeen

Champagneblad      komt   oorspronkelijk   uit   de   tropische   zones   van   Brazilië,   tegenwoordig   wordt   hij   echter   vaak   gekweekt   in   Madagaskar.   De   plant   wordt   40   à   50cm   en   bloeit   met gele bloemen van juni tot oktober en is niet winterhard.    By Mikrolit' - own work, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1502929   -     By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11113780        

Opkweken

Bij ons gebruiken als éénjarige of  kuipplant. Een rijke grond met veel humus is gewenst. Warmte- en waterminnend. Zaaien vanaf april.

Oogsten

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar.    By P. S. Sena - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40357334   -   Von Foreade - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50772798   -  

Gebruik

Ze hebben een scherpe smaak en veroorzaken een vijf minuten durend gevoel dat het best benaderd wordt door een tandheelkundige verdoving. De bladeren en bloemen kunnen zowel rauw als gekookt gebruikt worden in aperitief hapjes, in salades, gekookt bij rijst.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Spilanthes oleracea

(Champagneblad)

Algemeen

Champagneblad      komt   oorspronkelijk   uit   de   tropische   zones   van Brazilië,     tegenwoordig     wordt     hij     echter     vaak     gekweekt     in Madagaskar.   De   plant   wordt   40   à   50cm   en   bloeit   met   gele   bloemen van juni tot oktober en is niet winterhard.    By Mikrolit' - own work, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1502929   -     By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11113780        

Opkweken

Bij   ons   gebruiken   als   éénjarige   of      kuipplant.   Een   rijke   grond   met veel   humus   is   gewenst.   Warmte-   en   waterminnend.   Zaaien   vanaf april.

Oogsten

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar.    By P. S. Sena - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40357334   -   Von Foreade - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50772798   -  

Gebruik

Ze   hebben   een   scherpe   smaak   en   veroorzaken   een   vijf   minuten durend      gevoel      dat      het      best      benaderd      wordt      door      een tandheelkundige verdoving. De   bladeren   en   bloemen   kunnen   zowel   rauw   als   gekookt   gebruikt worden in aperitief hapjes, in salades, gekookt bij rijst.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk