© Pari-daeza

Kruiden: Achillea millefolium (Duizendblad)

Algemeen

Duizendblad is vaste plant en heeft zijn naam te danken aan het dubbel geveerde blad, waardoor het lijkt of het uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika en heeft een typische geur. De plant bloeit van juni tot november met schermvormige trossen wit tot roze bloempjes. De plant wordt 15–50 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken. Von Benjamin Zwittnig - http://www2.arnes.si/~bzwitt/flora/achillea_millefiolium.html, CC BY 2.5 si, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41100587 - Door Ivar Leidus - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27245906 - Von André Karwath aka Aka - Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16082 - Von Krümelomat - Eigenes Werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15185165

Opkweken

Duizendblad verlangt een open, goed doorlatende arme bodem in de volle zon. De plant kan goed tegen droogte. Vermeerderen door scheuren en zaaien.

Oogsten

Als keukenkruid kunnen de jonge blaadjes gegeten worden. Deze kunnen de hele zomer worden geoogst, maar het makkelijkste voor de bloei. Indien je alles afsnijd, zal de plant gewoon weer uitlopen. Er kan dan langer jong blad geoogst worden. De smaak is iet wat bitter. Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13656539 - By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6034413

Gebruik

Duizendblad heeft een bitter-peperachtige smaak. Het zijn vooral de jonge blaadjes die op tafel komen. Je kan de blaadjes fijngehakt gebruiken in: salades en zachte kaasdips ; soepen; pannenkoekenbeslag.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Achillea millefolium (Duizendblad)

Algemeen

Duizendblad is vaste plant en heeft zijn naam te danken aan het dubbel geveerde blad, waardoor het lijkt of het uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika en heeft een typische geur. De plant bloeit van juni tot november met schermvormige trossen wit tot roze bloempjes. De plant wordt 15–50 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken. Von Benjamin Zwittnig - http://www2.arnes.si/~bzwitt/flora/achillea_millefiolium.html, CC BY 2.5 si, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41100587 - Door Ivar Leidus - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27245906 - Von André Karwath aka Aka - Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16082 - Von Krümelomat - Eigenes Werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15185165

Opkweken

Duizendblad verlangt een open, goed doorlatende arme bodem in de volle zon. De plant kan goed tegen droogte. Vermeerderen door scheuren en zaaien.

Oogsten

Als keukenkruid kunnen de jonge blaadjes gegeten worden. Deze kunnen de hele zomer worden geoogst, maar het makkelijkste voor de bloei. Indien je alles afsnijd, zal de plant gewoon weer uitlopen. Er kan dan langer jong blad geoogst worden. De smaak is iet wat bitter. Von Rillke, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13656539 - By Itineranttrader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6034413

Gebruik

Duizendblad heeft een bitter-peperachtige smaak. Het zijn vooral de jonge blaadjes die op tafel komen. Je kan de blaadjes fijngehakt gebruiken in: salades en zachte kaasdips ; soepen; pannenkoekenbeslag.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk