© Pari-daeza

Kruiden: Ocimum basilicum (Basilicum)

Algemeen

Basilicum is een éénjarig of kort levend  kruid dat bloeit in de nazomer met kleine witte bloemetjes en 60 cm. hoog wordt.          Door De originele uploader was Latique op de Franstalige Wikipedia - Verplaatst vanaf fr.wikipedia naar Commons door Bloody-libu met behulp van CommonsHelper., CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20473276   -     Von Der ursprünglich hochladende Benutzer war Wolpertinger in der Wikipedia auf Deutsch - Übertragen aus de.wikipedia nach Commons mithilfe des CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11822891   -   By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734   -   By The original uploader was Latique at French Wikipedia - Transferred from fr.wikipedia to Commons by Bloody-libu using CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20473275 

Opkweken

Basilicum   staat   graag   op   een   warme   beschutte   plaats      in   de   zon   in   een   vochtige,   maar   goed   doorlatende   bodem.   De   bloemen   kunnen   afgeknipt   worden   omdat   deze   in   ons   land nooit   zaad   geven.   Hierdoor   wordt   de   plant   ook   bossiger.   Vermeerderen   door   zaaien   op   warmte.   De   variëteit   Dit   kan   vrijwel   het   gehele   jaar   door.   Opkweken   in   potten   of   na   half mei buiten.

Oogsten

Basilicumblad  wordt vooral vers gebruikt of  in de vorm van pesto.       By Paul Goyette - http://www.flickr.com/photos/pgoyette/201492949/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1008187   -   By Narek75 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35731389   -   GFDL con disclaimer, https://it.wikipedia.org/w/index.php?curid=28573 

Gebruik

De   smaak   van   basilicum   lijkt   enigszins   op   peper,   is   sterk   en   overheersend.   Basilicum   past   goed   bij   knoflook,   tomaten-   en   groentegerechten   (zoals   aubergines)   en   Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn.  Wordt gebruikt in sauzen, sla, soep, koekjes enz. Pesto   maak   je   zo:   maal   de   blaadjes   fijn,   doe   er   ook   wat   peterselie   bij   en   overgiet   alles   met   olijfolie.   Nu   heb   je   de   basis   waaraan   je   eventueel   nog   allerlei   ingrediënten   kan   toevoegen: een   teentje   knoflook,   peper,   zout,   parmezaan   of   andere   pittige   kaas,   pijnboomzaden   of   okkernoten.   Bewaar   de   pesto   koelkastkoud   in   een   gesloten   pot.   Als   je   hem   langer   wil bewaren, vries hem dan in in kleine porties. Maar vers blijft hij het lekkers. Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: Ocimum basilicum var. citriodorum  (citroenbasilicum ), Ocimum basilicum 'Purpureum'  (rode basilicum ) Ocimum basilicum ‘Genovese’ Ocimum basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes Ocimum basilicum var. thyrsiflorum (Thaise basilicum) De   bladeren   van   citroenbasilicum   passen   goed   in   sauzen   en   bij   kip.   De   variëteit   Ocimum   basilicum   var.   Crispum   heeft   erg   grote   bladeren,   die   een   zeer   sterke   geur   hebben   en daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip.             By Kembangraps - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2753348   -   By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734   -   CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=662527    -   Di Goldlocki - of my own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3107087   -   By user:Risacher - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189407 
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Ocimum basilicum (Basilicum)

Algemeen

Basilicum   is   een   éénjarig   of   kort   levend      kruid   dat   bloeit   in   de nazomer met kleine witte bloemetjes en 60 cm. hoog wordt.          Door De originele uploader was Latique op de Franstalige Wikipedia - Verplaatst vanaf fr.wikipedia naar Commons door Bloody-libu met behulp van CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20473276   -     Von Der ursprünglich hochladende Benutzer war Wolpertinger in der Wikipedia auf Deutsch - Übertragen aus de.wikipedia nach Commons mithilfe des CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11822891   -   By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734   -   By The original uploader was Latique at French Wikipedia - Transferred from fr.wikipedia to Commons by Bloody-libu using CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20473275 

Opkweken

Basilicum   staat   graag   op   een   warme   beschutte   plaats      in   de   zon   in een   vochtige,   maar   goed   doorlatende   bodem.   De   bloemen   kunnen afgeknipt    worden    omdat    deze    in    ons    land    nooit    zaad    geven. Hierdoor   wordt   de   plant   ook   bossiger.   Vermeerderen   door   zaaien op    warmte.    De    variëteit    Dit    kan    vrijwel    het    gehele    jaar    door. Opkweken in potten of na half mei buiten.

Oogsten

Basilicumblad      wordt   vooral   vers   gebruikt   of      in   de   vorm   van pesto.       By Paul Goyette - http://www.flickr.com/photos/pgoyette/201492949/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1008187   -   By Narek75 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35731389   -   GFDL con disclaimer, https://it.wikipedia.org/w/index.php?curid=28573 

Gebruik

De    smaak    van    basilicum    lijkt    enigszins    op    peper,    is    sterk    en overheersend.    Basilicum    past    goed    bij    knoflook,    tomaten-    en groentegerechten   (zoals   aubergines)   en   Italiaanse   gerechten.   Het kruid   geeft   smaak   aan   pesto,   olie   en   azijn.      Wordt   gebruikt   in sauzen, sla, soep, koekjes enz. Pesto   maak   je   zo:   maal   de   blaadjes   fijn,   doe   er   ook   wat   peterselie bij   en   overgiet   alles   met   olijfolie.   Nu   heb   je   de   basis   waaraan   je eventueel    nog    allerlei    ingrediënten    kan    toevoegen:    een    teentje knoflook,     peper,     zout,     parmezaan     of     andere     pittige     kaas, pijnboomzaden   of   okkernoten.   Bewaar   de   pesto   koelkastkoud   in een   gesloten   pot.   Als   je   hem   langer   wil   bewaren,   vries   hem   dan   in in kleine porties. Maar vers blijft hij het lekkers. Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: Ocimum basilicum var. citriodorum  (citroenbasilicum ), Ocimum basilicum 'Purpureum'  (rode basilicum ) Ocimum basilicum ‘Genovese’ Ocimum basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes Ocimum basilicum var. thyrsiflorum (Thaise basilicum) De   bladeren   van   citroenbasilicum   passen   goed   in   sauzen   en   bij kip.   De   variëteit   Ocimum   basilicum   var.   Crispum   heeft   erg   grote bladeren,   die   een   zeer   sterke   geur   hebben   en   daarbij   goed   passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip.             By Kembangraps - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2753348   -   By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6186734   -   CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=662527    -   Di Goldlocki - of my own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3107087   -   By user:Risacher - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189407 
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk