© Pari-daeza

Kruiden: Illicium verum (Steranijs)

Algemeen

Steranijs is een niet winterharde bladhoudende  boom of struik die bloeit van maart tot mei met heerlijk ruikende,  gele,  narcisachtige bloemen en die ca. 5 m. hoog wordt.      By Daderot - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43577078    -  

Opkweken

Bij   ons      opkweken   als   kuipplant.   De   plant   verlangt   een   goed   doorlatende,   humusrijke   en   kalkvrije   zandgrond   en   staat   graag   in   de   zon   of   halfschaduw.   Oudere   planten   kunnen lichte tot matige  vorst verdragen. Vermeerderen door zaaien in het voorjaar of stekken in augustus.

Oogsten

De   vruchten   worden   geplukt   voordat   ze   rijp   zijn   (september),   zodat   de   ronde,   glanzende   zaadjes   er   nog   in   zitten.   Vervolgens   worden   ze   in   de   zon   gedroogd.   De   vruchten   worden gebruikt in hun geheel, of gemalen als specerij.    By fuzheado - Flickr: IMG_6723.JPG, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21643830   -   Door Wolfgang Meinhart, Hamburg - Eigen werk, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34508   -  

Gebruik

De   kruidige   smaak   zit   in   de   schil   van   de   vrucht.   Steranijs   heeft   een   sterke   anijsgeur.   Het   ruikt   net   als   anijs   zoetig   en   smaakt   heet   en   kruidig.   Vanwege   de   intense   smaak   met   mate gebruiken bijv. in: gebak, pruimen- en perencompote, grog, punch; likeur, bij het brouwen van bier, desserts; meekoken in stoofpotten, stoofpeertjes, thee-eieren; in bouillon.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Illicium verum (Steranijs)

Algemeen

Steranijs   is   een   niet   winterharde   bladhoudende      boom   of   struik   die bloeit   van   maart   tot   mei   met   heerlijk   ruikende,      gele,      narcisachtige bloemen en die ca. 5 m. hoog wordt.      By Daderot - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43577078    -  

Opkweken

Bij    ons        opkweken    als    kuipplant.    De    plant    verlangt    een    goed doorlatende,   humusrijke   en   kalkvrije   zandgrond   en   staat   graag   in de   zon   of   halfschaduw.   Oudere   planten   kunnen   lichte   tot   matige     vorst    verdragen.    Vermeerderen    door    zaaien    in    het    voorjaar    of stekken in augustus.

Oogsten

De    vruchten    worden    geplukt    voordat    ze    rijp    zijn    (september), zodat   de   ronde,   glanzende   zaadjes   er   nog   in   zitten.   Vervolgens worden   ze   in   de   zon   gedroogd.   De   vruchten   worden   gebruikt   in hun geheel, of gemalen als specerij.    By fuzheado - Flickr: IMG_6723.JPG, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21643830   -   Door Wolfgang Meinhart, Hamburg - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34508   -  

Gebruik

De   kruidige   smaak   zit   in   de   schil   van   de   vrucht.   Steranijs   heeft   een sterke   anijsgeur.   Het   ruikt   net   als   anijs   zoetig   en   smaakt   heet   en kruidig. Vanwege de intense smaak met mate gebruiken bijv. in: gebak, pruimen- en perencompote, grog, punch; likeur, bij het brouwen van bier, desserts; meekoken in stoofpotten, stoofpeertjes, thee-eieren; in bouillon.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk