© Pari-daeza

Kruiden: Nigella sativa (Zwarte Komijn)

Algemeen

Deze eenjarige plant heeft veerachtig blad en wordt ca. 30 cm. hoog.. De plant bloeit van juni – september met blauwgrijze bloemen heeft zwarte zaden die naar aardbeien geuren.    By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10733902   -    By Pamla J. Eisenberg from USA - Nigella Sativa, Black Cumin, Herb Garden, Huntington LibraryUploaded by PDTillman, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17402784      

Opkweken

Zaaien op  een zonnige plek in een relatief vochtige, niet te rijke bodem. Begin april onder glas of eind mei ter plaatse. Kan ook in potten gekweekt worden.

Oogsten

De rijpe zaaddozen worden na de bloei geoogst. Het zaad in een donkere afgesloten container bewaren.       By Roger Culos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46617878   -   By No machine-readable author provided. TheGoblin~commonswiki assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=585696   -   By Aleksasfi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18043778 

Gebruik

De   smaak   wordt   versterkt   door   het   zaad   te   roosteren   of   het   kort   te   bakken   in   hete   olie.   Nigellazaad   is   bijna   geurloos   pas   bij   het   malen   of   kauwen   ontwikkeld   zich   het   aroma   wat in   de   verte   aan   Oregano   doet   denken.   De   smaak   is   aromatisch   en   een   weinig   bitter.   De   zwarte   komijnzaden   worden   zowel   vers   als   droog   geroosterd   in   gerechten   toegepast.   Het (geroosterde) zaad wordt gebruikt: in  groentegerechten, bij lamsvlees, schapen- of varkensvlees en in curries; in brood. De naam zwarte komijn is eigenlijk  niet terecht, aangezien echte zwarte komijn de soort Bunium persicum betreft. Dit wordt in de Nederlandse keuken niet gebruikt. De soort Nigella sativa heet zwarte komijn of nigella in het Nederlands. De soort Nigella damascena heet wel juffertje-in-het-groen. Deze heeft hemelsblauwe bloemen met kantachtige schutblaadje.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Nigella sativa (Zwarte Komijn)

Algemeen

Deze   eenjarige   plant   heeft   veerachtig   blad   en   wordt   ca.   30   cm. hoog..    De    plant    bloeit    van    juni    –    september    met    blauwgrijze bloemen heeft zwarte zaden die naar aardbeien geuren.    By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10733902   -     By Pamla J. Eisenberg from USA - Nigella Sativa, Black Cumin, Herb Garden, Huntington LibraryUploaded by PDTillman, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17402784      

Opkweken

Zaaien   op      een   zonnige   plek   in   een   relatief   vochtige,   niet   te   rijke bodem.   Begin   april   onder   glas   of   eind   mei   ter   plaatse.   Kan   ook   in potten gekweekt worden.

Oogsten

De   rijpe   zaaddozen   worden   na   de   bloei   geoogst.   Het   zaad   in   een donkere afgesloten container bewaren.       By Roger Culos - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46617878   -   By No machine-readable author provided. TheGoblin~commonswiki assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=585696   -   By Aleksasfi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18043778 

Gebruik

De   smaak   wordt   versterkt   door   het   zaad   te   roosteren   of   het   kort   te bakken   in   hete   olie.   Nigellazaad   is   bijna   geurloos   pas   bij   het   malen of   kauwen   ontwikkeld   zich   het   aroma   wat   in   de   verte   aan   Oregano doet   denken.   De   smaak   is   aromatisch   en   een   weinig   bitter.   De zwarte   komijnzaden   worden   zowel   vers   als   droog   geroosterd   in gerechten toegepast. Het (geroosterde) zaad wordt gebruikt: in      groentegerechten,   bij   lamsvlees,   schapen-   of   varkensvlees en in curries; in brood. De   naam   zwarte   komijn   is   eigenlijk      niet   terecht,   aangezien   echte zwarte   komijn   de   soort   Bunium   persicum   betreft.   Dit   wordt   in   de Nederlandse keuken niet gebruikt. De    soort    Nigella    sativa    heet    zwarte    komijn    of    nigella    in    het Nederlands. De   soort   Nigella   damascena   heet   wel   juffertje-in-het-groen.   Deze heeft hemelsblauwe bloemen met kantachtige schutblaadje.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk