© Pari-daeza

Kruiden: Tulbaghia leucantha (Kaapse knoflook)

Algemeen

Tulbaghia leucantha bloeit in het voorjaar en begin van de zomer met enigszins groene bloemen. De bloemen geuren vanaf de avond omdat ze in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied bestoven worden door nachtvlinders. Opkweken Opkweken als kuipplant net als agapanthus. Dan een potgrond samen stellen die voor een derde uit scherp zand of fijn grind bestaat. Hoe langer de plant in een (grote) pot staat hoe rijker de bloei. Net als een agapanthus, die ook uit Zuid-Afrika komt, kan ter vermeerdering een Tulbaghia het beste om de drie jaar worden gescheurd, waarna de stukken weer in verse potgrond worden opgepot. Deze planten hoeven niet zo veel water te hebben, alleen als ze in de bloei zijn. Er is weinig tot geen bemesting nodig, alleen meerjarige planten wanneer de groei begint. De plant staat graag in de volle zon. In de halfschaduw blijft de plant wel leven, maar dan is er een grote kans dat de bloei uitblijft. Vermeerderen kan naast het scheuren ook via zaad, echter heb je meerdere soorten staan, hou er dan rekening mee dat ze onderling prima kruisen en het dus een verrassing is wat er uit je zaad gaat komen.

Oogsten

Niet te veel bladeren gebruiken, anders kan de plant geen voeding meer aanmaken en gaat dood. Door de stengels met uitgebloeide bloemen weg te snijden, verschijnen er steeds weer nieuwe. Door de langzame groei is de plant relatief duur en exclusief. Gebruik Het fijne van de Tulbaghia is dat je wel de knoflooksmaak hebt, maar dat deze niet blijft hangen en de volgende dag heb je dus geen "knoflook kegel". De Tulbaghia Fragrans heeft zeer elegante zoet smakende bloemen, de bladeren hebben de bekende knoflook smaak. Als u van look- en knoflookachtige smaken en aroma’s houdt is dit kruid u zeer aan te bevelen. Het toepassen van de bloemen en bloemknoppen even als het blad opent werkelijk een eldorado. Kaapse knoflook kunt u het beste vers en onverhit toepassen. Kaapse knoflook past goed in de volgende gerechten: alles waar associaties met bies-, knoflook en lookachtige wenselijk zijn, de verse blaadjes fijn gesnipperd in frisse roomkaas, salades, BBQ, sauzen en zo verder. de bloemen op salade. Een enkele keer kom je de bontbladige variant van Tulbaghia violacea tegen: 'Silver Lace' - een elegante plant, maar minder winterhard dan de gewone groenbladige soort.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Kruiden: Tulbaghia leucantha (Kaapse

knoflook)

Algemeen

Tulbaghia leucantha bloeit in het voorjaar en begin van de zomer met enigszins groene bloemen. De bloemen geuren vanaf de avond omdat ze in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied bestoven worden door nachtvlinders. Opkweken Opkweken als kuipplant net als agapanthus. Dan een potgrond samen stellen die voor een derde uit scherp zand of fijn grind bestaat. Hoe langer de plant in een (grote) pot staat hoe rijker de bloei. Net als een agapanthus, die ook uit Zuid-Afrika komt, kan ter vermeerdering een Tulbaghia het beste om de drie jaar worden gescheurd, waarna de stukken weer in verse potgrond worden opgepot. Deze planten hoeven niet zo veel water te hebben, alleen als ze in de bloei zijn. Er is weinig tot geen bemesting nodig, alleen meerjarige planten wanneer de groei begint. De plant staat graag in de volle zon. In de halfschaduw blijft de plant wel leven, maar dan is er een grote kans dat de bloei uitblijft. Vermeerderen kan naast het scheuren ook via zaad, echter heb je meerdere soorten staan, hou er dan rekening mee dat ze onderling prima kruisen en het dus een verrassing is wat er uit je zaad gaat komen.

Oogsten

Niet te veel bladeren gebruiken, anders kan de plant geen voeding meer aanmaken en gaat dood. Door de stengels met uitgebloeide bloemen weg te snijden, verschijnen er steeds weer nieuwe. Door de langzame groei is de plant relatief duur en exclusief. Gebruik Het fijne van de Tulbaghia is dat je wel de knoflooksmaak hebt, maar dat deze niet blijft hangen en de volgende dag heb je dus geen "knoflook kegel". De Tulbaghia Fragrans heeft zeer elegante zoet smakende bloemen, de bladeren hebben de bekende knoflook smaak. Als u van look- en knoflookachtige smaken en aroma’s houdt is dit kruid u zeer aan te bevelen. Het toepassen van de bloemen en bloemknoppen even als het blad opent werkelijk een eldorado. Kaapse knoflook kunt u het beste vers en onverhit toepassen. Kaapse knoflook past goed in de volgende gerechten: alles waar associaties met bies-, knoflook en lookachtige wenselijk zijn, de verse blaadjes fijn gesnipperd in frisse roomkaas, salades, BBQ, sauzen en zo verder. de bloemen op salade. Een enkele keer kom je de bontbladige variant van Tulbaghia violacea tegen: 'Silver Lace' - een elegante plant, maar minder winterhard dan de gewone groenbladige soort.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk