© Pari-daeza

Fruit: Myrciaria cauliflora (Jaboticaba)

Algemeen

De   jaboticaba   is   een   tropische   en   subtropische   boom   die   tot   12   meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   witte   bloemen   over   de   gehele   stam   en   takken   gevolgd   door   groene   bessen   die afrijpen naar violet tot zwart.              Bruno.karklis, Myrciaria cauliflora, CC BY-SA 3.0   -    Public domain   -   Alexandre Campolina Campola, Jabuticaba flor, CC BY 3.0   -   Public domain

Opkweken

De   jaboticaba   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant van   half   oktober   tot   half   mei   bij   5   -   10°C.’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek   plaatsen.   Bemesten   van   mei   t/m   augustus.   Vermeerdering   door   zaaien,   afleggen,   wortelstek en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De boom kan worden teruggesnoeid als hij te groot wordt.

Oogsten

De vruchten zijn rijp als donker verkleurd zijn. De geoogste rijpe vruchten zijn niet lang te bewaren om dat ze al na drie dagen beginnen te fermenten.      

Gebruik

De vruchten smaken zoet tot zuur en worden van schil ontdaan vers gegeten of verwerkt tot gelei, marmelade of sap, wijn en sterke drank.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Myrciaria cauliflora (Jaboticaba)

Algemeen

De   jaboticaba   is   een   tropische   en   subtropische   boom   die   tot   12 meter   hoog   wordt   en   die   bloeit   met   witte   bloemen   over   de   gehele stam    en    takken    gevolgd    door    groene    bessen    die    afrijpen    naar violet tot zwart.              Bruno.karklis, Myrciaria cauliflora, CC BY-SA 3.0   -    Public domain   -   Alexandre Campolina Campola, Jabuticaba flor, CC BY 3.0   -   Public domain

Opkweken

De   jaboticaba   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand   en   10%   leem.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot half   mei   bij   5   -   10°C.’s   Zomers   op   een   beschutte   en   zonnige   plek plaatsen.    Bemesten    van    mei    t/m    augustus.    Vermeerdering    door zaaien, afleggen, wortelstek en enten. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De boom kan worden teruggesnoeid als hij te groot wordt.

Oogsten

De   vruchten   zijn   rijp   als   donker   verkleurd   zijn.   De   geoogste   rijpe vruchten   zijn   niet   lang   te   bewaren   om   dat   ze   al   na   drie   dagen beginnen te fermenten.      

Gebruik

De   vruchten   smaken   zoet   tot   zuur   en   worden   van   schil   ontdaan vers    gegeten    of    verwerkt    tot    gelei,    marmelade    of    sap,    wijn    en sterke drank.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk