© Pari-daeza

Fruit: Citrus aurantifolia (Limoen)

    Links © Pari-daeza   -   Midden: Prosthetic Head, Lime Blossom, CC BY-SA 3.0  -  Rechts Matt from Las Vegas, USA, Citrus ×aurantiifolia927505341, CC BY-SA 2.0

Algemeen

De   limoen   is   een   niet-winterharde,   bladhoudende   citrus,   die   tot   6   meter   hoog   kan   worden   en   bloeit   met   witte   bloemen   gevolgd   door   groene   naar   geel   rijpende   vruchten.   De limoen bloeit meerdere keren per jaar en de vruchten hangen wel een jaar aan de boom.

Opkweken

Zie   Citrus.   De   limoen   is   de   meest   kwetsbare   van   de   citrussen   v.w.b.   koude   en   moet   op   de   warmste   en   zonnigste   plek   worden   geplaatst.   Vermeerdering   door   zaaien   en marcotteren. Rassen:   Naast   de   Key-,   Mexicaanse-   of   West   Indische-limoen   (veel   doornen   en   tropisch)   is   er   ook   de   Tahiti-   or   Perzische   –limoen   (doornloos,   minder   warmte   behoefte)   en   de Kaffir-limoen   (Citrus   Hystrix)   ook   wel   bekend   als   djeroek   poeroet.   Er   zijn   ook   nog   een   aantal   hybriden:   de   Limequat   (Citrus   aurantifolia   x   Fortunella   japonica)   en   zoete Indische limoen  (Citrus limettoides)       Key limoen    -    Perzische limoen -   Kaffir limoen Links: Forest & Kim Starr, Starr 080610-8303 Citrus aurantiifolia, CC BY 3.0  -  Midden: Forest & Kim Starr, Starr 061105-1380 Citrus aurantiifolia, CC BY 3.0   -   Rechts: David Monniaux, Citrus hystrix dsc07772, CC BY-SA 3.0

Oogsten

Limoenen worden groen, dus eigenlijk onrijp geoogst en gebruikt. Van de djeroek poeroet worden de blaadjes gebruikt als kruid.

Gebruik

De   Perzische   limoen   is   eivormig,   de   key-limoen   is   rond.   De   schil   is   groen   tot   bleekgeel   en   het   vruchtvlees   is   zuur   van   smaak.   Ze   worden   gebruikt   in   dranken   en   als smaakmaker.   De   meest   bekende   zijn   de   Mojito,   de   Cuba   libre   en   de   Margarita,   maar   ook   in   de   non-alcoholische   limonada.   In   de   Mexicaanse   keuken   wordt   veel   gebruik gemaakt van limoenen. De schil wordt wel gebruikt als keukenkruid en er wordt essence van gemaakt         Links: Villy Fink Isaksen, Juliennejern, CC BY-SA 4.0   - Midden en rechts: Public domain   -   Key lime pie – Photo by ChicksWithKnives
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Citrus

aurantifolia

(Limoen)

    Links © Pari-daeza   -   Midden: Prosthetic Head, Lime Blossom, CC BY-SA 3.0  -  Rechts Matt from Las Vegas, USA, Citrus ×aurantiifolia927505341, CC BY-SA 2.0

Algemeen

De   limoen   is   een   niet-winterharde,   bladhoudende   citrus,   die   tot   6 meter   hoog   kan   worden   en   bloeit   met   witte   bloemen   gevolgd   door groene   naar   geel   rijpende   vruchten.   De   limoen   bloeit   meerdere keren per jaar en de vruchten hangen wel een jaar aan de boom.

Opkweken

Zie    Citrus.    De    limoen    is    de    meest    kwetsbare    van    de    citrussen v.w.b.   koude   en   moet   op   de   warmste   en   zonnigste   plek   worden geplaatst. Vermeerdering door zaaien en marcotteren. Rassen:   Naast   de   Key-,   Mexicaanse-   of   West   Indische-limoen   (veel doornen   en   tropisch)   is   er   ook   de   Tahiti-   or   Perzische   –limoen (doornloos,   minder   warmte   behoefte)   en   de   Kaffir-limoen   (Citrus Hystrix)   ook   wel   bekend   als   djeroek   poeroet.   Er   zijn   ook   nog   een aantal    hybriden:    de    Limequat    (Citrus    aurantifolia    x    Fortunella japonica) en zoete Indische limoen  (Citrus limettoides)       Key limoen    -    Perzische limoen -   Kaffir limoen Links: Forest & Kim Starr, Starr 080610-8303 Citrus aurantiifolia, CC BY 3.0  -  Midden: Forest & Kim Starr, Starr 061105-1380 Citrus aurantiifolia, CC BY 3.0   -   Rechts: David Monniaux, Citrus hystrix dsc07772, CC BY-SA 3.0

Oogsten

Limoenen   worden   groen,   dus   eigenlijk   onrijp   geoogst   en   gebruikt. Van de djeroek poeroet worden de blaadjes gebruikt als kruid.

Gebruik

De   Perzische   limoen   is   eivormig,   de   key-limoen   is   rond.   De   schil   is groen    tot    bleekgeel    en    het    vruchtvlees    is    zuur    van    smaak.    Ze worden    gebruikt    in    dranken    en    als    smaakmaker.    De    meest bekende   zijn   de   Mojito,   de   Cuba   libre   en   de   Margarita,   maar   ook in   de   non-alcoholische   limonada.   In   de   Mexicaanse   keuken   wordt veel gebruik gemaakt van limoenen. De   schil   wordt   wel   gebruikt   als   keukenkruid   en   er   wordt   essence van gemaakt         Links: Villy Fink Isaksen, Juliennejern, CC BY-SA 4.0   - Midden en rechts: Public domain   -   Key lime pie – Photo by ChicksWithKnives
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk