© Pari-daeza

Fruit: Citrus hystrix (Mauritius papeda, djeroek

poeroet of kafferlimoen)

Algemeen

De   kafferlimoen   is   een   niet-winterharde,   bladhoudende   citrus   die   tot   12   meter   hoog   wordt,   bloeit   met   witte   bloemen   in   voorjaar   /   zomer   gevolgd   door   ietwat   pokdalige   groene vruchten die rijpen naar groen-geel in de winter. Kenmerk van deze plant is het sterk gevleugelde blad, het lijken 2 blaadjes aan elkaar.       Tangmo, Makrut tree, CC BY-SA 3.0   -   Mokkie, Kaffir Lime (Citrus hystrix), CC BY-SA 3.0   -     Opkweken Zie Citrus .   Oogsten De rijpe vruchten vallen van de boom, de bladeren kunnen worden geoogst wanneer benodigd. David Monniaux, Citrus hystrix dsc07772, CC BY-SA 3.0   Gebruik De   kafferlimoen   smaakt   zuur,   iets   bitter   en   fruitig.   Het   sap,   de   geraspte   schil   en   hele   gekookte   vruchten   gebruikt   men   als   zeep   en   shampoo.   De   gedroogde   en   gestampte   bladeren worden als djeroek poeroet in de Indonesische keuken gebruikt o.a. in gerechten met vis en gevogelte.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Citrus

hystrix (Mauritius

papeda, djeroek

poeroet of

kafferlimoen)

Algemeen

De   kafferlimoen   is   een   niet-winterharde,   bladhoudende   citrus   die tot   12   meter   hoog   wordt,   bloeit   met   witte   bloemen   in   voorjaar   / zomer   gevolgd   door   ietwat   pokdalige   groene   vruchten   die   rijpen naar   groen-geel   in   de   winter.   Kenmerk   van   deze   plant   is   het   sterk gevleugelde blad, het lijken 2 blaadjes aan elkaar.       Tangmo, Makrut tree, CC BY-SA 3.0   -   Mokkie, Kaffir Lime (Citrus hystrix), CC BY-SA 3.0   -     Opkweken Zie Citrus .   Oogsten De    rijpe    vruchten    vallen    van    de    boom,    de    bladeren    kunnen worden geoogst wanneer benodigd. David Monniaux, Citrus hystrix dsc07772, CC BY-SA 3.0   Gebruik De   kafferlimoen   smaakt   zuur,   iets   bitter   en   fruitig.   Het   sap,   de geraspte   schil   en   hele   gekookte   vruchten   gebruikt   men   als   zeep   en shampoo.    De    gedroogde    en    gestampte    bladeren    worden    als djeroek    poeroet    in    de    Indonesische    keuken    gebruikt    o.a.    in gerechten met vis en gevogelte.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk