© Pari-daeza

Fruit: Coffea arabica en Coffea robusta (Koffie)

Algemeen

De   koffieplant   is   een   geslacht   van   60   soorten   waarvan   er   2      geteeld   worden   voor   de   koffiebonen.   De   koffieplant   is      een   struik   die   tot   6   meter   hoog   wordt,   bloeit   met   plukken   witte bloemen gevolgd door vruchten die naar rood, soms geel of paars rijpen.     With permission of Southeast Growers, Inc.   -   Marcelo Corrêa, Coffee Flowers, CC BY-SA 3.0   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85718 CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=117185

Opkweken

De   koffieplant   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik   kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof   metselzand   en   10%   leem.   Voeg   ook   wat   turfmolm toe   om   de   potgrond   wat   zuurder   te   maken.   Overwinter   de   plant   van   half   oktober   tot   half   mei   bij   5   -   10°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   half   beschaduwde   plek   plaatsen.   Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: ‘Acaiá’; ‘Arabica’; ‘Bourbon’; ‘Catuai’; ‘Colombia’; ‘Gesha’; ‘Guatemala typica’; ‘Mokka’; ‘Mundo Novo’; ‘Sumatra’.

Snoeien

De koffieplanten worden veelvuldig gesnoeid om ze klein te houden en veel vruchten te laten voortbrengen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn.     Door MarkSweep - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41936     

Gebruik

De zaden worden gedroogd en daarna gebrand.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Coffea

arabica en Coffea

robusta (Koffie)

Algemeen

De   koffieplant   is   een   geslacht   van   60   soorten   waarvan   er   2      geteeld worden   voor   de   koffiebonen.   De   koffieplant   is      een   struik   die   tot   6 meter   hoog   wordt,   bloeit   met   plukken   witte   bloemen   gevolgd   door vruchten die naar rood, soms geel of paars rijpen.     With permission of Southeast Growers, Inc.   -   Marcelo Corrêa, Coffee Flowers, CC BY-SA 3.0   -   CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85718 CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=117185

Opkweken

De   koffieplant   wordt   bij   ons   als   kuipplant   opgekweekt.   Gebruik kuipplantengrond   of   een   mengsel   van   60   %   potgrond   30   %   grof metselzand    en    10%    leem.    Voeg    ook    wat    turfmolm    toe    om    de potgrond   wat   zuurder   te   maken.   Overwinter   de   plant   van   half oktober   tot   half   mei   bij   5   -   10°C.   ’s   Zomers   op   een   beschutte   en   half beschaduwde    plek    plaatsen.    Bemesten    van    mei    t/m    augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen:   ‘Acaiá’;   ‘Arabica’;   ‘Bourbon’;   ‘Catuai’;   ‘Colombia’;   ‘Gesha’; ‘Guatemala typica’; ‘Mokka’; ‘Mundo Novo’; ‘Sumatra’.

Snoeien

De    koffieplanten    worden    veelvuldig    gesnoeid    om    ze    klein    te houden en veel vruchten te laten voortbrengen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn.     Door MarkSweep - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41936     

Gebruik

De zaden worden gedroogd en daarna gebrand.
Homepage Planten Tuinwerk
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk